Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A JÓGA VILÁGÖRÖKSÉG

AZ UNESCO 24 tagállamból álló bizottsága 2016. november 28. és december 2. között megtartott ülésén egyhangúan elfogadta, hogy a jóga is felkerüljönl a szellemi-kultúrális világörökségeinek listájára.

A szellemi-kulturális világörökségként való elismerést olyan dolgok kapják, amelyek hozzájárulnak az emberiség sokféle tradicíóinak ápolásához, segítik a különböző kultúrák közötti párbeszédet és az eltérő hagyományok tiszteletét is. A a szellemi örökségek nem elsősorban fizikai megnyilvánulásukban hordozzák az értéket, hanem a jövő generációinak átadott tudást és gondolkodásmódokat képviselik. Őrzik az ősi hagyományokat a jelenben is, s közösségi-társadalmi jellegüknél fogva segítik az egyéni identitás erősítését, ugyanakkor a csoporthoz tartozás érzését is.
Mitől lett a jóga szellemi-kulturális világörökség? A jóga több évezredes ősi tudománya India hagyományaiban gyökerezik és mai is jelentős hatással van a szociális-társadalmi kultúrára, az egészségtudományra, az oktatásra, a művészetekre és még sorolhatnánk. Mára már szinte az egész világon elterjedt  és egyre népszerűbb. A test, az elme és a lélek harmóniáját hangsúlyozó filozófia hozzájárul a fizikai, mentális és szellemi jóllétünkhöz, az erkölcsi, etikai iránymutatásai pedig közösség- és gondolatformáló erejűek.
A jóga fontosságát az is jelzi, hogy 2014-ben az ENSZ közgyűlése az indiai miniszterelnök javaslatára június 21-ét a jóga világnapjává nevezte ki.
A jóga a teljes élet. Eszköz, amellyel az ember személyiségének minden oldalát tökéletesítheti. A jóga átfogó nevelési rendszer, melynek nemcsak a test és az elme vagy értelem fejlesztése a célja, hanem a szellemé is. A jóga csodálatos módon megmutatja, hogyan emelkedhetünk fel a rosszból a jóba, a jóból az istenibe, majd onnan az örök üdvösségbe. A jóga a helyes életvitel művészete. A jógi, aki elsajátította a helyes életvitelt, boldog, harmóniában él és békés. A stressz elkerüli őt. A jóga tudomány, melyet India ősi látói tökéletesítettek, de nemcsak India, hanem az egész emberiség számára. Egzakt tudomány, az önművelés tökéletes gyakorlati módszere” – Szvámi Sivánanda
Forrás:

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.