Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Boldog HÓLÍ napot mindenkinek!

HÓLÍ – a színek fesztiválja, mely egyben tavasz köszöntő ünnep is. Spirituális értelemben a megújulás ünnepe, a tiszta trulajdonságaink győzelme az alantasak felett, mert csak így lehetünk szabadok és örökké boldogok. A színes porok egymásra szórása emlékeztet minket az egységre a Lélekben, Istenben. Megszűnnek a látszólagos különbözőségek.

Idén március 18-án ünnepeljük.

Ez az ünnep egyben Visnu Naraszimha* megtestesüléséhez is kapcsolódik.

Mint minden ünnep, ez a nap is támogatja spirituális fejlődésünket. Használjuk ki: ilyenkor jobban tudunk befelé figyelni, meditálni, kívül pedig tekintsünk a világra, mint Isten országára!

Áldott napot mára is mindenkinkek!

*„Hiranjakasipu démonkirály egyszer azt a kegyet kapta Brahmától hosszú vezeklése miatt, hogy ne lehessen őt megölni sem éjjel, sem nappal; sem bent, sem kint; sem a földön, sem az égben; sem ember, sem állat által; sem semmilyen fegyverrel. Hiranjakasipu elbízta magát és provokálta az Eget és a Földet, hogy ne az isteneket, hanem őt imádják az emberek. Prahláda viszont, Hiranjakasipu fia, Visnu odaadó híve volt és apja intelmei ellenére sem volt hajlandó abbahagyni a hozzá való imádkozást. Hiranjakasipu mindenféle módon próbálta őt elpusztítani, sikertelenül. Végül arra kérte fiát, feküdjön Hóliká (Hiranjakasipu lánytestvére, a démonnő) ölébe, aki a terv szerint majd máglyára ugrik vele. Prahláda Visnuhoz fohászkodva teljesítette apja kérését. (Hólikának is volt egy különlegessége: nem fogta őt a tűz; kegyként kapta ezt az ajándékot.) Mindenki döbbenetére Prahláda épségben megmenekült a tűztől, Visnu segítségével, aki Naraszimha (emberoroszlán) formájában segített neki, míg Hóliká démonnő porrá égett. Ennek a legendás eseménynek is emléket állítanak a hinduk Hólíkor.”

Berki Eszter – Indiai Kulturális Központ

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

Várunk szeretettel az év minden napján a Neked való jógával:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.