Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A gondolat a leghatalmasabb és egyben legfinomabb erő az egész univerzumban. Ugyanolyan erő, mint a gravitáció, a kohézió vagy a taszítás. Eredendő oka a lelki prána vagy szúksma prána rezgése az elmeközegben.

Az embert körülveszi a gondolatok óceánja, abban lebeg. Ebben a gondolatvilágban egyes gondolatokat befogad, másokat pedig elutasít. A gondolatvilág relatíve sokkal valóságosabb, mint az anyagi univerzum. A gondolat élő dolog. Minden gondolatváltozás rezgést vált ki a mentális anyagban. Minden gondolatnak van  bizonyos neve és formája. A forma a durvább, a név pedig a finomabb állapota annak az egyedülállóan megnyilvánuló erőnek, melyet gondolatnak nevezünk.

A GONDOLATBÓL ÉPÜL FEL A SZEMÉLYISÉG

Minden gondolatnak hatása van rád. Testi erőd, lelki erőd, az életben elért sikereid s az öröm, melyet társaságoddal másoknak szerzel, mind gondolataid természetétől függnek. Az embert gondolatai teremtik. Amit gondol, azzá válik. Ha úgy gondolod erős vagy, erőssé válsz. Ha úgy gondolod gyenge vagy, gyengévé válsz.Ha úgy gondolod Isten vagy, Istenné válsz. Az ember azzal formálja saját személyiségét, hogy azzá válik amit gondol. Az elme egyfajta „vonzerővel”rendelkezik. Az életenergiáknak mind a látható, mind pedig a láthatatlan világából folyamamtosan vonzod magadhoz a saját gondolataiddal és gondolkodásmódoddal leginkább rokon gondolatokat, benyomásokat és körülményeket. Bármilyen gondolat is van benned, amíg megtartod, csak azt a gondolatot fogod tudatosan vagy tudattalanul magadhoz vonzani, amely a saját gondolati minőségednek megfelel, bármerre járj is.

Mivel a gondolatok minden cselekedet forrásai, ezek azok a hangtalan építőelemek, amelyekből az életünk felépül. A gondolatok formálják jellemünket és irányítják életünket. A gondolataink hatással vannak a többi emberre. Megtanuljuk, hogy felelősek vagyunk gondolataink minőségéért, és hogy eldönthetjük, hogyan alakítsuk gondolatainkat. Ily módon megválaszthatjuk életünk irányát. Rájövünk, hogy mi magunk vagyunk saját életünk szerzői. A gondolatok az univerzum legkreatívabb erői, és ha a gondolatban rejlő lehetőség megvalósul, hatalmas spirituális fejlődés indul el az egyénben.

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen hatalma lehet egy gondolatnak, és milyen mértékben képes befolyásolni a körülöttünk lévő világot. Egy gondolat nem „csak egy gondolat” , hanem élő erőként működik. Szvámí Sivánanda szerint egy jó, pozitív gondolat háromszorosan áldott. Először is hasznos annak, aki gondolja, másodszor hasznára válik annak, akire vonatkozik, végül hasznos az egész társadalomnak, hiszen javítja az általános mentális légkört. Másrészről viszont egy negatív gondolat háromszorosan átkozott. Először is káros arra, aki gondolja, másodszor árt annak, akire irányul, és végül kárt okoz az emberiségnek, hiszen beszennyezi az egész mentális atmoszférát. A gondolatok világában élünk. Gondolatok óceánja  vesz körül bennünket, és tudatosan vagy öntudatlanul bizonyos gondolatokat vonzunk magunkhoz, ugyanakkor gondolatokat bocsájtunk ki, amelyekre mások rátalálnak. Ezért van az, hogy az embereknek időről időre ESP- tapasztalataik vannak (extrasensory perception,vagyis érzékeken túli érzékelés). Egyesek szívesen hívják ezeket a tapasztalatokat  véletlen egybeeséseknek , de nem azok. Az elmének „szívóereje” van. Olyan látható vagy láthatatlan életerőket , gondolatokat, befolyásoló hatásokat és körülményeket  vonzunk magunkhoz, amelyek a legjobban hasonlítanak saját gondolatainkhoz. A hasonló hasonlót vonz. Mindenkiből árad valamiféle rezgés. Bizonyos emberekkel öröm együtt lenni. Úgy tűnik mintha különös energiájuk lenne, amelyet megosztanak másokkal. Vannak olyanok is, akik negatívak, depressziósak, akik szinte elszívják az energiát másoktól.

Észre kell vennünk, hogy  a gondolatok az ismétléssel megerősödnek, és, hogy minél erősebb egy gondolat , annál hamarabb valósul meg. Ha állandóan arra gondolunk például, hogy kövérek vagy szégyenlősek vagyunk, vagy nem vagyunk elég jók, akkor ez a szanszkára elmélyül, és nagyon erősen befolyásolja az elmét. Ugyanannak a gondolatnak az ismételgetésével a szanszkára egyre intenzívebbé válik, és a gondolat ereje megnő. Ennek az erőnek a következtében  a gondolat cselekvésben nyilvánul meg.

Ha nem töltjük meg elménket pozitív gondolatokkal, nagyon nehéz elérni a mély meditációt. Amikor negaítv gondolatoknak adunk helyet, az elménk izgatottá és nyugtalanná válik. Az aggódás és a félelem gondolatai romboló hatással vannak ránk és a körülöttünk lévőkre. Megmérgezi az élet forrását, és tönkreteszik bennünk a harmóniát, a hatékonyságot, az életerőt. Az ezekkel ellentétes gondolatok, mint a jókedv, az öröm ésa bátorság, gyógyító és nyugtató hatásúak. Növelik a hatékonyságunkat és mentális teljesítőképességünket. A jóga arra bátorít bennünket, hogy életünk során bontakoztassuk ki minden képességünket, és éljünk összhangban a szépség és a harmónia egyetemes törvényével.

Ha megkérdezed az embereket, mi  az életük célja, legtöbben azt fogják mondani, hogy a boldogság, a békesség és az elégedettség. Ez az életcél sok formát ölthet, de a nyugati világban a boldogság  keresésekor hajlamosak vagyunk külső dolgok és események felé fordulni.Azt gondoljuk: bárcsak enyém lenne az az autó; milyen jó lenne ha megkapnám azt az állást; vagy ha együtt lehetnék, ezzel és ezzel az emberrel – akkor boldog lennék! Keményen küzdünk, hogy anyagi javakra tegyünk szert, hogy megkapjunk egy olyan állást, amely elismertséget és felelősséget kínál. De mi történik, amikor megszerezzük vágyaink tárgyait? A pillanatnyi boldogságot tényleg megtapasztaljuk. Nyugalmat érzünk, az elme elcsendesedik, és bizonyos fokú elégedettség költözik életünkbe. Azonban hamarosan ráununk az új játékszerre, elveszíti vonzerejét, és megint indul a boldogságkeresés. Újabb lehetőség beteljesítését vagy újabb tárgy megszerzését tűzzük ki. A gyakori változás, az új szerzemények utáni rohanás sok ember számára életformává válik, míg végül  a sok-sok évnyi nyugtalanság után kezdjük megérteni, hogy a külső dolgok nem fogják elhozni a tartós boldogságot , amelyet keresünk.

A jóga megtanítja,hogy az életben elért sikereinknek és boldogságunknak valójában egyetlen oka van: a saját gondolataink. Az életmódunk és a tapasztalataink gondolkodásmódunk közvetlen eredményei. Akik vagyunk, és amit eddig elértünk, az mind a gondolataink következménye. Kezdetben ezt meglehetősen nehéz lehet elfogadni, de ahogy egyre mélyebbre hatolunk elménk mélységeibe, felfedezzük, hogy ez így van. Azzá válsz amit gondolsz.

(Részletek az Utak a boldogsághoz és a Sivánanda-kéziköny a meditációhoz című könyvekből, melyek kaphatók a Jógaközpontban)

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

Várunk szeretettel az év minden napján a Neked való jógával:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.