Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Jógikus receptek

Jógilus receptek

A Bhagavad Gítában mondja Srí Krisna:

„A jóság minőségében (szattva) levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad.
Az ilyen tápláló étel édes, lédús, gyarapító és ízes.” (Bg. 17.8.)

A jógatáplálkozás alapvetően vegetáriánus. Olyan tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetők és könnyen beépíthetők, így az egészséget szolgálják.

A testet könnyűvé és karcsúvá, az elmét tisztává, a szervezetet pedig ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben.

MELYEK EZEK AZ ÉTELEK?

Szattvikus – tiszta táplálékok
Táplálják és tisztítják a testet, az elmére nyugtató hatással vannak: gyümölcsök, zöldségek, gabonák, olajos magvak, méz, tej és tejtermékek.
Receptjeink alapanyagai ezek lesznek.

MELY ÉTELEK FOGYASZTÁSÁT KERÜLJÜK?

Radzsaszikus – nyugtalanító ételek
Az elmét nyughatatlanná, elégedetlenné, feszültté teszik, a testben keringési és idegrendszeri zavart okoznak (például magas vérnyomás, érelmeszesedés, ízületi gyulladás stb.).
Ilyen ételek a: hal, tojás, kávé, fekete tea, üdítők, édesség, túl ízesített (sós, erős stb.), forró, vagy fagyos ételek (például fagyi).

Tamaszikus – tisztátalan ételek
Az elmében kifejezetten sötét gondolatokat ébresztenek, önvádaskodóvá, bizalmatlanná teszik az elmét, a testet tunyává, lustává, az idült betegség állandósul.
Ilyenek a: hús, alkohol, kábítószer, állott-romlott étel, gomba, hagyma (a hagymát hinggel helyettesíthetjük).

MENNYI A HELYES MENNYISÉG?

A túlevés emésztési panaszokat okozhat. Pl. a gázképződés, a puffadás, de a savas reflux is a túlevés következménye lehet. Megoldás – …azonban, ha a gyomor felét étellel, egynegyedét itallal töltöd meg, így a gyomor másik egynegyede szabadon marad, amely az egészséges emésztéshez szükséges. Figyeljünk oda arra, hogy ne együnk túl sokféle ételt egyszerre, mert az is megzavarhatja az emésztési folyamatot.
 

HIÁNYZIK-E VALAMI A VEGETÁRIÁNUS ÉTRENDBŐL?

Semmi sem hiányzik
A vegetáriánus étrend megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazza a szervezetben végbemenő életfunkciók tökéletes működéséhez elengedhetetlen enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és minden egyéb tápanyagot. Olykor felmerül az a kérdés, hogy a vegetarianizmus nem jár-e vas- és B12 vitaminhiányos vérszegénységgel, elégtelen mennyiségű fehérje és energia bevitelével, csökkent fizikai és szellemi teljesítőképességgel. E kétségek eloszlatása érdekében nézzük meg, hogyan jutnak hozzá a vegetáriánusok a szükséges vas-, B12-vitamin- és fehérjemennyiséghez.

ÉKÁDASÍ NAPOK

…azaz jógikus böjtnapok

Az „ékádasí” tizenegyediket jelent. Az elnevezés a holdtölte és az újhold utáni 11. napra utal. Ezeken a napokon könnyebben tudjuk gyakorolni a spirituális gyakorlatokat (imádság, meditáció stb.). Érdemes böjtöt tartani, befelé fordulni. Már az is böjtnek számít, ha ilyenkor elhagyjuk a gabonákat és a hüvelyeseket az ételeinkből. Kerüljük az utazást és a világi tevékenységet amennyire lehet. Az aktuális ékádasí napokat itt találod.

NÉHÁNY JÓ TANÁCS

Hol lehet beszerezni a receptekhez a fűszereket?

A fűszereket be lehet szerezni bio boltokban, Herbária üzletekben, vagy olyan boltokban, ahol más nemzetek ételeit is árulják (például Tesco).

Bio élelmiszerek?

A nagy számok törvénye alapján, ha a táplálékunk legalább 60%-a bio gazdaságból származik, már nem halmozunk fel salakanyagot, mérget a szervezetben (vegyszerek). Az ilyen arányban bevitt szattvikus étel táplál és tisztít egyben.

Arra minimálisan törekedjünk, hogy legalább a gabonáink bio gazdaságból származzanak, különösen a teljes kiőrlésű lisztek.

A legjobb közömbösítő módszer

Teljesen nem tudjuk kizárni a vegyszereket az ételeinkből, de van egy nagyon hatékony módszer arra, hogy amit megeszünk teljesen tiszta legyen. Az első természetesen az, hogy a fent említett szattvikus alapanyagokat használjuk az ételek elkészítéséhez. A második, hogy úgy készítsük el, mintha a bennünk és mindenkiben benne lakozó Önvaló / Legfőbb Jóság örömére tennénk. Miután elkészült ajánljuk fel neki, mintha először Ő enne belőle. Ezáltal megtisztul az étel és praszádam lesz belőle, azaz Isten kegyelme. Ekkor az Isteni étel maradékát esszük, amit Ő „meghagyott” nekünk, fogyasszuk el hálával a szívünkben.

Felajánlási mantra:

„AUM Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”

„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”

Bhagavad Gítá 4/24.

Receptek

Lencse bolognai

Lencse bolognai

Ez az ízletes lencse bolognai tartalmaz minden tápanyagot, amire szükséged van és a mediterrán ízvilág is megmarad. Sőt elkészíteni is nagyon könnyen és gyorsan lehet!

bővebben
PAKÓRA

PAKÓRA

A pakóra mondhatni a rántott zöldség indiai megfelelője. Fogyasztható önmagában, ám ajánlott mellé csatnit tálalni.

bővebben
Ételfelajánlás

Ételfelajánlás

Ahogy a felajánlás megtörtént kiárad az isteni kegyelem, a magas rezgés közömbösíti a méreganyagok hatását.

bővebben
KORIANDER CSATNI

KORIANDER CSATNI

A koriander csatni egy főzés nélkül készítendő csatni, csípős ugyanakkor nagyon üdítő, friss íze van. Indiai sós csemegékhez javasolt.

bővebben
KITCSÁRI

KITCSÁRI

Ez a legkönnyebben emészthető étel, tápláló és egyben energiát adó. Böjtök, tisztítógyakorlatok lezárására is kitünő.

bővebben
Arany tej

Arany tej

Lefekvés előtt fogyasztják nyugtató hatása miatt, de a kurkuma számos jótékony hatása miatt is érdemes szokásunkká tenni.

bővebben
Burgonyás tekercsek – alupatra

Burgonyás tekercsek – alupatra

Az alupatra egy finom, fűszeres, pikáns indiai étel ami önmagában csatnival is megállja a helyét az étkezésben. Ízlés szerint más fűszerezéssel is elkészíthető.

bővebben
Krumplipüré tofuval

Krumplipüré tofuval

A tofu alacsony kalóriatartalmú, zsírszegény eledel, tehát fogyókúrázóknak is ideális: energiatartalma 506 kJ/121 kcal 100 grammban.

bővebben
Avokádó krém

Avokádó krém

Az avokádó gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitaminnal tankolhatsz fel egy-egy étkezés után.

bővebben
Almás pite

Almás pite

A képen látható finom almás pite a Sivánanda ásram egyik jógatáborában készült a táborozók nagy örömére. Próbáld ki Te is és a kedvenced lesz.

bővebben
Brokkoli krémleves

Brokkoli krémleves

A brokkoli a többi káposztaféléhez hasonlóan C és K-vitaminban gazdag: tíz deka nyers brokkoli fedezi napi adagunkat.

bővebben
SÜTŐTÖKÖS KUGLÓF

SÜTŐTÖKÖS KUGLÓF

Jógikus recept alapján, tojás nélkül a meditáció könnyű gyakorlásáért. Váljon kedves teljességetekre, jó étvágyat!

bővebben

EGYÉB, A VEGETÁRIÁNUS ÉTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK

Ételfelajánlás

Ételfelajánlás

Ahogy a felajánlás megtörtént kiárad az isteni kegyelem, a magas rezgés közömbösíti a méreganyagok hatását.

bővebben
A BÖJT

A BÖJT

Ha a betegség legkisebb jele mutatkozik a testben, ez azt jelenti, hogy ideje egy vagy két napot böjtölni.

bővebben
Ha jóga, akkor vega?

Ha jóga, akkor vega?

A jóga egy nemzetközi trenddé vált, amelynek központi témája az egészségmegőrzés (megjegyzendő, hogy a jóga elsődleges célja az önkiteljesedés).

bővebben
MIÉRT LEGYÜNK VEGETÁRIÁNUSOK?

MIÉRT LEGYÜNK VEGETÁRIÁNUSOK?

A választ a „Jóga, az elme és a test harmóniája”  és az „Utak a boldogsághoz” című könyvekből gyűjtöttük ki Szvámí Sivánanda tanításai alapján.

bővebben