Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

AZ ELSŐ LECKE

Részlet Egy elszakadt pilótanaplóc. könyvből, mely Acél Anna televíziós újságíró interjúkötete Ómkárával Veres Andrással egykori MALÉV kapitánnyal, a Sivánanda Jógaközpont alapítójával, vezetőjével, jógaoktatójával.

Az első lecke fejezet:

– Amszterdamból a KLM-mel repültünk Delhibe. Ahogy a gépből kiszálltunk, rögtön belecsöppentünk az ismeretlen, színes forgatagba. Fantasztikus volt. A reptéren már vártak egy Ómkára feliratú táblával, ami az én szanszkrit nevem. Aztán beültettek egy régi, klasszikus, brit taxiba, amely arra volt hivatva, hogy felvigyen minket Rishikeshbe. Nem állítom, hogy kifejezetten közel van, a két város között 250 kilométer a távolság. Na de, azt az utat nyolc óra alatt tettük meg!

– A taxi, a sofőr vagy az utak állapota miatt tartott ilyen sokáig?

– Nehezen tudnék választani. A sofőrről nem lehetett eldönteni, hogy be volt-e drogozva, vagy gyárilag ilyen, mindenesetre időnként elaludt. Ilyenkor szépen tartottam a kormányt, és szóltam neki, hogy csináljon már valamit magával.

– Miért nem vetted át a vezetést?

– Át akartam venni, de tiltakozott, mondván, hogy ez az ő posztja. Szóval, a sofőr sem volt a helyzet magaslatán, de egyébként is elképesztőek az utak. Aki az indiai közlekedésen és utakon edződik, azt nagy meglepetések nem érhetik. Először is a brit közlekedés hagyományait követik.

– Tehát bal oldali közlekedés van?

– Igen, de ez még nem lenne baj. Hanem a többi szabály! Ha valamit akarsz, dudálsz, mindenki dudál. Ha az autópályán vagy autóúton megpihen egy tehén, megáll a forgalom. Ha tol valaki egy kézikocsit az úton, a kamionok és az összes többi jármű ott araszol mögötte. Elképesztő kavalkád van! Jó reflexekre és jó idegrendszerre van szükség, ha ott vezetni akarsz.

– Egészen más az időhöz való viszonyuk is. Igaz?

– Itt érhető tetten az egyik nagy különbség az európai és az indiai felfogás között. A nyugati ember úgy gondolkodik, hogy itt a Földön van fontos dolga. Az indiai meg a földi létet múlékony és illuzórikus dolognak tartja, aminek mindegy, mikor van eleje, és mikor van vége. Az egyik jön, a másik megy…

– Ebből következően nincs hova sietni.

– Az időnek a többség számára mintha nem lenne jelentősége. Ez a mentalitás az élet minden területén megnyilvánul. Nekünk, európaiaknak ez furcsa. De míg Európát 500 millió ember lakja, Indiában több mint 1,3 milliárdan élnek. (Bár ki számolta meg őket mind…). Majdnem két és fél „európányi” emberről van szó! Ne várjuk már el, hogy ez a földrésznyi ország vegye át az európai mintákat!

– Tehát már az első úton kaptatok egy kis leckét.

– Az első lecke maga az út volt. Az ashramban aztán már konszolidáltabb körülmények vártak minket….

Nézd meg a tartalomjegyzéket itt:  EGY ELSZAKADT PILÓTANAPLÓ TARTALOMJEGYZÉK
Könyv megvásárolható a webshopounkban ide kattintva.

***

Várunk szeretettel az év minden napján a Neked való jógával

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.