SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

KARALÁBÉ-ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES

Ezt a levest meg kell kóstolni, nagyon finom és tápláló.

Karalábé jótékony hatásai

Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az ételeket, amelyek jelentősebb mennyiségben, és könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Ennek a feltételnek minden tekintetben megfelel a karalábé, mely tápanyagainak köszönheti egészségvédő hatásait.
Legfontosabb egészségvédő tulajdonságai: védi a csontokat, rákmegelőző hatású,  szabad gyökök elleni hatású, méregtelenít, fogyókúrát támogatja, védi a szívet és az ereket, magas vérnyomás ellen, élesebb látás, egészségesebb szemek biztosítása. – Forrás: Vitalitás magazin

Zöldbordó jótékony hatásai

A zöldborsó szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amellett, hogy jelentős mennyiségű rost van benne. Kiváló növényi eredetű fehérjeforrás, tápanyagban és antioxidánsban gazdag. Javíthatja a vércukorszint szabályozását. Támogathatja az emésztést. Segítheti a szív egészséges működését. Rákvédő hatása is lehet. A jótékony hatások mellett ugyanakkor arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a hüvelyesek gyakori allergénként szerepelnek, ez alól a borsó sem kivétel.Akinek hüvelyesre diagnosztizált ételallergiája van, fokozottan figyeljen borsófogyasztáskor, hogy nem tapasztal-e magán tüneteket, és mindenekelőtt útmutatásért forduljon háziorvosához, vagy kérje ki egy dietetikus tanácsát.- Forrás: Gyógyzóna

HOZZÁVALÓK A KARALÁBÉ-ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVESHEZ

  • 2 evőkanál vaj (vagy ghí) + 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy karalábé
  • 1 db közepes burgonya
  • 20-30 dkg zöldborsó
  • 6 dl zöldségalaplé vagy víz
  • 4 dl kókusztej (nem a tejhelyettesítő, hanem a konzerv)
  • 1 teáskanál zöld currypaszta
  • 1 csokor petrezselyem
  • egy kevés limelé (vagy citromlé), pár csepp szójaszósz
  • só, fehérbors

 

ELKÉSZÍTÉS

 A karalábét és a burgonyát meghámozzuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A vaj és olaj keverékén egy lábasban kicsit átforgatjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a zöld currypasztát, néhány másodpercig pirítjuk. Felöntjük az alaplével (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 15 percig főzzük, amíg a karalábé és a burgonya teljesen megpuhul. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a borsót és a kókusztejet, végül a felaprított petrezselymet. Az egészet turmixgépben, vagy botmixerrel simára pürésítjük. Ha szükséges, a végén ízesíthetjük még pár csepp limelével, szójaszósszal.

Adhatunk még hozzá feltétnek főtt rizstésztát vagy nokedlit, zöldfűszereket.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.