KARALÁBÉ-ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVES
Ezt a levest meg kell kóstolni, nagyon finom és tápláló.
Karalábé jótékony hatásai
Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az ételeket, amelyek jelentősebb mennyiségben, és könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Ennek a feltételnek minden tekintetben megfelel a karalábé, mely tápanyagainak köszönheti egészségvédő hatásait.
Legfontosabb egészségvédő tulajdonságai: védi a csontokat, rákmegelőző hatású, szabad gyökök elleni hatású, méregtelenít, fogyókúrát támogatja, védi a szívet és az ereket, magas vérnyomás ellen, élesebb látás, egészségesebb szemek biztosítása. – Forrás: Vitalitás magazin
Zöldbordó jótékony hatásai
A zöldborsó szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amellett, hogy jelentős mennyiségű rost van benne. Kiváló növényi eredetű fehérjeforrás, tápanyagban és antioxidánsban gazdag. Javíthatja a vércukorszint szabályozását. Támogathatja az emésztést. Segítheti a szív egészséges működését. Rákvédő hatása is lehet. A jótékony hatások mellett ugyanakkor arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a hüvelyesek gyakori allergénként szerepelnek, ez alól a borsó sem kivétel.Akinek hüvelyesre diagnosztizált ételallergiája van, fokozottan figyeljen borsófogyasztáskor, hogy nem tapasztal-e magán tüneteket, és mindenekelőtt útmutatásért forduljon háziorvosához, vagy kérje ki egy dietetikus tanácsát.- Forrás: Gyógyzóna
HOZZÁVALÓK A KARALÁBÉ-ZÖLDBORSÓ KRÉMLEVESHEZ
- 2 evőkanál vaj (vagy ghí) + 2 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy karalábé
- 1 db közepes burgonya
- 20-30 dkg zöldborsó
- 6 dl zöldségalaplé vagy víz
- 4 dl kókusztej (nem a tejhelyettesítő, hanem a konzerv)
- 1 teáskanál zöld currypaszta
- 1 csokor petrezselyem
- egy kevés limelé (vagy citromlé), pár csepp szójaszósz
- só, fehérbors
ELKÉSZÍTÉS
A karalábét és a burgonyát meghámozzuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A vaj és olaj keverékén egy lábasban kicsit átforgatjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a zöld currypasztát, néhány másodpercig pirítjuk. Felöntjük az alaplével (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 15 percig főzzük, amíg a karalábé és a burgonya teljesen megpuhul. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a borsót és a kókusztejet, végül a felaprított petrezselymet. Az egészet turmixgépben, vagy botmixerrel simára pürésítjük. Ha szükséges, a végén ízesíthetjük még pár csepp limelével, szójaszósszal.
Adhatunk még hozzá feltétnek főtt rizstésztát vagy nokedlit, zöldfűszereket.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhináBrahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.
Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.
***
VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:
- Jógatanfolyamok kezdőknek és haladóknak.
- Oktató képzések.
- Jógafilozófia az alapoktól a felsőfokig.
- Jógaterápia és ájurvéda.
- Jógaéletmód, elvonulások és jógatáborok.
„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda
„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” – Szvámí Visnu-dévánanda
Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.