Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Srí N. Ananthanárajánan – Az indiai Központi Tervező Bizottságban dolgozott, mikor meglátogatta Sivánandát. Mély benyomást tett rá, és ezután kezdte el szerkeszteni Sivánanda tanításait (pl.: Utak a Boldogsághoz; Sivánanda élete: Az embertől az Istenné vált Emberig).

Ez is egy ilyen gyönyörű gyűjtemény, fogadjátok szeretettel:

HASZNOS SEGÍTSÉG A LELKI BÉKÉHEZ

Köztudomású tény, hogy a jó egészség és az anyagi biztonság nélkülözhetetlen a lelki békéhez. Sokan mégis, bár megadatik nekik mindkettő, az örökös lelki nyugtalanság állapotában vannak. Te is ebbe a kategóriába tartozol? Ha válaszod „igen”, olvasd ezt tovább. Nagy valószínűséggel a problémádat te magad hozod létre, ami így elkerülhető. Lássuk hogyan.

NE KRITIZÁLJ SENKIT ÉS SEMMIT

Gyakran avatkozol bele mások ügyeibe? Talán tényleg hibáznak. De miért kellene, hogy ez zavarjon téged? Ne kritizálj senkit és semmit! Isten nem hatalmazott fel arra, hogy mások felett bíráskodj. Minden ember azért cselekszik úgy, ahogyan cselekszik, mert a benne lakozó Isten így sugallja neki. Hasznos szabály, hogy saját békéd érdekében csak a magad dolgával törődj.

Törődj a magad dolgával! Kitűnő és követendő mondás annak számára, aki mindenek felett a lelki békét tartja a legfontosabbnak. Ezen a világon semmi nem igényli a te felügyeletedet. Van egy Isten, aki valóban mindennek gondját viseli. Neked is gondodat viseli. Ne feledd ezt a tényt!

Hadd ismételjem meg: törődj a magad dolgával. Ne kritizálj senkit és semmit! A kritika egyenlő az istenkáromlással. Miért? Mert bármi történjék is, Isten akaratából történik. Az a tény, hogy valami megtörtént – függetlenül attól, hogy a te szemszögedből nézve az jó vagy rossz – önmagában bizonyítéka annak, hogy Isten jóváhagyásával történt. És, ha te ezt az eseményt kritizálod, Isten Akaratát, Bölcsességét és igazságát kérdőjelezed meg. Ne tedd ezt! Meg fogod őrizni békédet.

LÉGY ALÁZATOS

Isten a dolgokat a maguk teljességében látja. Az ember részeket lát. Isten a történéseket az idő hármasságában látja. Az ember az eseményeket csak a jelenben látja, elszigetelve múlttól és jövőtől. Ezért van az, hogy ahol az ember disszonanciát lát, ott Isten harmóniát lát. Ahol az ember a logika hiányát látja, ott Isten tökéletes logikát talál. Képzeld magad Isten helyébe. Érezd, hogy Isten vagy. Érezd, hogy az egész univerzum a te műved és a te akaratod szerint működik. Azonnal hatalmas, benned növekvő békét és erőt érzel majd.

Azt mondod, hogy mások ok nélkül támadnak és bántanak téged. Még, ha ez igaz is, ne zavarjon téged. Nyugodtan kezeld az esetet. Rá fogsz jönni, hogy a nyugalom hatalmas fegyvered lesz ahhoz, hogy úrrá légy a nehéz helyzeteken. A bántásokat észre se vedd. Hadd gondoljanak és mondjanak mások azt, amit akarnak. A világ tele van tudatlan emberekkel. Te légy bölcs. Légy alázatos mindenki előtt! Légy alázatos minden szituációban! Ez úgy lesz lehetséges, ha felhagysz az alsóbbrendűség és felsőbbrendűség gondolatával és megtanulod mindenkiben és mindenben Istent látni. „Isten ezt így akarja. Ezért hát legyen így.”: ezt mondd magadnak és maradj nyugodt, ha bántanak. Légy higgadt! Ha belenyugszol a bántásokba, növekedni fogsz alázatban és tisztaságban. Spirituálisan egyre gazdagodsz.

FELEJTS ÉS BOCSÁSS MEG

Szíved mélyén ne táplálj haragot az iránt az ember iránt, aki bántott vagy megsértett téged. Ez rosszabb, mint a nyílt harag. Ez a lélek rákja. Ne tápláld sérelmeidet! Felejts és bocsáss meg! Ez nem csak egy idealista életelv. Csak így őrizheted meg lelki békédet. Az a szokás, hogy sérelmeket táplálsz, rendkívül káros saját magad számára. Elveszi az álmod. Megmérgezi a véred. Magas vérnyomásod lesz és gyenge idegzeted. Végül is, a sértés vagy a bántás már megtörtént. Ez most már a múlté. Már vége. Tavalyi hó. Miért akarod állandósítani a bántás vagy sértés szenvedését azáltal, hogy állandóan emlékezel rá? Miért akarod állandóan feléleszteni a gyűlölet és rosszakarat kihunyó parazsát? Nem ostobaság ez? Túl rövid az emberi élet ahhoz, hogy megengedhessük magunknak, hogy ilyen kicsinységekre pazaroljunk időt és életet. Hagyj fel a rossz szokással! Ennek legjobb módja, hogy valami olyan munkával foglalod le magad, ami teljesen leköti a figyelmedet, amibe teljesen bele tudsz mélyedni.

Lelki békédet szolgálja, ha aktívan hivatásodnak vagy munkádnak élsz, vagy akár van egy hobbid, ami leköti figyelmedet. Elégedettséget érzel majd, és, hogy elértél valamit. Emlékezz a mondásra: „Nem csak kenyérrel él az ember”. Ha megengedheted magadnak, és lelki békédet sokra becsülöd, azt is helyesen teszed, ha inkább egy olyan hivatást vagy foglakozást választasz, ami anyagilag kevésbé kifizetődő, mint ha olyat, amit mindvégig utálsz, de anyagilag kedvezőbb.

NE VÁGYAKOZZ AZ EVILÁGI DOLGOK UTÁN

Ne vágyakozz világi dicsőségre, világi elismerésre! Ez a legbiztosabb út a testi, lelki nyugtalansághoz. Miért vágyakozol arra, hogy mások elismerjenek? A „mások” többnyire tudatlan emberek. A világ legsikeresebb emberei gyakran nagyon kevéssé bölcs emberek. Miért értékeled olyan nagyra, hogy ők elismernek téged? Ehelyett, inkább vágyakozz Isten áldásaira, a bölcs ember egészséges lelkének adományára. Ezt érdemes keresni, ezért érdemes küzdeni.

Ne tulajdoníts nagy fontosságot a közvéleménynek! A közvélemény sokszor téved. Tulajdoníts fontosságot az erkölcsi értékeknek, a viselkedés szabályainak, a spirituális tanításoknak, a szentek és szentéletű emberek véleményének.

SOHA NE LEGYÉL FÉLTÉKENY

A féltékenység gyakran megzavarja a lelki békét. Féltékeny vagy valakire? A féltékenység métely. Helytelen azt gondolni, hogy A meggátolta az előléptetésedet a hivatalban vagy, hogy B, aki konkurensed az üzleti világban, tönkretett téged. Emlékezz újra és újra: senki sem tehet nagy emberré, és ugyanígy, senki sem tehet tönkre. Pályafutásodat és életedet előző Karmád határozza meg. Ha felemelkedésre vagy szánva, az egész világ sem állíthat meg. Hasonlóképpen, ha nem arra vagy desztinálva, az egész világ sem segíthet, hogy felemelkedj. Minden egyes embert a saját sorsa irányítja. Az egyes emberek élete, bár látszólag kölcsönösen függ egymástól, valójában független a többi ember életétől. Emlékezz erre! Értsd meg ezt jól! Soha többé ne légy féltékeny másokra, vagy hibáztass másokat balszerencsédért!

TISZTULJ MEG

Lehet, hogy eleged van környezetedből, mely megzavarja békédet. Ahelyett, hogy megpróbálnád megváltoztatni környezetedet – valószínűleg sikertelenül – te próbálj előnyödre változni. Tisztulj meg! Amint ezt teszed, még környezeted is, mely akár éveken át változatlanul rossz volt számodra, csodálatos módon javulásnak indul majd. Minél inkább tisztulsz te magad, annál jobban hasonlít majd hozzád és válik harmonikussá környezeted is. Ne kérdezd: „Hogyan?“. Próbáld ki és tapasztald meg! Próbáld ki és tapasztald meg, barátom!

Nyugodj bele a dolgokba! Amit nem lehet meggyógyítani, azt el kell viselni. Viseld el jó kedvvel! Tanulj meg együtt élni a száz kényelmetlenséggel, kellemetlenséggel, bosszúsággal reggeltől estig. Növekedsz majd türelemben, benső erőben, és akaraterőben. A hátrányt előnnyé változtatod.

LÉGY ÖNÁLLÓ

Lelki békénk elvesztésének egyik fő oka, hogy másoktól függünk még alapvető szükségleteinkben is. Paradhinam prana sankatam. A függőség fájdalom. A függetlenség áldás. Támaszkodj önmagadra. Amennyire lehetséges, természetesen. Tanuld meg kimosni a ruhádat, kisöpörni a szobádat, megfőzni az ételedet, legépelni a leveleidet! Nem kell minden nap megtedd ezeket, de, szükség esetén, megmentőid lehetnek ezek az apró készségek.

Ne hátrálj meg a felelősségtől! Ne mulaszd el kötelességedet! Ily módon nem nyerheted el a lelki békédet. Csak tovább nőnek gondjaid, mert a gondolat, hogy kitérsz kötelességeid elől, marcangolni fogja a lelkedet és még a maradék békéd is odalesz. Ehelyett inkább nézz szembe a kötelezettségeiddel, legjobb képességeid szerint. De – és ez nagyon fontos – pusztán saját egoizmusodtól hajtva ne vegyél magadra minden nap további terheket a már meglévő kötelezettségeid mellé. Inkább, amennyire kötelezettségeid engedik, csökkentsd külső tevékenységeidet. Arra vágyakozz, hogy minél több időt tölts az ima, a befelé nézés és meditáció benső világában. A tökéletes nyugalom akkor születik, amikor az elme lecsillapodik. Az elme a gondolatokat jelenti. A gondolatok nyugtalanságot jelentenek. Minél kevesebb az aktivitás, annál kevesebb a gondolat. Minél kevesebb gondolat, annál nagyobb lelki béke. A gondolatnélküliség a legmagasabb állapot, ahol a tökéletes nyugalom uralkodik.

MEDITÁLJ

Meditálj rendszeresen! A meditáció lenyugtatja az elmét. Az elme tétlenségét, nyugalmát eredményezi. Ha egy órát komolyan meditálsz, még a maradék huszonhárom órában is tovább él a meditáció által beindított tendencia, és az elme nem ingadozik annyit, mint korábban. Fokozatosan növeld a napi meditáció időtartamát. Nem fogja megzavarni a napi munkádat, mivel a meditáció fejleszti a képességeidet, és így képessé válsz arra, hogy több munkát kevesebb idő alatt végezz el.

TEGYÉL VALAMI POZITÍVAT

Mindig csinálj valami pozitívat, érdemlegeset. Ne töltsd az időt azzal, hogy azt kérdezed: „Csináljam ezt? Vagy csináljam azt?”. Napokat, heteket, hónapokat, akár éveket fogsz eltölteni azzal, hogy hiábavalóan vitatkozol magadban, és végül oda jutsz, hogy nem csinálsz semmit. Ne tervezz túl sokat! A tervezést megtette Isten. Folytonosan valami jó dologgal légy elfoglalva. Ne hagyj réseket a konkrét tevékenységeid közt! Ne legyenek az életedben felesleges, elpazarolt percek. Akár néhány gondatlan pillanat is visszavethet az életben. Az idő az élet. Becsüld meg az idődet és töltsd azt a lehető leghasznosabban!

Még, ha tested pihenteted is, az elméd ne álljon üresen. Foglald el magad egészséges olvasmánnyal, Dzsapával, vagy imádkozz magadban. Minden pusztítás, pusztulás a gondolatokból indul el. A durva szavak és a gonosz tettek a gondolatokból születnek. Tartsd a forrást tisztán! Életed folyója kristálytisztán fog folyni.

A tevékenykedés önbizalmat ad. Nem számít, ha valami nem sikerül elsőre. Kijavíthatod hibáidat, és következő alkalommal sikerülni fog. Nem vezet semmire, ha csak ülsz és aggódsz. Csak teljesen pesszimistává válsz.

Néhány embert felzaklat, hogy amikor valami jó dologba kezd, akadályokba ütközik. Minden jó munka során felbukkannak akadályok, ez természetes. Az akadályok azért jönnek, hogy próbára tegyék a jó munkát végző ember bátorságát, jellemét, hogy próbára tegyék őszinteségét, türelmét, hitét. Meg fogod tapasztalni, hogy minél erősebb vagy elhatározásodban, hogy valami érdemlegeset tegyél, annál erősebb erők állnak majd veled szemben. Ne érezz csalódottságot! Ne add fel! Ne törődj bele! Győzd le az akadályokat az Istenbe és önmagadba vetett hited által! Sehol sem arathatsz babérokat anélkül, hogy ne vetnéd alá magad próbáknak, és ne tennéd ki magad megpróbáltatásoknak. Nem lenne igazságos, ha vizsga nélkül diplomát kapnál.

SOHA NE BÁND MEG

Ha óvakodsz az akadályoktól, soha nem teszel az életedben semmi érdemlegeset. Legfeljebb vegetálhatsz, de az nem élet. Az az igazság, hogy az életnek kell, hogy célja legyen. Kell, hogy legyenek elérendő céljaid, ideálok, amikért küzdesz. Céljainkat nem érhetjük el anélkül, hogy nem találkoznánk ellenállással. Az ilyen ellenállás ne zavarja meg lelki békédet, inkább acélozza meg akaratodat, hogy hősiesen küzdj az élet csatájában. Ez úgy lesz lehetséges, ha megtanulod elfogadni ezeket az ellenkező erőket, mint olyan dolgokat, melyek, az elkerülhetetlen gonoszhoz hasonlatosan, kikerülhetetlenül részét képezik az érzékelhető világnak.

Soha ne bánj meg semmit! Tanulj a múlt tapasztalatainak leckéiből! Ne felejtsd ezeket a leckéket! Ezek a leckék irányítsák jövőbeli cselekedeteidet. Ne merengj a múlt felett! Ne bánkódj így: „Ha azt tettem volna, ez lett volna belőlem? Bárcsak megtettem volna.” haszontalan így gondolkodni, időt és energiát pazarolsz vele. Mert az aggodalom felemészti az energiát. Semmi mást nem tesz. A tény az, hogy bármi történt is, arra rendeltetett, hogy pont úgy történjen, ahogy megtörtént. Sehogy máshogy nem történhetett volna. Minden, az univerzum hatalmas háborgásában egy részecske legapróbb mozgásától kezdve, minden a múltban, a jelenben és a jövőben, minden ok és minden okozat meghatározott módon elrendeltetett a mindenütt jelenlevő, mindentudó, és mindenható Isten Akarata által. A dolgok úgy történnek, ahogy az elrendelve van. Bármi lesz, úgy lesz. Nincs ember, akinek hatalmában állna megváltoztatni Isten Akaratának menetét. Que sera sera: örökké igaz és egyetemesen igaz. A bánkódás és búslakodás gyávaságodat mutatja, félelmedet az események elkerülhetetlenségétől, és értelmetlenül megzavarja lelki békédet. Minden eseményben meglátni Isten Akaratának működését és megbékélni önmagunkkal és a világgal: ez a bölcsesség.

TEGYÉL MÁSOKAT BOLDOGGÁ

Teljesen önző vagy, vagy legalább néha gondolsz másokra? Az önző embernek nincs békéje. Másrészt, ha önzetlen vagy, ha önzetlenül másokat szolgálsz, hatalmas békesség tölt el azonnal. A önzetlen szolgálat valódi örömöt ad. Tegyél másokat boldoggá! Örömödet leled majd mások boldogságában. Ennek a dolognak a megtapasztalása nyitva áll mindenki előtt. Szolgálj másokat kicsiben vagy nagyban, ahogy megadatik neked, de anélkül, hogy jutalmat vagy elismerést várnál tőle. Szolgálj a szolgálat kedvéért! Szolgálj mindig és mindenkor! Bármilyen alkalom adódik rá.

Majdnem húsz évvel ezelőtt késő este egy nagyvárosban esti sétámon egy lány állított meg egy csöndes sarkon, és könyörgő hangon így szólt: „Bhai saheb, dar lagtha hai.” Abban a pillanatban átláttam a helyzetet. Azon a magányos helyen egy Tongawala üldözte őt. Félelmében a lány elveszítette tájékozódó képességét, és a házát kereste. Megnyugtattam őt, és hamarosan rájöttünk, hogy a háza, melyet keresett, pár száz méterre volt onnan, ahol álltunk. Hazakísértem és folytattam utamat. Ez egy egészen kis apróság, mely nem került nekem semmibe, de a teljesség és öröm, amit azon a napon éreztem azóta is elevenen él emlékezetemben. Számtalan módon segíthetünk másokon úgy, hogy az nekünk semmibe, vagy alig valamibe kerül. Csak egy tiszta szívre van szükség.

NÉZZ BEFELÉ, HOGY MEGLELD A HELYES IRÁNYT

Az életben annak, aki lelki béke után vágyakozik, meg kell tanulnia különbséget tenni minden szinten. Mi helyes? Mi helytelen? Mi lehetséges? Mi nem? Egy meghatározott helyzetben vajon a bölcsek milyen eljárást javasolnának? Mit javasolnak az írások? Saját lelkiismereted? Hogyan viselkedtek a nagy szellemek hasonló helyzetben? A befelé nézés minden téren szükséges a tisztánlátáshoz, és ahhoz, hogy ráleljünk a helyes irányra. Aki úgy éli az életét, hogy mindig csak mechanikusan követi érzelmeinek és érzékeinek természetes igényeit, egyenesen belesétál a Májá által vetett csapdába.

PRÉJA ÉS SRÉJA

Állandóan tégy különbséget a Préja-marga és a Sréja-marga, a Kényelmes Ösvény és a Helyes Ösvény között! Újra és újra meg kell ezt tenned, valahányszor elméd arra csábít, hogy kövesd az evilági utakat, hogy másokat utánozz! Ez a vágyunk, hogy másokat utánozzunk rendkívül erős, még a bölcs embert is legyőzi. Ne gyötrődj azon, hogy honnan lesz pénzed egy robogóra (miközben nincs is szükséged egy robogóra) csak azért, mert minden barátod robogóval jár! Ne gyötrődj azon, hogy hogyan küldöd fiadat az Államokba, csak azért, mert szomszédaid az övéit Kaliforniába vagy Cambridge-be küldték!

Tartsd távol magad mindenfajta kísértéstől! Ne menj olyan helyekre, ahol kísértésnek vagy kitéve, hogy aztán azzal küzdj, hogy ellenállj nekik! Fölöslegesen teszed próbára akaraterődet. Még, ha sikerül is ellenállnod a kísértésnek, lelkedben vágyakozást hagyhat maga után. A vágyakozás nyugtalanságot szül.

CSÖKKENTSD VÁGYAIDAT

Ne növeld vágyaidat, hogy aztán koldusnak érezd magad. Csökkentsd vágyaidat és érezd királynak magad! Mi értelme bemenni egy ruhaüzletbe és látni a szemed elé táruló ruhák sokaságát, ha van elég ruhád otthon? Vagy fölösleges dolgokat fogsz megvenni, vagy szomorú leszel, mondván: „Oh, nekem nincs ilyenem. Bárcsak megvehetném ezt.”

A lelki béke és az anyagi dolgok utáni mohóság összeférhetetlenek. A kettő nem megy együtt. Válassz!

Csökkentsd igényeidet arra a lehetséges minimumra, ami összeegyeztethető általános külső tevékenységeiddel! Minél kevesebb igényed és tulajdonod van, annál nagyobb a lelki békéd. Ez annyira nyilvánvaló, hogy több magyarázatra nincs szükség. Inkább taxival járj, minthogy autód legyen. Bérelj lakást, mintsem házad legyen.

Legtöbbünk nem a megfelelő tudás vagy bölcsesség hiányától szenved, hanem mert ennek a bölcsességnek a mindennapi életben történő gyakorlása hiányzik. Ha lelki békét akarsz, most rögtön hagyj fel azokkal a tevékenységekkel, amikről tudod, hogy nem kéne megtenned. És, ugyanilyen fontos, kezd el azokat a dolgokat tenni, amikről tudod, hogy tenned kell. Ez majd a helyes útra terel téged, és ha majd a helyes úton jársz, életed Isten Kegyelmével töltődik meg és még nagyszerűbbé válik. Elnyered lelki békéd és békét sugárzol majd magad körül.

A hitet gyakorolni kell. A szeretetet gyakorolni kell. Az önzetlenséget gyakorolni kell. A jótékonykodást gyakorolni kell. Az egykedvűséget gyakorolni kell. Az odaadást művelni kell. Ezek a tulajdonságok, ezek az erények nem fejlődnek ki benned máról holnapra. Szorgalmasan és kitartóan kell őket művelni, mielőtt azok lényed természetes, szokásos, szervesen hozzád tartozó részévé válnak.

NE ZAVARD MEG MÁSOK BÉKÉJÉT

Ha gyűlölsz másokat, ha ártasz másoknak, ha durván bánsz szolgáiddal, ha kigúnyolod gyerekeidet, ha bántod feleségedet otthon és alárendeltjeidet a hivatalban, ha üzleti dolgokban becsapod az embereket, – ha mindezt megteszed, és még ennél is többet – és mégis a lelki békére számítasz, a lehetetlent kéred. És meg sem érdemled. Annak az embernek, aki megzavarja mások lelki békéjét, nincs joga a lelki békére számítani. Ezért javulj meg!

A lelki béke a spirituális növekedésből fakad. Való igaz, hogy a spirituális növekedés egy benső folyamat, és a spirituális élet egy benső élet. De az is ugyanígy igaz, hogy az ilyen növekedést nagyban segíti a külső támogatás és nagymértékben rontják a külső világ összeférhetetlen dolgai. Ezért írnak elő szattvikus (tiszta) étrendet, szattvikus öltözetet, szattvikus olvasmányt, szattvikus társaságot, szattvikus környezetet, szattvikus szokásokat általánosságban. Ezért írnak elő imát és zarándoklatot, Szvadhjáját (Szentiratok tanulmányozása) és Szatszangot (spirituális összejövetel), böjtöt és ünnepeket. Ne hagyj fel ezekkel a hathatós külső segítségekkel! Inkább céltudatosan folyamodj ezekhez a gyorsabb emelkedés érdekében. Amikor már eléggé előrehaladtál, maguktól fognak lemorzsolódni ezek a dolgok.

NÖVEKEDJ SPIRITUÁLISAN

Amikor teljesen elkeseredsz, fordulj a mi nemes írásainkhoz. Vagy olvasd a nagy szellemek munkáit. Vagy vegyél ki egy hónap szabadságot, és menj el zarándokútra. Vagy látogass meg egy szent helyet, és maradj ott két hétig, vagy egy hónapig és töltsd az idődet imával, Dzsapával (mantra ismétlés), Kirtannal (Isten neveinek éneklése), meditálással, hosszú sétákkal. Ezek azok a módszerek, melyekkel helyreállíthatod megtört tested, lelked erejét és örömmel, bizalommal töltődhetsz fel. Vannak, akik az iváshoz és a szabados élethez fordulnak, és hiábavalóan azt képzelik, hogy ily módon elfelejthetik aggodalmaikat. Gyógymódjuk rosszabb, mint a betegség. Altatószerek? Nem oldják meg a problémát. Csak állandósítják akaraterőd hiányát, hogy szembenézz a valósággal. Öngyilkosság? Teljes őrültség. Szellemmé fogsz válni. Még több gonddal jár, mint emberi lénynek lenni.

Folyamatosan növeld lelki békédet. Ne stagnálj! Ne rosszabbodjon állapotod! A stagnálás is rossz, mert gyakran rosszabbodáshoz vezet. Javítsd életminőségedet! A belső gazdagság az igazi gazdagság. Gazdagságod épüljön beléd. Ugyanígy gyermekeid is a bensőjükben hordozzák gazdagságukat. A nagy tanítók azt mondják, hogy az embert nem az alapján kell megítélni, hogy mit csinál, hanem, hogy ki ő. Vess ki magadból minden evilági ambíciót. Helyette arra érezz ambíciót, hogy növekedj spirituálisan, növekedj a szentségben. Kicsinyes vágyaidat, ambícióidat cseréld fel ezzel az egy eszményivel.

TÖRŐDJ A MAGAD DOLGÁVAL

Ha már felállítottál magadnak egy eszményképet, kezdj el hű lenni magadhoz. Gondolataid, szavaid és tetteid között hozz létre mind nagyobb és nagyobb összhangot. Mondd, amit gondolsz és tedd, amit mondasz! Vess el minden képmutatást! Távolíts el minden képmutatást az életedből! A képmutatás nyílt ellensége a lelki békének. Anyagi síkon azokhoz hasonlíts magad, akik nálad kevésbé szerencsések, spirituális szinten azokhoz hasonlítsd magad, akik szerencsésebbek nálad. Ez majd anyagi szinten elégedetté tesz, spirituális szinten pedig felébreszti benned az elégedetlenséget. Ily módon létezik előrelépés és béke. De ha pont fordítva csinálod, nevezetesen, ha azokhoz hasonlítod magad, akik anyagilag jobb helyzetben vannak, és spirituálisan alacsonyabb szinten, – és sokan pont ezt teszik – ez azzal a katasztrofális hatással jár majd, hogy materiálisan elégedetlen leszel, spirituálisan pedig büszke. Biztos út a pokolba.

Ragaszkodj néhány kipróbált baráthoz. Ne szerezz újabb és újabb ismeretségeket! Bárkivel ne kerülj intim viszonyba! A bizalmaskodás megvetést szül, megzavarja az érzelmeket, háborgatja a lelki nyugalmat.

Csak akkor beszélj, ha valami célod van vele! Tartózkodj minden szükségtelen beszédtől! Szavaidat fontold meg! Még az ártatlan, jó szándékú szavak is gyakran félreértéshez és viszályhoz vezetnek. Senkinek ne adj tanácsot semmiben, hacsak nem kérnek rá. Törődj a magad dolgával!

SOHA NE VITÁZZ

Soha ne vitázz! Soha ne keveredj szóváltásba! Miért akarsz megnyerni egy vitát? Semmi kézzelfogható hasznod nem származik belőle. Győzelmed csak felfújja egódat, sebet ejt a másik emberen, és súrlódáshoz vezet a barátok közt.

Hagyd meg a másik embernek a véleményét! Vannak ezen a világon javíthatatlan ostobák, akiket sohasem lehet megváltoztatni, akikkel sohasem lehet megláttatni, hogy mi az ésszerű. Ne vesztegesd az idődet és a lélegzetedet rájuk! Csak kifulladsz, és ellenséget szerzel magadnak.

NE LEGYENEK ELVÁRÁSAID

Ne legyenek elvárásaid! Mert az elvárás nyugtalansághoz vezet, és gyakran csalódottsághoz. Nap mint nap várod a postást. És végül nem hozza azt a fontos levelet, amit a barátodtól vártál. A csalódottságod nem ismer határt. Minek mindez a lelki kín? Ha nincs elvárás, nincs csalódottság. Bármilyen élvezet vagy szenvedés rendeltetett neked, azt élvezni és szenvedni fogod. Sem te, se senki más nem tehet hozzá vagy vehet el a neked szánt élvezet vagy szenvedés mennyiségéből. Ha tudod ezt, miért pazarolnál időt és energiát a nyugtalankodásra? Felejtsd el a múltat! Ne gondolj a holnapra! Élj a mában! Legjobb képességeid szerint teljesítsd kötelességeidet, ahogyan azok eléd kerülnek. Van egy Isten, aki az eredményekért felelős.

Néhányan azt mondják: „Nem érdekel, mi történik velem. De másokért aggódom.” Ez is egy fajta tudatlanság. Ne aggódj fiad őrültsége miatt, vagy hogy lányod megszökött valakivel! Mindenképpen tedd meg, amit csak tudsz, hogy csökkentsd az élet tragédiáit, de egy jottányit se aggódj. Minden egyes embert előző Karmája (tetteinek következménye) irányítja (A világ „racionalistáinak” dacára), senkinek sincs hatalma ahhoz, hogy egy hajszálnyit is változtasson egy másik ember sorsán. Még amikor látszólag „A” segít vagy árt „B”-nek, az Isten az, (jobban mondva „B” előző karmája) ami működik „A”-n keresztül, és nem „A” maga. Mihelyst megértetted ezt, nem fogsz aggódni másokért vagy magadért. Az aggodalom elszívja az energiát, és időpazarlás. Ez gyengeség. Az a férfi, aki aggodalmaskodik, felfedi tudatlanságát a spirituális törvényeket illetően.

SZEREZD MEG ISTEN BARÁTSÁGÁT

Senkit sem érdekelsz. Jegyezd meg ezt jól! Ne várd, hogy majd a világ megmentésedre siet minden nehéz helyzetben! Ez egyszerűen nem fog megtörténni. Tevékenykedj az Istenbe vetett hittel. Ha Isten támogat, és az egész világ ellened van, győzni fogsz. De ha elveszíted Isten támogatását, még ha az egész világ támogat is, kudarcot vallasz. Szerezd meg Isten barátságát. Ez a legnagyobb gazdagság. Amint megszerzed ezt, a lelki béke a tiéd. Mindened megvan. A félelem megfutamodik. A nyugtalanság eltűnik.

Mindenben Istent lásd. Lélekben érezd magad egynek mindenkivel és mindennel. Nem vagy különálló a teremtés többi részétől. Isten csak az egyik neve a benned lévő titokzatos életelvnek. Hívd Életnek, hívd Tudatnak, hívd Létnek! Ez a titokzatos elv mindent átható, örök, ok és okozat nélküli. Légy boldog. Úgy gondolkodj, beszélj, járj, ahogy az a benső Lényed nagyszerűségéhez, a benned lévő Istenhez illik. Vesd ki magadból a hitványságot, a csalárdságot, a galádságot, az önzést, mindezek a lealacsonyult embert fémjelzik. Érezd magad egynek lélekben mindenkivel. Az életed helyes irányt fog venni. Spirituális emelkedésed gyors lesz. Tied lesz mindaz a lelki béke, amit magadnak kívánsz.

IMÁDKOZZ ISTENHEZ

Minden nap, amikor felkelsz, imádkozz Istenhez csak két percet. Ennyi időt biztosan szánhatsz minden nap Teremtődnek. „Óh, Uram, használj ma engem arra, hogy rajtam keresztül megvalósuljon a Te Akaratod, bármi is legyen annak a módja. Kiürítem magam, és a rendelkezésedre bocsátom magam.” Évekkel ezelőtt hallottam egy éneket az All India Radio-n. Az egyik sorát azóta sem felejtettem el. Mindenki elismételheti reggelenként, mielőtt felkelne az ágyból: „Ádzs méri gati tumhari árati ban dzsjé” (Felajánlom neked én Uram, a mai napom minden eseményét.) Ha elmondod ezt, és egész nap emlékezetedben tartod imádat az Úrhoz, kétszer is meggondolod majd, hogy helytelenül cselekedj, vagy elhibázott lépést tegyél. Inkább ahhoz érzel majd kedvet, hogy annyi jó cselekedettel töltsd meg a napot, amennyivel csak lehet, és koszorúdon, melyet a nap végén az Úrnak ajánlasz fel, még több virág legyen.

Az élet eseményeit fogadd el úgy, ahogy azok jönnek. Ne morogj! Ne neheztelj! Ne légy szomorú! Ha kárörömmel gondolsz valamire, bajt provokálsz. Mindig van hatás és ellenhatás relatív szinten. Ha most nevetsz, később sírnod kell. Ha a sík talajon egy kis dombot szeretnél, csak úgy érheted el, ha egy gödröt ásol, és a dombhoz a földet onnan emeled ki. Nincs domb gödör nélkül, és nincs mosoly könny nélkül. Így marad meg mindig az egyensúly. A nyugalom magasabb rendű, mint a hangos vihogás és nevetés, és az úgynevezett boldogság csak ideig-óráig rejti el a bánatot.

ENGEDELMESKEDJ ISTEN AKARATÁNAK

Tanulj meg elfogadni! Életed minden eseményét, mint Isten Akaratát fogadd el. „Óh Uram, legyen meg a Te Akaratod.” – legyen ez az egyetlen reakciód az élet minden váratlan eseményénél, fordulójánál. Isten a te igazi barátod. Ő a te legnagyobb jóakaród. Különböző, jó-rossz tapasztalatokkal lát el, azért, hogy formáljon, csiszoljon, hatékony eszközzé alakítson, mely által megvalósulhat az Ő Akarata. Engedd, hogy az Ő isteni keze formáljon téged! Engedd át magad az Ő gondoskodásának!

Ne küszködj! Ne ellenkezz! Engedd, hogy Isten Akarata taszítson ide-oda! Légy egy szalmaszál a kozmikus szélben! Ne legyen saját egyéni egód! Csak akkor tudod ezt megtenni, ha felismered Isten létezését és Isten Akaratát ellentmondást nem tűrő módon, ha megtanulod meglátni Isten akaratának abszolút fennhatóságát minden emberi kezdeményezés és törekvés felett. Az alázatosság nem gyengeség, hanem erő. Minél nagyobb az alázatosság, annál jobban növekszik az erő. Az életed akadály nélkül fog folyni, mert nem állsz ellen Isten akaratának. Nem lesz súrlódás. Nem lesz kudarc sem, mert saját akaratodból vagy döntésed szerint nem kísérelsz meg elérni semmit. De az életed hatalmas sikerré válik majd, mert Isten bölcsessége és ereje tölti majd ki egoizmusodtól megszabadított lényed űrjét, úgy, ahogyan a levegő árad be a légüres térbe és tölti ki azt.

HIDD EGÉSZEN, HOGY A VILÁG ILLÚZIÓ

Az alapvető hiba, amit azok az emberek követnek el, akik nélkülözik a lelki békét az az, hogy azt képzelik, az egész világ az ő élvezetükre teremtetett, és, hogy mindennek és mindenkinek ebben a széles univerzumban az ő egyéni céljaikat kell szolgálnia, és, hogy az egész világ feladata, hogy nekilásson az ő terveinek. Ne próbálj meg élvezetet kicsikarni ebből a világból! Ugyanígy tudsz kicsikarni nektárt egy kobra méregfogából. Csalódottság, kiábrándultság, kudarc, nyomorúság vár majd rád. Inkább ismerd a világot olyannak, amilyen. A világot a te tapasztalásodért és fejlődésedért alkották. Minden tapasztalással növekedj bölcsességben és gazdagodj spirituálisan. A tapasztalat a legjobb tanár. Csak a bolond hiszi, hogy a világ az ő élvezetére van. Az írás mondja: „Anitjam aszukham lókam. Ásasvátam. Dukhalajam.” Olvasd az írásokat tisztelettel. Örökké emlékezz tanításaira! Élj a tanításaik szerint! Nincs más út a lelki békéhez.

Végül, hidd egészen, hogy a világ illúzió. Hidd, mert a régi idők minden látnoka határozott szavakkal nyilvánította ki, hogy az érzékelhető világ csak egy álomvilág, és, hogy az érzékelhető élmények csak egy álom élményei! És emlékezz: azután mondták ezt, hogy személyesen megtapasztalták a világ képzeletbeli voltát és a tiszta tudat Valóságát. Nem voltak bolondok. Te sem vagy bölcsebb. Még ha egy keserű élményben van is részed, mondd magadnak: „Mindez nem valódi. Tiszta Tudat vagyok. Isten vagyok.”

Hari AUM Tat Szat

Ez a test egy cseppben kezdődik.
Egy maréknyi hamuban végződik.
Tele van tisztátalansággal.
Csont és hús alkotja.
Elmélkedj ezen.
Ki fogod fejleszteni a Vairagja-t, vagy egykedvűséget.
A Vairagjával meditálj az Átmanon.
Ez mindent átható és Halhatatlan.
És, megvalósítod az Örök Áldást és Szabadságot.

Szvámí Sivánanda

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.