Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

KUNDALINÍ – AZ ŐSENERGIA

A kundaliní az az ősenergia, amely a legalsó, múládhára csakrában helyezkedik el alvó, potenciális állapotban. Ez az egyéni testben rejtőző kozmikus erő. Olyan elektromosan vibráló, tüzes, titokzatos energiáról van szó, amely minden szerves és szervetlen anyag hatalmas ősereje. Kundala azt jelenti, „összetekeredett”. A kundaliní egy összetekeredett kígyóhoz hasonlatos, innen kapta a nevét.

A kundaliní nem olyan fizikai erő, mint az elektromosság vagy a mágnesesség, hanem spirituális potenciál. Valójában nincs formája, kezdetben azonban a durva értelemnek és elmének szüksége van kézzelfogható formára. E durva formából kiindulva később bárki könnyen megértheti a forma nélküli, kifinomult kundalinít.

A kundalinít bhudzsanginínek, azaz kígyóerőnek is nevezik, mert felébredésekor spirálvonalat követve mozog a jógi testében. Amikor felébred sziszegő hangot hallat, akár a kígyó, melyre bottal ráütnek, s a brahma nádín keresztül emelkedik felfelé a szusumnában (központi energiacsatornán).

A kundaliní jógában az egész testet megteremtő és fenntartó Saktí ténylegesen és valóságosan egyesül az Úr Sivával. A jógi azért ébreszti fel őt, hogy a Kígyó-istennő elvezesse Urához. A kundaliní sakti felébresztése és egyesülése az Úr Sivával a legfelső, szahszrára csakrában szamádhihoz és spirituális anubhávához (tapasztalathoz) vezet. A tanítvány ekkor a halhatatlanság nektárját kortyolhatja.

 A kundaliní jóga egzakt tudomány, mely laja jógaként (a feloldódás jógája) is ismert.

Minden tevékenység mögött ott van a mozdulatlan háttér. Az energia mögött ott a tudatosság, a Saktí (a tevékeny isteni energia) mögött ott van Siva (a kozmikus tudat).

A Saktí jellege kétpólusú, statikus és dinamikus. A dinamikus Saktíval együtt mindig jelen van a statikus forma is, éppúgy, ahogyan a mágnes két pólusa is mindig egyszerre van jelen. A kozmikus Saktí (energia) az emberi testben mint kundaliní és prána nyilvánul meg. A kundaliní a statikus támasza a mozgásban lévő pránaerőnek.

Az ember egy mikrokozmosz, vagyis bármi, ami a világegyetemben létezik, benne is megvan. Mindent, amit a világegyetemben láthatunk, hegyeket, folyókat, bhútákat (elemeket) stb., megtaláljuk a testben is. Minden tattva (őselem) és lóka (az energia különböző síkjai) ott lakozik a testben, így a legfőbb Siva-Saktí is.

Az emberi testben Siva a szahaszrára csakrában helyezkedik el a fejtetőn, a kundaliní pedig a múládhára csakrában, a gerincoszlop tövénél. A múládhára jelentése „gyökértámasz”. A kundaliní az az erő, amely az egész test és a pránikus erők statikus bázisa.

A kundaliní felébredése

A kundaliní a kígyóerő, vagy alvó Saktí, amely három és fél tekervényével lefelé helyezkedik el a múládhára csakrában, a gerinc tövénél. Nem érhető el a szamádhi, amíg ez fel nem ébred. A kumbhaka (légzésmegállítás) gyakorlása pránájáma során hőt termel, melytől a kundaliní felébred, átszúrj a múládhára csakrát és felemelkedik a szusumná nádiban.  A jóga gyakorlója énekelni kezd, különös hangokat ad ki, különböző látomásokat tapasztal, mennyei illatot érez (divja gandha). Különleges képességek birtokába kerül (sziddhik), és vakítóan ragyogó fényt lát.

Miután a kundaliní felébredt, az elme, a prána, a dzsíva és a kundaliní együtt mozognak felfelé. Amikor a kundaliní felébred, nem megy egyenesen a szahaszrára csakrába, neked kell egyik csakráról a másikig elvezetni.

A kundaliní áramlata a gerincen keresztül emelkedik felfelé, és néha úgy mászik mint egy hangya. Ha viszont a jógi teljesen megtisztult, úgy ugrik fel a szahaszrárába mint egy majom.

A jóga gyakorlója belülről kap segítséget, ahogyan csakráról csakrára lépdel felfelé. Egy titokzatos hang, egy titokzatos erő mutatja neki az utat minden egyes lépésnél.

A kundalinít könnyű felébreszteni, de nagyon nehéz felfelé terelni. A jógagyakorló részéről ez rendkívül nagy türelmet és kitartást igényel.

A test még azután is létezik, hogy a kundaliní elérte a szahaszrára csakrát, de a jógi testtudata megszűnik.

Egy félreértés

A kundaliní saktí felébredését, egyesülését Sivával, a nektár élvezetét és általában a kundaliní jóga egyéb gyakorlatait is, melyek a jóga-sásztrákban (írásokban) le vannak fektetve, sokan félreértelmezik, és szó szerint veszik. Azt hiszik, hogy azonosak Sivával, a nők pedig Saktíval, és a kundaliní jóga célja nem más, mint a nemi egyesülés. Ez nagyfokú tudatlanság. Akik így gondolják, alapjaiban tévednek. Az effajta egyesülésnek semmi köze a kundalíni jógához.

Minden tanítvány ott kezdi a szádhanáját, ahol előző életében abbahagyta. Tehát minden a belső tisztaság mértékétől, a fejlettségi foktól, a nádik és a pránájáma kósa tisztaságától és mindenekfelett a vairágja (szenvedélytelenség) és a megszabadulás utáni vágy intenzitásétól függ.

Nem ajánlott a kundalinít idő előtt felébreszteni. A törekvőnek, még ha valahogyan sikerült is felébresztenie, nem sok haszna származik belőle, ha nem rendelkezik a szükséges képességekkel. Lehetetlen lesz számára, hogy érezze és megtapasztalhassa az ébredő kundaliní minden jótékony hatását.

Részletek Szvámí Sivánanada – „Utak a boldogsághoz”, és „A pránájáma tudománya” könyveiből

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.