Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Minden nap egy jobb személyiség

Srí Szvámí Sivánanda Újévi üzenete, fogadjátok szeretettel:

„Felvirradt az Újév hajnala; a nehezen megfogható új remény rügye ismét kivirágzott. A szűz év egy hideg hajnalán ébredtél, de ugyanabban a világban találtad magad, ugyanazon emberekkel, ugyanolyan vonzódással és viszolygással, ugyanazon adottságokkal és ugyanazon belső gátlásokkal.

Miért kellene hát akkor az Újévnek különleges eseménynek lennie?

A földi élet ünnepélyes alkalmak egymást követő kapcsolódásait teszi szükségessé, hogy kihangsúlyozza az idő láncát, mikor újból el kell köteleződni olyan értékek mellett, melyek miatt érdemes élni. Az Újév egy ilyen alkalom.

Hogy változnak a divatok! A keresztény naptári év eleinte nem január elsejével kezdődött. A rómaiak március 25-én ünnepelték az Újévet. Angliában a VI. századtól kezdve Újév napja december 25-e volt, míg a XI. században át nem vették a rómaiak gyakorlatát, mikortól is a december 25-e maradt a brit Újév egészen 1751-ig. Franciaországban különböző időszakokban ez a két nap és a húsvét napja is Újév napjaként szolgált a XVI. századig. A január 1-je végül 1752-ben került nemzetközi elismerésre, mint a keresztény kalendárium első napja. Minden országnak van egy vagy több napja az Újévre, Indiában pedig fél tucat. Akárhogy is, de az év első napja az érzékeny emberek számára az elszámolás és odaadás napja kell legyen.

Nézz mélyen a most erőtlenül heverő múltba, mely soha nem támad fel többé! Vizsgáld meg a levont tanulságokat, és a begyűjtött tapasztalatok alapján tégy elhatározást a jövő bölcs programjáról! Ne ismételd meg a múlt ostobaságait!

A változás és különbözőség, az őszinteség és csalás, a fegyverszünet és ellenségeskedés, az élet felcsillanása és eltűnése forgatagának közepette szíved, elméd és visszavont érzékeid magányában találd meg a békét, szeretetet és boldogságot!

Kérdőjelezd meg a látszólagost, gondold végig múltbéli törekvéseid hasznosságát, és aztán dönts jövendő teendőidről! Legyen egy határozott ideálod, és bölcsen gondolj ki egy tervet ennek megvalósítására!

Az értelem vezérelje cselekedeteidet, értelmedet pedig a bölcsesség óvja, s legyen erőd az odaadás! Forgassa végzeted kormánykerekét a meggyőződés, beteljesedett akarat, kitartás és Isten kegyelmébe vetett bizalom!

Szándékaid legyenek őszinték, ügyeid legyenek nyíltak, indítékaid legyenek transzparensek, szíved legyen megbocsájtó, reményed pedig legyen egyetemes!

Tisztítsd le múltbéli rögeszméid mocskát! Mindent a legjobbért tégy! Légy bizonyos abban, hogy a siker valós, a kudarc pedig csak egy lépcsőfok! Az erény valós, ragadd meg annak lemondását! A szeretet valós, a gyűlölet egy félrevezetett impulzus. A boldogság valós, a bánat illúzió. Az élet valós, a halál pedig a legjobbat szolgáló változás. Fordítsd tekinteted a valótlanról a valósra! Törekvéseid erőfeszítése révén hajtsd végre saját megváltásodat, oly gyorsan, ahogy csak tudod!

Micsoda izgalom, minő féktelen dithyrambus (az ókori Görögországban gyakori kórus-himnusz, melyet általában Dionüszosznak szenteltek – a ford.), milyen ünnepi lakoma tántoríthat el téged, ó egyszerű ember, mikor oly sok a meggondolni és töprengeni való, mikor oly sok mindenről kell tudakozódni, oly sok mindenen kell javítani, és oly sok mindent kell helyrehozni?

Ne vesztegesd el a múló pillanatokat! Előbb-utóbb minden dolog az ürességbe halványul. Még a legkiválóbb műremek, a legékesszólóbb klasszikus író, a legbölcsebb politikai géniusz is feledésbe merül az idő múltjában, és néhány század elteltével még a valaha oly fényesen csillogó múltjuk kísértetére is alig lehet ráismerni.

Ó, kedves lélek, ne légy megterhelt szívedben! Ne bánkódj a mulandóság bűzös varázslatán! Találj új örömet, dolgokat, amiért érdemes élni, új értelmet az életben! Ne tévedj meg azáltal, hogy egy délibábban oázist keresel, de meríts ihletet, bátorságot és erőt azokból, akik valójában igazak és önuralommal bíróak! Légy saját természetes Önvalód – tiszta, szent és egyszerű! Törődj az emberekkel! Tanulj, amennyit csak bírsz!

Boldognak lenni lehetetlen valamiféle tevékenység nélkül. Ennélfogva érdeklődnöd kell munkád iránt. A ténykedésnek ahhoz, hogy számodra hasznos legyen, kellemesnek és inspirálónak kell lennie, anélkül, hogy indokolatlanul megerőltető lenne.

Az nem elegendő, ha normális körülmények között könnyen boldogulsz. Jellemed ereje kizárólag kedvezőtlen körülmények között mutatkozik meg. Éppen ezért mindig arra kell törekedned, hogy minden nap egy jobb személyiséget építs, pozitív tulajdonságaidat pedig folyamatosan megújítsd.

Nézz egy mérnök előrelátásával! Egy hidat nem úgy terveznek, hogy csupán a normál forgalom hatását bírja ki, hanem hogy vész esetén hirtelen és nem várt terheknek is ellenálljon. Éppen ugyanígy, jellemednek a helyes magatartás, az illendőség és a nyugodt kegyelem biztosítékának kell lennie még a legkellemetlenebb és embert próbáló szituációkban is.

Ha híján vagy a jellemnek, a jó képességek sokaságának sem veheted hasznát. Ha azt szeretnéd, hogy mások bízzanak benned és ismerjenek el téged, őszintének, kitartónak, megbízhatónak, egyenesnek és önzetlennek kell lenned.

Legyen hited saját Önvalód alapvető jóságában! Növeld az önbizalmat, bátorságot és kezdeményező-képességet! A gyűlöleten kívül semmit se gyűlölj! A félelmen kívül semmitől se félj! Soha ne hagyj törekvést beteljesületlenül! Alkalmazkodj és igazodj! Számold fel magadban, amit nem szeretsz másokban, és ami boldogtalanságot okoz neked!

A Mindenható végtelen kegyelme legyen mindannyiunkkal! Legyen jólét és boldogság minden otthonban! Legyen a nemzetek között több harmónia és jóakarat! Haladjon a világ minden méltó módon!

AUM Sivamasztu! AUM Tat Szat!”

– Szvámí Sivánanda

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.