KITCSÁRI
Ez a legkönnyebben emészthető étel, tápláló és egyben energiát adó. Böjtök, tisztítógyakorlatok lezárására kitünő, de rendszeres vacsorának is tökéletes választás.
Mungódhál jótékony hatásai
Címszavakban: „Öregedésgátló, ragyogó bőr, fényes haj, szabályozza az anyagcserét, csökkenti a koleszterin kialakulását, erősíti a csontokat, segíti a fogyást, egészséges fogíny, szabályozza a vérnyomást, növeli a mentális koncentrálóképességet és éberséget, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, rák ellenes hatású, szabályozza a cukrot, egészséges szemek, vírusölő, segyti a máj egészges működését…
A fenti lista jól mutatja be, milyen pozitív hatásai vannak a mungóbabnak és mennyire tápláló zöldség. A mungóbab nem csak az emésztésre van jó hatással számos módon, de arc- és hajpakolásként is rendkívül hatásos. Ezért aztán fontos, hogy nagy mennyiségben fogyassza a mungóbabot, mivel így egészséges maradhat, haja és bőre pedig gyönyörű, valamint ragyogó lesz.” – Forrás: drtihanyi.com
Hozzávalók egy adagra
- ghí (tisztított vaj)
- 1/4 csésze (kb. 60 ml) rizs (ez baszmati rizzsel készült).
- 1/4 csésze mungó dhál (sárga lencse),
- 6 rész víz (360 ml)
- Alapfűszerek: őrölt római kömény és kurkuma fűszer
De használhatsz más fűszereket is, pl. a klasszikus hármas fűszer kombinációját is (fekete vagy barna mustármag, római köménymag, és tört koriander mag). Bármilyen zöldséggel dúsídhatod.
A kitcsári akkor jó és könnyen emészthető, ha sűrű főzelékhez hasonló az állaga.
ELKÉSZÍTÉS
Áztasd be a dhált kb. két óra hosszára (ha indiai, ha pedig Dénes natura márkájú, akkor egy éjszakára). Áztatás után jól mosd át több vízben, a rizst is, majd tedd fel együtt főni a hat rész vízben. Kis ghít keverj hozzá, hogy főzés közben nehogy leragadjon.
A római kömény port (frissen őrölt a legjobb) picit pirítsd meg ghín (ha használsz más fűszereket, akkor azokat is), és amikor a kitcsári kb. 3/4 kész, add hozzá, ekkor lehet sózni, hozzáadni a kurkumát. Főzd készre a kitcsárit.
Bármilyen fehér rizs megfelelő, de ha figyelembe vesszük a dósikus tulajdonságokat, akkor: a baszmati rizs melegítő, a többi fehér rizs hűtő hatású.
A sárga lencse minden dósának megfelel.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhináBrahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.
Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.
***
VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:
- Jógatanfolyamok kezdőknek és haladóknak.
- Oktató képzések.
- Jógafilozófia az alapoktól a felsőfokig.
- Jógaterápia és ájurvéda.
- Jógaéletmód, elvonulások és jógatáborok.
„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda
„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” – Szvámí Visnu-dévánanda
Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.