Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A BÖJT

Szvámi Sivánanda tanácsai böjtöléshez:

Minden ember elsődleges feladata a szádhana (rendszeres törekvés a spirituális úton) gyakorlása azért, hogy Istennel eggyé váljon. Ehhez egészséges testre és elmére van szükség. A böjtök nagymértékben segítenek a testet tökéletes egészségben tartani. A böjtöt minden vallás és hitrendszer ajánlja, mint az isteni élethez vezető első lépcsőfokot.

Ha a betegség legkisebb jele mutatkozik a testben, ez azt jelenti, hogy ideje egy vagy két napot böjtölni. Az állatok, akik csak a természetre számíthatnak, spontán böjtölnek. Ha csak vízzel nehéz böjtölnöd, akkor fogyaszd két-háromféle gyümölcs levét jó sok vízzel elkeverve. Ezen a napon ne végy magadhoz szilárd ételt, sem húsos gyümölcsöt (pl. banánt). Ez a fajta böjt alkalmas az egészség megőrzésére.

A böjt sok betegség esetén hamar hozzásegít a gyógyuláshoz. Pihenést biztosít a gyomornak, és eltávolítja a mérgeket a szervezetből. Kitisztítja a testet és energikusabbá teszi.

A böjt a természet gyógyító ereje. Még akkor is képes helyreállítani az egészséget, amikor minden más módszer csődöt mondott. Lehetőséget ad a természetnek, hogy megtisztítsa a szervezetet.

Jóllehet a böjt gyógyító hatása kitűnő, ne várjuk, hogy megoldja a lehetetlent. Nem lehet vele gyógyítani a hiánybetegségeket, melyek a nem kielégítő táplálkozásból erednek, a születési rendellenességeket és a súlyos szervi bajokat. A hosszú böjtök nem ajánlottak sorvadásos betegségeknél, mint pl. tüdőbaj, vészes vérszegénység, sem terhesség idején.

Böjtölés vagy éhezés

Különbséget kell tenni a böjt és az éhezés között. A böjtöt vallási okokból vállalja fel valaki, vagy egészsége helyreállítása érdekében. Egy időre abbahagyja az evést, amikor nincs igazi éhségérzet, mégpedig azért, hogy a mérgek és a felhalmozódott salakanyagok eltávozzanak a szervezetből, s hogy a természetnek lehetősége legyen kielégítő módon elvégezni gyógyító munkáját.

Meddig böjtöljek?

A huszonnégy órás böjt pihenést enged a beleknek. Két-három napos böjtöt lehet tartani felügyelet nélkül is, ám a hosszabb böjtölés nagy odafigyelést kíván. Csak hozzáértő szakember vezetésével szabad ilyet végezni; ellenkező esetben jó esély van rá, hogy többet ártunk a szervezetünknek, mint amennyit használunk.

Igyál sok vizet!

A teljes böjt teljes tartózkodást jelent minden tápláléktól, legyen az folyékony vagy szilárd. A víz nem számít tápláléknak. Nem ingerli az étvágyat. Böjt alatt igyál rengeteg vizet! Ez megakadályozza a legyengülést.

Böjt alatt ne sóvárógj!

Böjt közben ne álmodozz ételekről. Nem részesülhetsz a böjt jó hatásaiból, ha elméd egyfolytában az ételeken csüng. Irányítsd elmédet Istenre. Töltsd meg kifinomult, isteni gondolatokkal. Böjtölj, amíg nem érzel valódi éhséget.

Fejezd be a böjtöt, ha…

Ha böjt alatt hajlamos vagy hányni, akkor is igyál minél több vizet. A vizet kis citromlével lehet ízesíteni. Ha továbbra is hánysz, akkor viszont lassan és óvatosan fejezd be a böjtöt. A böjtöt nem szabad folytatni, ha a szívműködés nagyon lelassul, és nagyon gyengének érzed magad.

Fokozatosan törd meg a böjtöt!

Ha a böjtöt nem megfelelően fejezed be, ha a gyomrodat a böjt után rögtön túlterheled túl sok vagy túl nehéz étellel, az felfúvódást okozhat. Hosszú böjt alatt az emésztés ereje nagyon legyengül. Nem szabad rögtön nehéz ételeket enni! A természetnek időt kell hagyni, hogy elvégezze megújító, regeneráló munkáját.

Bármikor meg lehet törni a böjtöt, ám, ha azelőtt törjük meg, mielőtt a természetes éhségérzet fellépne, nem élvezhetjük maximális jó hatásait. A böjt megtörése után még néhány napig érdemes csak gyümölcsdiétát folytatni. A gyümölcsök nagyon könnyen emésztődnek, és serkentik a perisztaltikát. Igyál fél pohár gyümölcslevet vízzel hígítva! Idd ezt legalább 3-4 alkalommal az első napon!
Megtörheted a böjtöt egy kis zöldséglevessel vagy hígított kókuszvízzel is.

Hosszú böjt esetében a fenti diétát a böjt időtartamának legalább egynegyedéig kell követni.

A böjt megtörését követően felléphet egyfajta természetellenes kívánság, minél több és minél többféle étel után. A nyelv és a gyomor erőszakosan fellázadhatnak. Légy óvatos! Uralkodj e természetellenes étvágy felett!

A böjt jótékony testi és mentális hatásai

  • megfiatalítja a testet és koncentrálttá teszi az elmét
  • fizikailag egész szervezeted regenerálódik
  • minden energiádat teljes egészében visszanyered
  • ismét ellenállóbbá válsz a fizikai rendellenességekkel, a betegségekkel és a fáradtsággal szemben
  • mentálisan nagyobb koncentrációs készségre teszel szert
  • ha rendszeres időközönként odaadással böjtölsz, tisztábbak lesznek a meglátásaid, a gondolataid tiszták és rendezettek, képzelőerőd felülmúlhatatlan, kifejezésmódod egyéni lesz
  • az egónak nyoma se lesz benned, gondolataid emelkedettek és határozottak lesznek
  • Gondolataid tiszta fénysugárként világítanak majd a hétköznapi élet sötét világában

Böjtölj rendszeres és meghatározott időközönként, ahogy neked a legmegfelelőbb.

Ide kattintva megnézheted, hogy mikor vannak jógikus böjtnapok (ékádasí).

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

Várunk szeretettel az év minden napján a Neked való jógával

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.