Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

SIVÁNANDA MESTER VÁLASZOL: elégedettség

Részlet Szvámí Sivánanda “Megválaszolhatom?” című kiadványából.

Megtapasztaltam, hogy az elégedettség milyen békével tölt el. De van egy kétségem. Ha elégedetté válok, minden ambíció kiveszik belőlem. Letargikus és tunya leszek. Az ambíciómnak köszönhetően ide-oda megyek, erőfeszítéseket teszek és energikusnak érzem magam. Kérem, oszlassa el kételyemet! Eléggé össze vagyok zavarodva.

 

Sivánanda válasza: „A megelégedettség nem tesz lustává. Ez egy szattvikus (tiszta) tulajdonság, ami az embert közelebb viszi Istenhez. Megerősíti az elmét és békét ad. Kordában tartja a fölösleges és önző célú erőfeszítéseket. Megnyitja az ember belső szemét, s az elméjét az isteni figyelem felé mozdítja. Energiáit a belső, szattvikus csatornákba tereli. A durva energiát, nevezetesen a mohóságot, ami az embert az önző célú erőfeszítésekre készteti, spirituális energiává, ódzsasszá alakítja. Az a személy, aki megelégedett, teli van szattvával. Mostanra több az energiája. Mindig befelé tekint. Az Átmanban (Lélek), belső életet él. Mindig békével teli. Több munkára képes, melyet nyugalommal, egyhegyű elmével kivitelez. Az elme összes szétszóródott sugara most egy pontra irányul. Érted miért jó elégedettnek lenni?
A megelégedettség ereje teszi lehetővé, hogy a szádhuk és szannjászinok, a fakírok és bhiksuszok (buddhista szerzetes) gondtalanul járjanak-keljenek a világban, jóllehet alamizsnán élnek. A megelégedettség ad erőt a tanítványnak, hogy az Önvaló felismerésének ösvényén végigmenjen, s ez tölti meg bátorsággal, hogy félelmek nélkül haladhasson előre a spiritualitás rögös és tövisekkel kirakott útján.”

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.