Sivánanda Jógablog

PRÁNÁJÁMA

A prána élteti az isteneket, az embereket és az állatokat. A prána az élet az élőlényekben, ezért is hívják az egyetemes életnek vagy mindenek éltetőjének. A prána az energia vagy erő univerzális alapelve. Ez az éltető erő amely mindent áthat, és lehet statikus vagy dinamikus állapotban. Minden létformában megtalálható, a legmagasabbtól a legalacsonyabbig, a hangyától az elefántig, az egysejtű amőbától az emberig, a növényi élet legelemibb formájától a fejlett állati létformákig.

A JÓGAGYAKORLÁS ELŐNYEI

Az élet manapság feszültségekkel teli, ingerlékenység, heves indulatok és sietség jellemzik. Ha valaki a jóga alapaelvei közül csak néhányat épít be a mindennapjaiba, már akkor is sokkal jobban  meg tud birkózni saját összetett létezésével. A jóga tökéletességet, békét és tartós boldogságot hoz. A jóga gyakorlása által mindenkor fenntarthatod elméd nyugalmát. Nyugodtan tudsz aludni.

SIVANANDA YOGALIFE

A YogaLife Szvámi Vishnu-dévánanda által alapított Nemzetközi Sivananda Jóga Védánta Központok (International Sivananda Yoga Vedanta Centres) időszakos kiadványa angol nyelven. Az alábbi linkekre kattintva a kiadványok online olvashatók vagy le is tölthetők pdf-ben.

Yogalife 2017 summer

EZÉRT JÓGÁZNAK A MAGYAROK

Hiánypótló felmérést készített az Indiai Klub Alapítvány, amelyben a magyarok jógázási szokásait és motivációit vizsgálták. A kutatás Dr. Gyurok János szociológus (PTE) és Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató szakmai felügyeletével zajlott.

Tények és előzmények

HOGYAN EDZI A JÓGA AZ ELMÉT?

Mára már a nyugati tudományos kutatások is sokszor bizonyították a jóga számtalan jótékony hatását. Az Egyesült Államokban, ahol a jóga nagyon népszerű, a jógát érintő kutatások megsokszorozódtak. A legutóbbi kutatások egyike kimutatta, hogy már heti kétszeri jógaóra is hatékonyan csökkenti a fáradékonyságot, javítja a szexuális funkciókat és például a sugárterápiával kezelt prosztatarák gyógyulási esélyeit is.

SIVÁNANDA ÉLETSZEMLÉLETE

Ahogyan minden más, Siva (értsd itt: Sivánanda) életszemlélete is egy analitikus szintézis! Egy olyan ellentmondás, ami még a tanult bölcset is gondolkodóba ejti. De egy olyan talány, ami mindenkinek a szükségletét figyelembe veszi.

„Az élet egy rejtély” állítja. A kezdetét és a végét befedi a tudatlanság felhője. A kettő közötti csekélyke kis idő szintén egy nagy rejtély; máskülönben hogyan különbözhetne egyik ember élete a másikétól oly nagy mértékben?

AZ ELSŐ LECKE

Részlet  Egy elszakadt pilótanapló c. könyvből, mely Acél Anna televíziós újságíró interjúkötete Omkárával Veres Andrással egykori MALÉV kapitánnyal, a Sivananda Jógaközpont alapítójával, vezetőjével, jógaoktatójával
...

Oldalak