Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Guru púrnimá üzenete

A Guru púrnimá – a Mesterek Ünnepe, melyet az év hetedik teliholdján ünneplünk.

Idén július 3-ára esik az ünnep, melyről egy ünnepi szatszang keretében emlékezünk meg Pilisszentléleken az ásramunkban (Hunyadi J. u. 67.) 19:30-21:00 között.

Guru Púrnimá a bölcsesség és a tudás ünnepe, amikor a fény megjelenik és a sötétség eltűnik.
GU jelentése: tudatlanság, sötétség és szenvedés
RU jelentése: fény, tudás.
Mindannyian többnyire sötétségben élünk és csak néha villan fel egy-egy szikra, hogy bevilágítsa ezt a sötétséget. A Guru Tattva az az isteni energia, amely eltávolítja a sötétséget és mindent világossá tesz. E nélkül a Fény nélkül a tudatlanság sötétségét nem lehet megszüntetni.

„A Guru maga Isten személyes megtestesülése,akinek feladata a tanítványok vezetése. A Gurut látni annyi, mint Istent látni.
A Guru valójában kapocs az egyén és a halhatatlan között.
A spirituális úton minden tanítványnak szüksége van egy Gurura, csak a Guru képes rávilágítani hibáidra.Önmagad iránti elfogultságod nem engedi, hogy saját hibáidat meglásd. Ahogy az ember nem látja saját hátát, úgy nem látja saját hibáit sem.”  – Szvámi Sivánanda

Fogadjátok szeretettel ennek alkalmából Szvámí Sivánanda üzenetét, mely megjelent a “Divine Life Magazine” 1946 júliusi számában.

“A nap fényt ad az egész világnak de könnyen elfátyolozza egy vékony felhőréteg vagy egy vékony zsebkendő, ha a szemünk elé tartjuk. Így már nem láthatjuk a nap fényét.
A tanító isteni tudással bír. Ő a spirituális nap. Az Ő kegyelme örökké áramlik mint a Gangesz. Ha nem hiszel benne, ha nincs meg benned a befogadó hozzáállás, és ha nincs benned igazán erős törekvés nem fogsz részesülni a fényében. Így a hit, a törekvés és a befogadó attitűd hiánya felhőként viselkedik és távol tart téged a spirituális világosságtól, mely a spirituális tanítóból árad. Senki sem mentheti meg az ilyen embert.

Egy fürdés a Gangeszban lemossa a bűnöket. Kalpa Vriksa azaz a kívánság teljesítő fa eltünteti a szegénységet. Megadja mindazt amit csak kíván az ember, de nem képes eltávolítani a bűnöket és nem adhat enyhülést sem. A hold eltünteti a meleget és enyhülést ad, de nem tünteti el a bűnöket és a szegénységet.
A szatszang szentekkel és jógikkal azonban eltünteti a bűnöket, a szegénységet és a szanszára (születés és halál körforgása) három égető tüzét (tapa) is.

A vairágja (szenvedélytelenség) és az abhjásza (a folyamatos gyakorlás) két szárnyán eljuthatsz az örökkévaló tudás csúcsára vagy a nirvikalpa szamádhihoz vagy az örökkévaló boldogság legfelsőbb lakhelyéhez. Mindkét szárnynak azonban egyforma erősnek kell lennie. Ha a szenvedélytelenség csökken az energia elszivárog, az érzékek újra viharosak lesznek és Te elbuksz. Ha elhanyagolod a szádhanádat, elbuksz. Nehéz lesz újra visszaemelkedni ugyanabba a magasságba ahol a mély és intenzív meditációdat folytattad.

Ezért hát kezd el a szádhanát kellő komolysággal és légy rendszeres. Nem várhatsz tovább! A napok gyorsan telnek. Megöregszel. Menetelj előre! Ne nézz vissza! Kösd fel a gatyádat. Ma van a Guru Púrnimá ünnepe. Imádkozz Bhagaván Vjászához és minden Brahma Vidja (brahman ismerője) Guruhoz őszinte szívvel. Biztos, hogy eléred a sikert, örömet és boldogságot.

Áldjon meg téged a bölcs Vjásza és minden Brahma Vidja Guru! Kegyelmük által legyen ragyogóan fényes a Te spirituális ösvényed! Érd el az élet célját még ebben a születésben!”

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.