Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A jóga öt alapelve

“Közelről megfigyelve Földünk modern lakóinak életstílusát, a jóga ősi bölcsességeit öt alapelv köré csoportosítottam, melyeket mindenki könnyedén beépíthet napi tevékenységei közé. Az alapelvek a következők: helyes testgyakorlás, helyes légzés, helyes relaxáció, helyes táplálkozás, pozitív gondolkodás (mély filozófia) és meditáció.” – Szvámí Visnu-dévánanda

1. HELYES TESTGYAKORLÁS

“A jóga ászanái megerősítik az embert, megszabadítják Őt a betegségektől, egész lényét könnyűvé varázsolják.” -Hatha Jóga Pradípiká

jógapózok, vagy ászanák gyakorlásával szisztematikusan eddzük a test minden részét: megnyújtjuk és megerősítjük az izmokat és inakat, rugalmassá tesszük a gerincet és az ízületeket, felfrissítjük a vérkeringést és helyreállítjuk belső szerveink működését. Szilárddá, ugyanakkor könnyűvé teszi a testet a meditációhoz.

2. HELYES LÉGZÉS

“Amíg a lélegzet céltalanul kószál, addig az elme sem nyugodhat, de amint a lélegzet megnyugszik, vele az elme is lecsillapodik.” -Hatha Jóga Pradípiká

A helyes légzésnek messzemenően a legfontosabb célja a prána, vagyis az életenergia összpontosítása, ami megnöveli az életerő szintjét. A prána szabályozása egyúttal az elme feletti uralom megszerzését is jelenti. A fizikai test minden betegsége még kifejlődése előtt legyőzhető a prána szabályozásával; ez a gyógyítás titkos tana. Felkészíti az elmét a meditációra.

3. HELYES RELAXÁCIÓ

“A lélek, mely az érzékek világában mozog, ugyanakkor harmóniában tartja az érzékeket… nyugalomra lel a csendességben.” -Bhagavad Gítá

A relaxáció a test újratöltődésének természetes eszköze. Amikor a test és az elme túlterheltek, hatékonyságuk lecsökken. Ahhoz, hogy mindkettő munkáját szabályozni tudjuk, és kiegyensúlyozottá tegyük, meg kell tanulnunk gazdálkodni a testünk által előállított energiával, és a relaxáció elsősorban erre szolgál. A relaxáció alatt gyakorlatilag nincs prána-felhasználás. Csak igen kis mennyiség szükséges ahhoz, hogy a test alapvető funkciói tovább működjenek, a maradék viszont elraktározódik a szervezetben. A tökéletes relaxáció három rétegű, s magában foglalja a teljes fizikai, mentális és lelki ellazulást. Amíg mind a három létre nem jön, addig nem beszélhetünk tökéletes pihenésről.

4. HELYES TÁPLÁLKOZÁS

“A jógi legyen mértékletes az evésben, enélkül bármilyen bölcs is ő, nem érhet el sikert.” -Siva Szanhitá

A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják. A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.

5. POZITÍV GONDOLKODÁS ÉS MEDITÁCIÓ

“Meditáció alatt az érzések, vagy gondolatok akadály nélkül áramolnak akár a víz a folyómederben.” –Szvámí Visnu-dévánanda

pozitív gondolkodás hozzásegít a negatív gondolatok eltávolításához, a meditáció lecsendesíti az elmét és végül eljuttat a gondolatokon túli birodalomba:
az örök lét, tudás és boldogság forrásához.

A jóga alaptanfolyam ötödik órájától a jóga öt alapelve részletesebben előkerül.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

JÓGA GYAKORLATOK

Jóga gyakorlatok - ászanák

“Az ászana egyike a Jóga 8 ágának, mely kimondja, hogy a testhelyzet legyen biztos és kényelmes, szilárd, ám mégis ellazított, és segítsen a gyakorlónak egyre inkább tudatába kerülnie a testének, elméjének és a környezetének.

Helyes légzés

Minden betegség csírájában elfojtható csupán azzal, hogy képesek vagyunk szabályozni a pránát, és ebben rejlik a gyógyítás titkos tudománya.

Meditációs tanfolyam

„Meditáció nélkül nincs megismerés. A rendszeres meditációval fokozatos spirituális fejlődést érsz el, az isteni láng egyre fényesebben lobog benned.”

Jógilus receptek

A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják.

Pozitív gondolkodás

“Minden, ami velünk történik, értünk van, hiszen a külvilág a belsőnk tükörképe.”