SIVANANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Részlet Szvámí Sivánanda „Királyi tudomány, királyi titok” című könyvéből

„A nyugati felfogás szerint az ember pusztán egy fizikai teremtmény, aki rendelkezik elmével és tartozik hozzá egy lélek. A jóga felfogása szerint az ember lényegében a lélek, amely az elmén keresztül fejezi ki magát, s amely a fizikai síkon a testben képes működni.

Az ember lélek, amelyhez tartozik egy test. Az ember lényegileg egy spirituális lény. Az ember azért él, mert ő a szellem, vagy lélek. Legbensőbb lényege az Átma, vagyis az Isteni Szellem. Valós természete maga Isten. A fizikai test és az értelem a legbelül rejlő lélektől függenek, amelyről az ember csak nagyon keveset tud, vagy éppen semmit.

Az ember nem egyenlő a fizikai testtel. Nem egyenlő az érzékszervekkel vagy az elmével. Ezek csak a járművek. A test és az elme alá van vetve a változásnak, leépülésnek, halálnak, míg a valós ember – a halhatatlan Én vagy Átma – örökké létező, soha meg nem szűnő, örök, meg nem született, tökéletes és ősi.

Neked is van tested, de te nem a test vagy. Van elméd, de te nem az elme vagy. A test és az elme az eszközeid, amint az ácsnak is vannak munkaeszközei. Ez a test a lélek eszköze, vagy szolgája, nem pedig a börtöne.

Légy tudatában annak, hogy a test az önnön fényétől ragyogó Szellem, vagy Átma vagy Lélek temploma, amely irányítja és működteti az elme és a test minden képességét. Légy tudatában annak, hogy a Szellem lélegzete éltet, nem pedig a fizikai lélegzet.

A halállal nem ér véget minden. A halál nem jelent teljes megsemmisülést. A halállal nem szakad meg a láncolat, vagy sorozat. A munkálkodó erő, a testben lakozó Lélek nem hal meg a test halálával. Az ember Lelke halhatatlan. Amint az ember leveti a kabátját, úgy veti le a Lélek is a fizikai testet.

A Lélek e testbőrbe van bebújtatva. A Lélek hajtja a testszekeret. Amikor a test megsemmisül, a Szellem vagy Lélek tovább él. Továbbra is veled lesznek a gondolatok, emlékek, akaraterő és a finomtest.

Nevetséges azt gondolni, hogy a testen felül nem létezik más, nincs is Lélek. Az valóban igaz, hogy a meghalás minden „élő szervezet” végső fázisa, de a „tudat” nem élő szervezet. Ez egy örökké létező valóság, melyet nem érint a változás és az elmúlás. Az ember változtathat egyéni megjelenésének formáján, de nem változtathat az örök tudaton, amely létezésének lényege. Minden gondolat mögött ott a tudat, és az ember nem hatolhat be e tudat mögé.

Lehetetlen, hogy a tudat valaha is véget érjen. Ezért van az újjászületés. Egyébként mi történik a dzsíva-val, vagy egyéni lélekkel, miután levetette a fizikai testet? A tudat egy másik formájában él tovább, a teljesség felé való növekedésének megfelelően. Az, hogy a tudat is megszűnik létezni a fizikai test halálával, gyerekes gondolat. A tudat örök és tovább létezik a halálon túl.

Az emberben a tudatot elkendőzi az elme és az anyag. Ezért nem képes felismerni lényegi, isteni természetét. Amíg nem szabadul meg az elme és anyag kötelékéből, nem ismerheti meg az ÉN-t, vagy Átma-t.