Elsődleges fülek

Indirá

Találkozásom a jógával
Először a jógával kismamaként találkoztam: a jóga segítségével készültem fel a várandósságra és a szülésre. Később találtam rá a sivananda jógára itt a Sivananda Jógaközpontban, ahol a tradicionális hatha jógával mélyebben is megsimerkedtem. Itt végeztem el a jógaoktatói tanfolyamot is 2012-ben, azóta oktatók hatha jógát. 

Saját bőrömön...
A jógagyakorlatok többségénél olyan figyelem-összpontosításra van szükség, ami nélkül a gyakorlat végrehajthatatlan. Az ászanáknál számos pontot kell egyszerre figyelned a testeden, hogy annak helyzete megfelelő legyen, különben nem biztonságos a gyakorlat végrehajtása vagy nem éred el vele azt a hatást, amit a helyes gyakorlással valójában lehetne. Ez az egyhegyű odafigyelés kezdetben nekem is sok nehézséget okozott. Az idő előrehaladtával és a rendszeres gyakorlással azonban egyre több pontot tudtam a megfelelő helyzetben tartani. Ugyanannak a gyakorlatnak teljesen más hatását tapasztaltam meg akkor, amikor már egyre több porcikámat voltam képes tudatosan beállítani. A rendszeres gyakorlás 100%-os garancia erre mindenki számára:-)

Gyakorolj, gyakorolj és tapasztald meg Te is!
A jóga egy több ezer éves gyakorlati tudomány, ami azért is tudott fennmaradni, mert jelentősen képes megváltoztatni az emberek életminőségét. A változásokat először a testedben fogod érzeni, majd innen haladva tovább, a "durvától a finomabb" felé, elmédben, gondolataiban, érzéseidben is. A jógában hitet, bizonyosságot szerezni nem megy egyik napról a másikra, sok-sok akadályt kell legyőznöd, elszántnak kell lenned, de minél tovább gyakorolod, annál jelentősebb és mélyebb tapasztalatokra tehetsz szert. Minden újabb tapasztalat megerősíti a bizonyosságodat, minden újabb megerősítés pedig még több gyakorlásra inspirál majd :-)

"Aki eltökélten gyakorol - eredményt ér el... Csak a gyakorlás vezet sikerre, ez az igazság, semmi kétség." (A hatha-jóga lámpása / 'Hatha-jóga-pradípiká')
"Csak azért, mert valami nehéz, meg sem próbálod? Menni is nehéz volt eleinte, de sokat gyakoroltad, és úgy néz ki, most már egészen könnyedén csinálod." (Richard Bach)

Mindenki számít
Számomra fontos a tanítványokkal való aktív, öszinte és nyílt kapcsolat. Az óráimon igyekszem a jógázókat biztonsággal végigvezetni a gyakorláson, az egyéni sajátosságokat is figyelembe venni. Próbálom felismerni, hogy egy jógagyakorlatban hol vannak a gyakorló problémái és igyekszem úgy segíteni neki, hogy az ideális végrehajtáshoz számára szükséges legmegfelelőbb mozdulatra ő maga érezzen rá.  Hiszem, hogy a kezdő jógázóknak így lehet segíteni, hogy megtapasztalhassa, miként maradjon stabil, erőfeszítésektől mentes és békés egy ászanában :-).

Jótanács
Bármit is olvastál vagy hallottál már a jógáról, legyen az bármilyen hiteles forrásból is, csupán csak ismeret marad számodra, tedd félre őket, ne legyenek elvásárasaid. Maradj nyitott, ismerd meg a jógát saját gyakorlásod, tapasztalataid által. A jóga csak a saját tapasztalataidon át visz el az igazi tudáshoz! Próbáld ki :-)

A jógagyakorlás tehát már az első órán is egy egyedi, személyes út kezdetét jelenti mindenki számára.  Ezen az úton ajánlom fel a segítségemet mindenkinek, aki erre az útra lép. Kívánom, hogy mindenki rátalálhasson a minden ok nélkül boldog és háborítatlan létezésre:-)

"Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges - mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány." (Szvámi Visnu-dévánanda)

 

Képzések

2012. 200 órás hatha jógaoktatói képzés (Sivananda Jógaközpont)
2016. Gerincterápia jógával jógaoktatói továbbképzés (Bene Máté)
2016. Gerincterápia jógával haladó jógaoktatói továbbképzés (Bene Máté)
2016. Jóga és ízületek jógaoktatói továbbképzés (Bene Máté)
2016. Gyerekjóga-oktató (Mandala / Női Jóga Egyesület)
2017. Kismama jóga jógaoktatói továbbképzés (Sivananda Jógaközpont)
2017. Gerincterápiás jóga jógaoktatói továbbképzés (Sivananda Jógaközpont)

Milyen órákon találkozhatsz velem a Sivananda Jógaközpontban?

  • Hatha jóga alaptanfolyamokon magyar és angol nyelven
  • Normál gyakorló jógaórákon
  • Középhaladó gyakorló jógaórákon
  • Hatha flow jógaórákon
  • Gerincterápiás jógaórákon

Várlak szeretettel :-)
Dunai Adrienn Indíra
yogaindyra@gmail.com