Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Szvámí Visnu-Dévánanda

Mestereink: Szvámí Visnu-Dévánanda

Szvámí Sivánanda közeli tanítványa, Szvámí Visnu-dévánanda 1927. december 31-én született Dél-Indiában, Kerala államban. Rövid katonai pályafutása után „véletlenül” szerzett tudomást Szvámí Sivánanda tanításairól a Szádhana Tattva (Szellemi Útmutatások) c. kiadvány másolatából, amely így kezdődött:

„Egy gramm gyakorlás felér több tonna elmélettel. Gyakorold a jógát, a vallást és filozófiát a mindennapi életben, és érd el az Önkiteljesedést.”

Ez annyira mély benyomást tett rá, hogy elment Risíkésbe találkozni a Mesterével. Az ott átélt intenzív élmény hatására az egész élete megváltozott.

Szvámídzsí húszéves korában, 1947-ben lépett be a Sivánanda Ásramba, Risíkésben. Szerzetes lett (szannjászí) és a Sivánanda Jóga Védánta Erdei Akadémia első hatha jóga professzora. Indiai és nyugati tanítványok ezreit oktatta. Emellett folyamatosan gyakorolt, hogy kimunkálja a nehéz, haladó hatha jóga technikákat. Tíz éven át Mesterének irányítása alatt élt és dolgozott.

Nyugati küldetés

1957-ben azért, hogy terjessze a jóga ősi technikáját, Szvámí Sivánanda nyugatra küldte ezekkel a szavakkal: „Várnak az emberek.” Szvámí Visnu-dévánanda beutazta Észak-Amerikát, jógát tanított, és megfigyelte a nyugati életmódot. A következő évben létrehozta az első Sivánanda Jóga Védánta Központot Montrealban. 1962 nyarán Quebecben, Val Morinban megnyitotta a Sivánanda Ásram Jóga Tábort. Azóta a tábor kiterjedése és felszereltsége kibővült. Az ásram 1,2 km2 erdős területen fekszik a gyönyörű Lőrinc-hegységben. A szerény kezdetek óta a jógatábor jelentősen megnövekedett. A jelenlegi épületek között több templom, Jóga Csarnok, vendégház, konyha, ebédlő, hivatali épületek, uszoda és szauna található. A látogatók és a lakók békés, spirituális légkört élveznek, amely elősegíti a jóga gyakorlását és a szolgálatot.

1967-ben Szvámí Visnu-dévánanda létrehozta a Sivánanda Jóga Üdülő-Ásramot Nassauban, a Bahamákon. A Jóga Üdülő 16 000 négyzetméternyi gyönyörű trópusi területen fekszik a világhírű Paradise szigeten, mely hajóval gyorsan elérhető Nassauból. A kaliforniai Sierra hegység lábánál létrehozták a Vrindávan Jóga Farmot, amely a legnyugalmasabb az összes Jóga Farm között. Ez 200 000 négyzetméternyi területe a békének és az elvonulásnak, ahol a természet hangjai csendesítik le az elmét és a testet. A negyedik ásram Woodbourne-ben, New Yorkban található, rövid autóútra New York belvárosától. Ez a 300 000 négyzetméternyi terület a Catskill-hegységben békés menedéket ajánl a feszített tempójú, stresszel teli, városi életből, egy igazi nyugalmas kikapcsolódást. Szvámídzsí a „Sivánanda Jóga Farm Telep” elnevezést adta ennek a helynek.

1978 februárjában Szvámídzsí felavatta a Dél-Indiában, Nejjar Damban (a keralai Thiruvanthapuram közelében) a Sivánanda Jóga Védánta Dhanvantari Ásramot. Ez egy 40 460 négyzetméternyi terület a Sahyadri-hegység lábánál, egy trópusi szépségű helyen. A tó természetes szépsége és a nyugodt környezet az elmét magasabb szintre emelik, ezért ideális hely a jóga és a meditáció gyakorlására.

Az ásram az első lépés volt Szvámídzsí álmainak megvalósítására, hogy felélessze a jóga tanítását a jóga hazájában, Indiában. A kicsi, de gyönyörű ásramot, amelyet Sivánanda Kutírnak hívnak, a Himalájában található Nétalában, Uttar Kási mellett hozták létre. A Gangesz partján helyezkedik el, s ezt a helyet jelölték ki arra, hogy Szvámídzsí halálakor a testét a folyóba helyezzék (dzsala-szamádhi).

BÉKE KÜLDETÉS

Szvámí Visnu-dévánanda fáradhatalanul munkálkodva próbálta belenevelni a jóga és a Védánta alapos és tapasztalati megértését mindazokba, akik elmentek hozzá. Tanítványai számos városba és országba eljutottak, hogy ráébresszenek másokat is ezekre az ősi igazságokra. Szvámídzsí olyan jógaszintézist tanított, amely a személyiség minden síkjára hatással van.

A hosszú ideje nagy sikerű „Teljes Illusztrált Jógakönyv” (The Complete Illustrated Book of Yoga), szerzőjeként szerte a világon elismert tekintélye a Hatha és Rádzsa Jógának. Egyéb művei: Meditáció és Mantrák (Meditation and Mantras), Magyarázat a Hatha Jóga Pradípikához, (Commentary on Hatha Yoga Pradipika), Karma és betegség (Karma and Desease) Szvámídzsí volt az ihletője a „Sivánanda Jóga Kézikönyv”-nek (Sivananda Companion to Yoga), ami „A Jóga könyve” címen is ismert, és a „Jóga Elme és Test” (Yoga Mind and Body) című könyvnek. Később megalakította a TWO-t (True World Order) (Igazságos Világrend), melynek feladata a béke és a megértés elősegítése. Úgy érezte, hogy meg kell tanítani a jövő politikai vezetőit és a világ felelős polgárait a jóga tudományára, hiszen igaz testvériség és béke csak akkor uralkodhat, ha erős önuralmat gyakorló vezetők vannak, akik tudatos belső békével rendelkeznek. Ha nincsen béke belül a társadalom egyes tagjaiban, akkor kívül sem létezhet. Ezért indította el Szvámídzsí a Sivananda Jógaoktató-képző Tanfolyamot 1969-ben (Sivananda Yoga Teachers Training Course – TTC).

A TWO másik tevékenysége az volt, hogy megszervezte Szvámídzsí látogatásait a világ zavargásos területeire, például Írországba, a Közel-Keletre stb. Szvámí Visnu-dévánanda 1993. november 9-én távozott fizikai testéből. Testét a Gangeszba helyezték az Uttar Kási közelében található Sivánanda Kutírban. Ez dzsala-szamádhiként ismeretes.

 

Hogyan találkoztam a Mesterrel?
Béke küldetések

A jógáról

VISNU-DÉVÁNANDA BEJEGYZÉSEK

A HATHA JÓGA

A hatha jóga
Szvámí Visnu-dévánanda tanításai a hatha jógáról. Fogadjátok szeretettel!
A hatha jóga

Így jött el a határokat áttörő küldetésem ideje.

Hogyan talűálkoztam a Mesterrel?

„Megérintette a szívemet, de nem csodákkal, vagy szentségének kimutatásával, hanem teljesen önzetlen természetével.”

Szvámí Visnu-dévánanda

Szvámí Visnu-dévánanda egy előadásának leírását olvashatjuk itt az életről jógás szemmel.

hatha_joga

A hatha szónak mély ezoterikus jelentése van. A „ha” szó alatt a Napot értik, a „tha” alatt a Holdat. Azaz a hatha jóga a Nap és a Hold, a prána és apána (energiák) egyesülését jelenti.