Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A Mester válaszol

Részletek Szvámí Sivánanda „Megválaszolhatom?” című kiadványából.

KÉRDÉS: Ha a lélek csakugyan halhatatlan, akkor a Mester miért ünnepli meg a születésnapját, amely tulajdonképpen a testhez tartozik?

Sivánanda válasza: „Nem ünneplem a születésnapomat. A hívők azok, akik ezt teszik. A születésnapok megünneplése nem más, mint tisztelgés Brahman előtt. Tisztelegni a Guru előtt egyben tisztelgés Brahman előtt is. A hívők örömüket lelik a születésnap megtartásában, és ezt önnön javukra fordítják, általa emelkedetté válnak. Évről évre, egyfajta spirituális hullám jön létre, amikor a születésem napját ünneplik. Az esemény mind több és több emberhez juttatja el a lehetőséget, hogy kapcsolatba kerüljenek a Devine Life Society szervezetével, megismerhessék a tanításaimat. Az ünnep rendszeresen emlékezteti a követőket az élet valódi céljára. Ösztönzést ad számukra a szádhanájuk folytatására.
A hívek vallásos, befogadó beállítottsága magához vonzza a Guru és Isten áldását, és ez szétárad a résztvevők között. A béke, a szeretet és az odaadás gondolata, mely áthatja a híveket, tovább árad, és táplálja a világunkban a békevágyat, a harmóniát és a spirituális jólétet. A Hinduk jól meghatározott céllal ünneplik az olyan vallási vezetők, bölcsek és szentek születésnapját, mint Buddha, Sankara és Mahavira. A Hindu naptár tele van vallási ünnepekkel, és ezek megtartása egy-egy lökést jelent az ünneplők számára az életük valódi céljának megvalósításában, Isten megtapasztalásában. Minél több ilyen különleges, megszentelt napot tartunk, annál több inspirációt kapunk a spirituális fejlődésünkhöz.”

KÉRDÉS: Meggyőződésem, hogy a szenteket imádni, előttük tisztelegni nem helyénvaló dolog. Ők Istenhez imádkoztak, és megtalálták önön megváltásukat, és nekünk ezt a módszert követve kell gondoskodnunk magunkról, függetlenül tőlük.

Sivánanda válasza: „Nem, ez nem így van. A szentek és bölcsek méltók a tiszteletedre, imáidra, mert ők az Isten megtapasztalásához vezető utat mutatják számodra. A növendéktől, az újonctól, aki bármely területen az első lépéseket teszi, jogosan várható el, elfogadja, mi több, hogy kövesse a képzettebb társa iránymutatását, még akkor is, ha az ugyanolyan egyszerű ember, mint ő. A spirituális úton ugyanezt a megközelítést alkalmazhatjuk. Azzal, hogy a szenteket tiszteled, és követed a tanításaikat spirituálisan fejlődsz, megtanulsz jobban szeretni, közelebb kerülsz Istenhez. Isten áldása kísérjen!”

KÉRDÉS: Átman és a test két külön dolog, és az első érintetlen marad az utóbbi tetteitől. A test a Karmájától függően számtalan alkalommal születik újra, és halad az élet és a halál útján, ahogyan a Legfőbb Akarat diktálja. Ha ez így van, akkor ki kerül a mennybe, és ki a pokolra?

Sivánanda válasza: Bárminek a valódi megtapasztalója, – sajátos, egyéni módon, – sem az Önvaló, sem a fizikai test. Az elme az, amely az egyéniség központja, mely az egyéni jelleget biztosítja és magába zárja Atman egy sugarát, amit egyéni léleknek hívunk. Ez az elme az, mely inkarnálódott a finomtestbe, mely megéli a mennyek minden örömét, a poklok minden fájdalmát, mely tanúja, és egyben alanya minden megismerésnek, élménynek.
Úgy tűnik, hogy Atman sugarából eredendően az elme tudatossággal bír, de gondolati szempontból, szerkezeténél fogva meglehetősen korlátos. Ennél fogva világos, hogy az személy egyénisége éppoly valós, vagy valótlan, mint egy valós tárgy tükröződése. Bár minden a Legfőbb Akarat szándéka szerint történik, az egyén Karmája meghatározza, az élmény minőségét az Akarat szándéka szerint. Nem Atman, vagy a test az, amely a relatív tapasztalatot megszerzi, még akkor sem, ha a test az, melyet az élmény a legjobban érint. Az elme van mindezek mögött.

KÉRDÉS: Miért van az, hogy a Szádhakák napjainkban olyan lassan jutnak el Isten megismeréséhez?

Sivánanda válasza: A fejlődésük során elérnek egy bizonyos pontot, amikor szétforgácsolják saját energiájukat prédikációkra, szabályok állítására, könyvek kiadására. Tulajdonképpen saját hírnevük ejti rabságba őket. Ez az oka annak, hogy nem érik el az élet legfőbb célját.

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.