Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

HELYES MEGKÜLÖNBÖZTETÉS – VIVÉKA

vivéka a helyes megkülönböztetés, a különbségtétel valós és valótlan (szat-aszat), állandó és változó (nitja-anitja), Lélek és nem-Lélek (Átman-anátman) között*. Nem szabad, hogy a vivéka csak átmeneti, múló hangulat legyen a törekvőben. Egy vivékí (a helyes megkülönböztetés embere) mindig éber, és soha nem bonyolódik semmibe. A vivéka belső erőt és nyugodt elmét biztosít. A vivékából születik meg a vairágja.

Szvámí Sivánanda

A helyes megkülönböztetés elengedhetetlen a jógí számára, aki a felszabadulást (születés és halál körforgása alól) tűzte ki céljául. A helyes megkülönböztetés a négy eszköz közül az első, mely szükséges ehhez.

*A jógí számára minden ami múlandó és változó az valótlan. Ami örök és változatlan az valós. Az anyagvilág minden része változó és múlandó, ezért nem lehet valós. A Lélek (Átman), mely örökké létező és örökké boldog lehet csak valós.

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

 

***

Várunk szeretettel az év minden napján a Neked való jógával:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.