Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Indiai gyökereink

Indiai gyökereink

Indiai gyökereink Srí Szvámí Sivánanda (1887-1963) nevéhez fűződik, aki 36 éves koráig orvosként dolgozott. Kórházigazgatóként úgy döntött – a sok szenvedést látva -, hogy a jóga tudományával magasabb szinten segíti az embereket.

Indiában a himalájai Rishikesben 1924-ben telepedett le, ott 1932-ben megalapította a Sivánanda Ásramot (bentlakásos jóga intézmény, mely azóta is folyamatosan működik). Egyre több tanítvány gyűlt köré, az ásram egyre bővült, mára már mintegy 300 bentlakó szvámí él ott.

Ómkára (Veres András) 1993-ban New Yorkban ismerkedett meg a Sivananda rendszerrel. Mestere Szvámí Gadzsanánanda, aki közvetlen Szvámí Visnu-dévánanda tanítvány volt (Visnu pedig Sivananda ún. „hatha jóga professzora”), megtartva így a tradicionális mester-tanítvány láncolatot.

Miután 1995-ben a dél-indiai Sivananda Yoga Vedanta Center Dhanvantari ásramjában elvégezte a jógaoktatói tanfolyamot és nemzetközileg elismert jógaoktatói oklevelet kapott, Budapesten megalapította a Spirituart Jógastúdiót, a Sivananda Jógaközpont elődjét. Mivel a jóga iránti érdeklődés nagynak, a stúdió pedig kicsinek bizonyult, 1996-ban létrehozta a Spirituart Jóga Alapítványt, amit a cégbíróság 1996.február 8-án jegyzett be és ennek keretei között kezdett működni a Sivananda Jógaközpont különböző bérelt helyiségekben.
Ómkára Sivánanda és Visnu-dévananda közvetlen tanítványaival folyamatosan tartotta a kapcsolatot. New Yorkban Szvámí Gajanánandával, Dél-Afrikában Szvámí Sahadzsánandával találkozott és konzultált spirituális és szervezeti kérdésekben.

2003-ban jutott el először a rishikeshi Sivananda Ásramba, az „Alma Materbe”, ahol Sivananda Mester élt és alkotott haláláig. Akkor ismerkedett meg Szvámí Vimalánandával (az Ásramban élő egyetlen közvetlen Sivananda-tanítvány), aki jelenleg a Sivananda Ásram vezetője és egyben a Divine Life Society elnöke is. 2003-as útja során más közvetlen Sivananda – tanítványokkal is találkozhatott és látogatást tett a Rishikeshtől északabbra fekvő Uttarkashi Sivananda Ásramban, amit szintén közvetlen Sivananda tanítvány, Szvámí Prémánanda vezetett.

2010-ben feleségével, Ánandíval töltöttek 2,5 hetet a rishikeshi Sivananda Ásramban. Ennek a látogatásnak – a spirituális töltekezésen felül – egyik célja az volt, hogy a későbbiekben fogadják az Ásramban a magyarországi Sivananda jógaközösség elkötelezett spirituális keresőinek csoportjait.

Ennek eredményeként 2011-ben kilenc fős csoport tölthetett ott két hetet Ómkára vezetésével. Azóta minden évben elutazunk az ásramba néhány hétre, a személyes jó kapcsolat közben továbbfejlődött az Ásram vezetéssel és az ott élő szvámíkkal.

Ezek a rishikeshi intenzív szádhanák jelentős szereppel bírnak mindenki spirituális fejlődésében. Az ottani spirituális rezgések, emelkedett jógi-tanítók inspirálják az embereket a jóga gyakorlásban. Sivananda Mester jelenléte szinte érezhető, mindez évente sok-sok száz Sivánanda tanítványt vonz oda a világ minden tájáról.

Az elmúlt évek utazásai alatt sok magyar jógázónk élt meg mély spirituális élményeket itt, melyek intenzív lökést adtak önfejlődésüknek. Jó néhányan emiatt is utaznak újra és újra.

Kivonat az egyik utazó leveléből:

„Nyugodt szívvel mondhatom, hogy ez volt életem legnagyobb élménye. Őszintén szólva nem voltak nagy elvárásaim, azt gondoltam, hogy hasonló dolgokra számíthatok mint Uttarkashi-ban. A mesterekkel való találkozás után vált világossá, hogy ez tényleg Sivananda otthona és az ottani tanítók valószínűleg a világ vezető tanítói. Olyan spirituális élményekben volt részem, amikhez még időre van szükségem, hogy megértsem. Megtapasztalhattam, hogy milyen az igazi alázat. Milyen ereje van egy igaz mesternek. Megértettem, hogy a guru az isten. Azt mondhatom, hogy nyugodt szívvel jöttem haza, nem volt kérdés a fejemben. A válaszok sokszor maguktól jöttek, anélkül hogy meg kellett volna kérdeznem valakitől. Úgy gondolom, hogy ezek a helyek a világ pozitív pólusai, ezek a helyek segítenek az egyensúly fenntartásában.”

Fogadjátok szeretettel a 8 perces rövid összegoglalót a 2020-as utunkról:

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.

Éld át velünk a tradicionális ünnepeket

MINDENSZENTEK NAPJÁRA

MINDENSZENTEK NAPJÁRA

Mindannyiunkban ott él a makulátlan szentség. Az emberi születés lényege az lenne, hogy ezt felfedezzük.

DÍVALI – A FÉNY ÜNNEPE

DÍVALI – A FÉNY ÜNNEPE

Dívali a hindu újesztendő napja. Elnevezése a dípavali lerövidítéséből alakult ki, amely annyit jelent: „lámpások sora”, „lámpafüzér”.

Hanumán napja

Hanumán napja

Hanumán az Úr Rámacsandra örök szolgája. Cselekedeteiről és Rámacsandrával való kapcsolatáról a Rámájanában találhatunk szép leírásokat.

Gítá Dzsajanti

Gítá Dzsajanti

Bhagavad Gítá születésének ünnepe, minden évben mi is megemlékezünk erről az 5000 éves eseményről.

Pünkösdi üzenet

Pünkösdi üzenet

Járjátok mindnyájan azt az utat, melyet Jézus kijelölt számunkra! Legyetek mindannyian a hegyi beszéd élő megtestesülései!

Boldog Nőnapot!

Boldog Nőnapot!

Nő egy titokzatos keveréke a lágyságnak, szelídségnek, kegyelemnek, szolgálatnak, türelemnek és szeretetnek.

Szaraszvatí napja (Vaszant Pancsami)

Szaraszvatí napja (Vaszant Pancsami)

A tavasz hírnöke Szaraszvatí isteni Anya, aki a tudás, az ékes szólás, a művészet, ezen belül a költészet, a festészet, rajz, a zene és a tánc adományozója.

HÓLÍ ünnep

HÓLÍ ünnep

HÓLÍ – a színek fesztiválja, mely egyben tavasz köszöntő ünnep is. A színes porok egymásra szórása emlékeztet minket az egységre a Lélekben.

Boldogság Világnapja

Boldogság Világnapja

Az ENSZ közgyűlése március 20-át a Boldogság Világnapjává nyilvánította: „A boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja”.

Ráma napja

Ráma napja

Ráma napja a Csaitra hónap (március – április) fényes kéthetének 9. napjára esik. Ezt az ünnepet Rámanavamí -nak hívják, ez az Úr Ráma születésnapja.

GARUDA NAPJA

GARUDA NAPJA

Garuda a harc és védelem áldását adja Nekünk, ha készek vagyunk befogadni. Idén augusztus 13-ra esik, kérjük áldását!