Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

KRISNA SZÜLETÉSE

„Elérkezett a szerencsés óra, Róhini csillaga felragyogott. Beköszöntött a vidzsaja muhúrta időszaka. Az elemek tökéletes harmóniában álltak egymással. Kedvező szelek fújtak. A csillagok fényesen ragyogtak. A tavakat lótuszok borították. Éjfélkor az Úr Krisna testet öltött ezen a földön. Az istenek mennyei muzsikát hallattak. A kinnarák és gandharvák (égi lények) daloltak. A sziddhák ( félisteni lények) és csáranák (mennyei énekesek) dicshimnuszokat zengtek. A vidjádharák (mennyei lények) együtt táncoltak  az apszarákkal (égi tündérekkel) , a bölcsekkel és a dévákkal (istenekkel). Virágeső hullott az örvendező mennyből.

 Visnu e megtestesülése lótusszszemmel jött a világra , négy kezében kagylót, korongot , jogart és lótuszt tartott, mellkasát a srívatsza jele díszítette.  Apja, Vaszudéva látta, hogy csodás, isteni gyermek. Így dicsőítette: „Te már most a Legfőbb  Lény vagy számomra! Te vagy a tudás és az üdvösség megtestesülése. Ott lakozol minden teremtett lény szívében. Minden elme tanúja vagy. Májá és avidjá ( káprázat és tudatlanság) Téged nem érintenek.”

Anyja, Dévakí Visnu jegyeit vélte felfedezni  fián, s így dicsőítette: ” Te vagy a kezdet nélküli, a mindenütt jelen lévő, az önnön fényétől ragyogó, minőségek nélküli, változatlan és mozdulatlan. Benned és általad oldódik fel minden. Kérlek, ne mutatkozz négy karral! Hadd lássalak olyannak, mint egy hétköznapi gyermek! Rejtsd el isteni, transzcendens alakod! Kanszának ( gonosz király, Krisna unokabátyja , akinek megjósolták, hogy Dévakí nyolcadik gyermekétől fog meghalni, s ezért Dévakít és férjét, Vaszudévát bezáratta, a gyermekeiket megölette.) nem szabad tudnia, hogy világra jöttél!”

Az Úr így szólt: ” Szeretettel meditáljatok rajtam, mint gyermeketeken és a Legfőbb Lényen, s jutalmatok  a halhatatlanság és örök üdvösség lesz!” Ezt követően az Úr, a saját májájának ereje által, szépséges gyermek alakját öltötte fel.

PÚRNA-AVATÁRA ( a tökéletes megtestesülés)

Az Úr Krisna a hatalmas Visnu legmagasabb rendű megtestesülése, egy valódi púrna-avatára volt. Rendelkezett az Úr mind a tizenhat kálájával vagy sugarával. Az előkelő Jádava nemzetségből származott. Ő volt a világ tanítója, a szeretet egyetlen Ura, az emberek szerető Istene. Elbűvölő alakja, kezében fuvolájával , a mai napig rabul ejti minden indiai szívét.

Srí Krisna megtestesülésének hármas oka volt: elpusztítani a gonosz démonokat, vezető szerepet vállalni a kuruksétrai harcmezőn vívott csatában, ahol átadta a Gítá csodálatos üzenetét, és az indiai bhakti iskolák csodálatos fejlődésének központi alakjául szolgálni.

Srí Krisna élete a Bhagavad-Gítá gyakorlati megvalósulása. A Benne egyesülő legfőbb tudás és legfőbb hatalom megalkotta minden idők legtökéletesebb Istenemberét. A legfőbb vidjá (tudás) és a legmagasabb rendű vinaja (szerénységgel párosult kifinomultság) oly módon ötvöződött személyében, hogy a világ legnagyobb hősévé tette.

Srí Krisna tökéletes tanítómester volt. Egyszerre volt karma, bhakta, rádzsa és dnyána jógi. A karmát, upászanát, jógát és dnyánát hirdette. Az Úr Krisna harci szekeret hajtott a csatamezőn, gópikkal (tehenészlányokkal) táncolt Vrindávan árnyas ligeteiben, miközben Uddhavát és Ardzsunát a jógára és a dnyánára tanította. A jóga négy ösvénye ötvöződik halhatatlan énekében, a Gítában.

Az Úr Krisna mindent egybevetve nagyszerű tudással rendelkezett, csodálatos érzelmeket táplált, és kiváló tetteket hajtott végre. A szent írásokban sehol nem találunk az övénél kiteljesedettebb, elmélyültebb, emelkedettebb és nagyszerűbb életet.

A JÓGIK URA

Még ha a csillagokat vagy a tengerparton lévő homokszemeket meg is lehet számolni, Srí Krisnának, a három világ Urának csodálatos és hősies tetteit lehetetlen számba venni.

Már gyermekkorában is számtalan csodát tett: száját ásítás közben nagyra tátva édesanyjának, Jasódának látni engedte a visvarúpát (a kozmikus formát) ; gyökerestül kitépte  a két hatalmas ardzsunafát ; táncot lejtett a félelmetes kígyó Kálija fején , kisujjával felemelte a Góvardhana-hegyet, hogy megvédje Gókula faluját Indra heves esőitől. Megsokszorozta magát különböző formákban, amikor Brahmá elrejtette előle a gópákat (tehénpásztorokat) és a teheneket. Ugyanígy megsokszorozta önmagát, és számtalan alakot öltött a rásza-lílában, amikor minden tehénpásztorlánnyal Ő maga táncolt. Képes-e ilyesmire egy emberi lény? Csakis egy jógi tehet ily nagyszerű csodákat.

Krisna visszaadta a vak Vilvamangal látását, végtelen szövetet varázsolt Draupadí teste köré, és Ardzsunát kozmikus látásmódban részesítette. Durvásza és számtalan tanítvány is jóllakott, amikor az Úr egy falat zöldséget megevett. Ez önmagában fényes bizonyítéka annak, hogy az Úr Krisna az egyetlen Lélek, aki ott lakozik minden teremtett lényben.

A bölcs Nárada tudni szerette volna, hogyan élhet Krisna boldog házaséletet mind a tizenhatezer feleségével. Ellátogatott hát otthonaikba, és mindegyikben ott találta Krisnát, amint különböző dolgokkal foglalatoskodott. Mily hatalmas csoda! Nárada döbbenten állt előtte. Nem bizonyítja e mindez,hogy Krisna a legfőbb jógi és maga az Úr Hari egy személyben? Krisna minden teremtett lény Ura. Ő valójában minden asszony hitvese e világon – egyedül az Úr a valódi hitves. Dévakí és Vaszudéva fiaként az Úr Krisna azért öltött testet, hogy ezt megmutassa a világnak.”

Részlet: Srí Szvámí Sívánanda: Utak a boldogsághoz c. könyvéből, mely kapható a Jógaközpontban.

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.