A diós-mazsolás halava egy indiai finom édesség, mely a nyári táborok kedvenc desszertje. Mi házi baracklekvárral ettük, de önmagában is tökéletes. Próbáljátok ki Ti is ezt a nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető mennyei finomságot.
(15 személyre)
1-2 literes fazékban összekeverjük a vizet, cukrot és mazsolát. Közepes lángon, kevergetve felolvasztjuk a cukrot. Felforraljuk.
A vajat egy 1-2 literes lábasba tesszük, és egészen kis lángon, időnként megkeverve felolvasztjuk a rizsdarával (v. búzadarával) együtt pirítjuk lassú tűzön, állandóan kevergetve barnára és illatosra. Ez kb 10-12 perc. A diót előzetesen megpirítva adjuk hozzá, amikor készen van.
A felforralt szirupot ráöntjük a darára. Folyamatosan kevergetjük.
Kis lángon, állandóan kevergetve főzzük, amíg a dara szemek teljesen magukba szívják a folyadékot, s a keverék a pudinghoz hasonló állagú lesz és elválik az edény falától. A lábasra jól záródó fedőt teszünk, és a legkisebb lángon 5-10 percig főzzük. Eloltjuk a lángot és fedő alatt még 5 percig pároljuk a halavát. Forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná
Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.
Bhagavad Gítá 4/24.
Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.