Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Mákos Linzer

A mákos linzer az ünnepi hangulathoz biztos választás. A mák a tésztába kerül, így íze nem annyira markáns, de jótékony hatásait élvezhetjük. Ha tölteléknek többféle lekvárt választunk, akkor még színesebbé teszik az ünnepi asztalt.

A MÁK JÓTÉKONY HATÁSAI

A mák rendszeres fogyasztásával csökken a vér lipid szintje, azaz kedvezően szabályozza a koleszterin szintet. A mákolaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást. Még a neve is erről árulkodik, a latin nevében szereplő „somniferum” szó ugyanis „álmot hozó”-t jelent. Jelentős béltisztító hatása van. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, közben azonban fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. mindmegette.hu

Hozzávalók 50-60 darabhoz

Tésztához

  • 250 g teljeskiörlésű tönkölyliszt
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak vaniliáscukor
  • 200 g margarin
  • 100 g őrölt mák
  • 100 g őrölt mandula / dió

 

Töltelékhez

  • kb. 200 g barack / szilva / málnalekvár

 

Elkészítés

Előkészítés

A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A masszát több adagban enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastagságú lappá nyújtjuk. A tésztát csillag alakú kiszúró formával (kb. 6 cm átmérőjű) kiszaggatjuk, a csillagok felének közepéből kb. 2,5 cm átmérőjű kisebb csillagokat szúrunk ki, majd az előkészített tepsibe helyezzük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-15 perc

Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a lekvárt simára keverjük. Az alsó csillaglapokat a lekvárral megkenjük, majd a felső lappal befedjük és enyhén összenyomjuk.
Jól záródó fémdobozban a sütemény akár 3 hétig is eltartható.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ha a tészta túl lágy lenne, tegyük hűtőszekrénybe.
Ha a tészta túl kemény lenne, adjál hozzá 3 evőkanál tejfölt.
Mák helyett dióval vagy mogyoróval is készíteni.
Helyettesítsd a 2 evőkanálnyi lisztet kakaóporral, és kakaós tésztát is készíthetsz.
Ha sütés után kicsit kemény, ne aggódj, a lekvártól érik össze pár óra alatt és attól lesz puha – már ha marad addig J.
Többféle lekvárral is ki lehet próbálni.
A két csillagot lehet „elfordítva” egymásra tenni, így még többágú csillagokat kapunk.
A csillagokat ízlés szerint tortabevonóval is díszíthetjük.

Jó étvágyat!

FELAJÁNLÁSI MANTRA:

„Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”

„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”

Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.