SIVANANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

TOFU JÓTÉKONY HATÁSAI

“A szójában létfontosságú fehérjék (45%), vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) találhatók. Közismert, hogy a szója − az általában húsból magunkhoz vehető − esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezért vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott húspótló. Emellett azonban számos más élettani előnye is van: a szójatermékeket nagy arányban tartalmazó étkezési kultúrájuknak köszönhetően az ázsiai népeknél sokkal ritkább a rákos megbetegedés, a cukor- és a szívbetegség is. Külön ajánlják a szakorvosok a prosztata- és a mellrák megelőzésére.

A szójából készült termékek olyan életfontosságú anyagokat tartalmaznak, mint a lecitin (fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert) és a filoösztrogén. Ez utóbbi olyan növényi vegyület, amelynek a hatása hasonló a nemi ösztrogénéhez, s bizonyított, hogy a tofunak az érkezésükben betöltött szerepe az oka a keleti nők rendkívül enyhe változáskori tüneteinek. A hőhullámra a japánoknak szavuk sincs! És ez nem genetikai kérdés, mivel az Amerikában élő japán nők megint csak szenvednek a menopauza tüneteitől, hiszen felhagytak keleti étkezési szokásaikkal.

Krumplipüré tofuval

Nagyon finom és egyszerű étel, mely gyorsan elkészül.

HOZZÁVALÓK:

4-5 főre való adag

  • 2 kg burgonya
  • 200 g tofu
  • só, bors
  • szerecsendió örlemén
  • 2 dl növényi tej
  • 10 dkg vaj, vagy növényi zsíradék
  • petrezselyem
  • vegyes saláta

ELKÉSZÍTÉS:

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és vízzel ellepve az edénybe tesszük, puhára főzzük. Közben felszeleteljük a tofut vékony csíkokra, sóval, borssal ízesítjük. Növényi zsiradékban vagy vajban megpirítjük. Amint a krumpli megpuhult, leöntjük a vizet róla. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A vajjal/növényi zsiradékkal és a növényi tejjel összetörjük, krémes állagúra keverjük.

A salátát előkészítjük, ptrezsejemmel összekeverjük.

Tálalás: a krumpli püré tetejére tesszük a salátát és a tofut, majd étkezés előtt érdemes összekeverni, hogy a saláta is megfonnyadjon a meleg krumplitól.

Jó étvágyat!

„Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”

„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”

Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.