Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

BÉKE KÜLDETÉSEK

„Így jött el a határokat áttörő küldetésem ideje. Ezzel azt próbáljuk szemléltetni, hogy a Föld bolygó kicsi. Eljött az ideje, hogy a nacionalizmus és a patriotizmus eszméje eltűnjön, és csak egy egység létezzen.” – Szvámí Visnu-dévánanda

Jógi a világbékéért: Szvámí Visnu-dévánanda - A béke küldetések1968-ban Szvámí Visnu-dévánandának látomása volt egy tűz által elpusztuló világról, ahol az emberek menekülnek a nagy felfordulásban, ledöntik az akadályokat a nemzetek között, miközben megpróbálnak elmenekülni. Ettől a pillanattól nekikezdett békeküldetések sorozatának, amelynek a célja az volt, hogy megmutassa: „a nacionalizmus és a patriotizmus eszméjének el kell tűnnie, és csak egy egység létezhet.”

1971-ben veszélyes, kis magasságú repüléseket tett saját, kétüléses Piper Apache repülőjén olyan területek fölött, ahol komoly összetűzések voltak, például Észak-Írország, a Szuezi-csatorna, és az India-Pakisztán határ. Ezeket a nyugtalan területeket békére szólító röpcédulákkal és virágokkal „bombázta”.

1983-ban elért egy világ-szintű felismerést, amikor végrehajtott egy történelmi és veszélyes utazást a Berlini falon át ultrakönnyű repülőjével, az elsőt saját géppel, amióta 20 éve állt a fal. A bátorsága a küldetésekben és az életművében egy mondatban összegezhető: “rengeteg ember halt már meg a háború nevében; ha kell, én legalább a béke nevében teszem.”

BELFAST, ÍRORSZÁG 1971

„Egy ürügy a toleranciára
Egy Szvámí Szuez-t ´bombázta´ békére szólító röpiratokkal”
(The New York Times, 1971. október 6.)

A béke küldetésekSzvámí Visnu-dévánanda és a kétüléses Piper Apache repülőgépe, amelyet Peter Max tervezett.
Miután felszállt házi készítésű útlevelével, Szvámí Visnu-dévánanda először Észak-Írországba repült, és A béke küldetések1971. szeptember 8-án meg is érkezett. Kísérőjével, az egyik tanítványával, Peter Sellers-szel, Belfast-ot „bombázták” a békét sürgető röpcédulákkal és rózsákkal.

Jobbra a képen: békéltető röpiratok kiosztása az állig felfegyverzett brit katonák között Belfastban

„Röpcédulák és virágok szálltak mindenfelé. Gyönyörű látvány volt – mintha fehér sirályok szálltak volna mindenütt.”

 

BERLIN, NÉMETORSZÁG 1983

Swami-Vishnu-Devananda-on-his-peace-plane-berlin - A béke küldetésekAzt akartuk megmutatni szimbolikusan, hogy a szeretet és a virágok jobban legyőzik a határokat, mint a bombák.

Szvámidzsí megrakja gépét krizantém-szirmokkal, hogy teliszórja velük a kettéosztott várost:

1983. szeptember 15-én, a hidegháború magaslatán, Szvámí Visnu-dévánanda átrepülte a Berlini falat egyszemélyes, ultrakönnyű repülőgépén. A célja az volt, hogy megmutassa meggyőződését, hogy az emberek közötti határokat le kell dönteni – „hogy úgy repüljünk, mint egy madár, figyelmen kívül hagyva a határokat“.

Távirat a világ vezetőinek

Nem sokkal felszállás után, a következő táviratot küldték el a világ összes fő vezetőjének:

„Szvámí Visnu-dévánanda a mai napon sikeresen átrepülte a Nyugatot Kelet-Berlintől szimbolikusan elválasztó falat, a világbékéért. Ezzel a küldetéssel megmutatta, hogy csakis mesterséges határok választják el keletet nyugattól, nemzetet a nemzettől, embert az embertől. Csak akkor reménykedhetünk a világbékében, ha felismerjük az emberiség egységét.”

BERLIN, NÉMETORSZÁG 1989 – A FAL LESZÁLL

A béke küldetésekA béke küldetésekA béke küldetések

 

 

 

 

 

Bal oldalt: Újra együtt a keletnémet földművessel, akinek a földjén landolt Szvámidzsí gépe 1983-ban.

Középen balra: Galambok eregetése.

Középen jobbra: Köszönet a keletnémet elnöknek, Egon Krenz-nek a fal megnyitásáért

Szvámidzsí köszönetet mondott a keletnémet elnöknek a világ összes békeszerető emberének nevében. A következő üzenetet nyomtatták ünnepi léggömbök százaira:

„Köszönjük, Gorbacsov úr, hogy segíti a világbékét; nem csak a Berlini fal, hanem a mesterséges kelet-nyugat határok ledöntésével.”

(részlet a 2003-as őszi Sivananda YogaLife jubileumi mellékletéből)

Hasonló, történeteket ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.