Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Célod kulcsa Te vagy

Gondolatok Szvámí Csidánanda (Szvámí Sivánanda megvilágosodott tanítványa) könyvéből.

E rövid irományban szeretném átadni neked a titkot, mellyel életcélodat biztosan eléred. Valójában e titok segítségével sikerre viheted bármilyen vállalkozásod, függetlenül attól, hogy az élet mely területén próbálkozol. Erőfeszítéseid gyümölcsözőek lesznek még akkor is, ha rossz irányba indulsz. Amennyiben a világ legismertebb széltolója szeretnél lenni, alkalmazd e módszert, és szándékod meg fog valósulni. Bármilyen cél szolgálatába állítod, sikerre visz. Mi azonban most összpontosítsuk figyelmünket arra, hogyan alkalmazhatjuk e módszert spirituális céljaink megvalósítására.

A titok alapja két örök törvény. Az első: Azzá válsz, amit gondolsz magadról. Ez egyetemes törvény. Ha állandósult figyelemmel erősíted magadban azt, amivé alakulni szeretnél, egy napon olyanná válsz. A második törvény: Bármely irányban tett szívós erőfeszítések legyűrnek bármilyen akadályt. Az Úr Krisna biztatja Ardzsunát üljön le meditálni, hogy képessé váljék elméje ellenőrzésére. Ardzsuna tiltakozik: „Könnyebb a szelet megfékezni, mint az elme csapongását”. Az Úr Krisna nem állítja, hogy ez könnyű, de kitartó gyakorlással a szenvedélymentesség elérhető, az elme megszelídíthető.

Az első törvény

Az első törvény alapján tehát, ha azt képzeled magadról, hogy semmire sem vagy alkalmas, akkor alkalmatlanná válsz mindenre. De valójában hogyan is lehetnél ilyen? Már maga a gondolat is istenkáromlás. Lehetséges, hogy isteni eredeted időlegesen, rejtett marad előtted, de lényeged ettől nem változik. Ha lehetőségeidet határtalannak, a mindent gyönyörűnek gondolod, számodra azzá fog válni. Gondold, hogy egészségtől kicsattanó, erőtől duzzadó vagy, valahogyan olyanná válsz. A gondolkodásod érvényre juttatja az elképzelt körülményeket.

Ezt a törvényt idézi a Védánta a maga megközelítésében. Elutasítja azt a feltételezést, hogy nem vagy más, mint egy rakás hús, csont és belső szerv. Kinyilvánítja, hogy egy vagy Átmannal (Lélekkel), mindig tiszta, mindig tökéletes és fenséges. Minden helyzetben, amikor a harag, vagy a féltékenység hulláma önt el, erősítsd meg, hogy te nem vagy azonos azzal a haraggal, azzal a féltékenységgel. Semmi dolgod velük, hiszen te Átman vagy, csordultig töltve békességgel, örömmel, és világossággal. Utasítsd el az ellentétes elmeállapotokat és erősítsd magadban a teljes és örök, isteni lelki-szellemi természetet. 

Ha minduntalan félelemmel, tartózkodással közelítesz a dolgokhoz, eleve félelemre kondicionálod magad. Bízzál töretlenül Istenben, és a körülmények korrigálják önmagukat. Felbukkannak, és letűnnek, ha nem reagálsz rájuk. Nem teremtesz lehetőséget számukra, hogy megfogódzkodjanak benned, mert a bizakodás és félelemmenteség középpontjává válsz. Ez a nagyszerű törvény egyre inkább átveszi életed irányítását.

Idézd fel magadban ezt a törvényt és gondolj arra amivé szeretnél válni. Gondold azt, hogy:  „Átman vagyok, Isten gyermeke. Az isteni lélek fénye ölel körül.” Töltsék be ezek a gondolatok elmédet, képzeletedet, álmaidat éjjel és nappal.  Erősítsd ezt az igazságot a szavak ismétléseivel, idézd fel elmédben minél többször e szavak értelmét, az e szavak hatására benned kialakult nemes érzést, írd le és gyakorold a napi helyzetekben. Próbáld meg a mindennapi életed szerves részévé tenni, még a legkedvezőtlenebb körülmények között is.

Ez a törvény a spirituális életed sikerének titka. Gyakorlásához nincs szükség előfeltételekre, vágj bele ott, és abban a helyzetben ahol most vagy!  Egy sikeres nappal több lesz az életedben.

A második törvény

A második törvény azt mondja, hogy szívós erőfeszítéssel bármely akadály elhárítható.

Sok évvel ezelőtt, India falvaiban még nagyon kevés helyen volt tisztított víz. Egyik ilyen faluban a lakosság vízszükségletét egyetlen kút biztosította. Gyakran előfordult, hogy a vízcsap meghibásodott, nem lehetett teljesen elzárni, a víz éjjel-nappal csöpögött arra a gránitlapra, melyre az edényeket szokták helyezni. Az évek múltával a vízcseppek egy mély üreget vájtak a kemény gránitlapba.

Volt, ahol vödörrel merték a vizet az ásott kútból. A vízzel teli vödröt kötéllel húzták fel a mélyből. A kötél gyakran futott a kút kőből faragott peremén, így kisebb erőfeszítést igényelt a teher felhúzása. Az idők során, a kötél egy mély árkot vájt a kőkemény gránitba.

Ezek a történetek jól példázzák, hogy nem számít milyen nehéz egy feladat, milyen reménytelennek tűnik a cél elérése, a folyamatos törekvés biztosan eredményt hoz.

Egy harmadik történet szerint, az ősi Indiában, az erdei bölcsek a naponta mutattak be tűzáldozatot. Gyufájuk nem lévén, a nap huszonnégy órájában őrizték, táplálták a tüzet. Különleges alkalmakkor azonban új tüzet kellett gyújtaniuk. Ehhez egy keményfa tuskót, és egy cöveket használtak. Ez utóbbit enyhén a tuskó közepéhez nyomták, és körbe forgatták. A folyamatos súrlódó, dörzsölő hatás lassan hőt generált az érintkező felületeken. Gyapotot, vagy elemi rostszálat tartottak a hő közelébe, ahol az hirtelen lángra kapott. Néha másfél, két órába is telt, míg tüzet csiholtak, de erőfeszítéseik gyümölcsként előbb utóbb felragyogott a szent tűz lángja. Ahogyan a bölcsek fáradságot nem ismerő munkával végül is tüzet élesztettek ott, ahol azelőtt az nem létezett, kitartó erőfeszítéssel te is képes vagy fényt gyújtani, világosságot teremteni saját spirituális életedben.

A nagy tanítók azért mesélik el ezeket a történeteket, hogy bátorítsák a keresőket. Kézzelfoghatóvá szeretnék tenni, hogy a spirituális szádhana során tett következetes, és állhatatos erőfeszítések eltávolítanak az utunkból minden akadályt. Nincs olyan cél, melyet tudatos, eltökélt tevékenységgel el ne tudnánk érni.  Ősi történetek állnak itt, számtalan esetet leírva, tanúságtételként arra, hogy a megvalósíthatatlannak tűnő célok is elérhetők.

Emlékezzünk az első törvény állítására: Azzá válsz, ahogyan magadról vélekedsz Ha alkalmazod ezt a törvényt, kiegyensúlyozottan, tudatod magasabb szintjén fogod életed élni. Ehhez kétség sem férhet. Ha ellenben a dolgokhoz félelemmel közelítesz, állandósítod magadban a félelmet.

Bízz Istenben, meglátod, az események maguktól egyenesbe jönnek. Ahogyan a problémák feltűnnek, maguktól elenyésznek, nem is kell reagálnod rájuk. Ne engedd, hogy fogságban, félelemben tartsanak, tedd magad hittel telített, félelemtől mentes központtá. Az első törvény láthatatlanul irányítja életed.

Hasonlóan az elsőhöz, mindennapjaidban folyamatosan jelen van a második törvény, mely szerint nincs olyan nehézség az univerzumban, melyen át ne tudnál lépni, melyet le ne tudnál gyűrni állhatatos, kitartó igyekezettel.

Vívd bátran az életed csatáit! Fegyverezd fel magad a helyes ítélőképesség pajzsával, és a szenvedélytelenség szablyájával. Mondj nemet a kísértésekre. A nyugalom, az erő, az egyensúly és a béke fogja áthatni életed.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.