Barion Pixel

Lencse bolognai

A lencse testünk egyik legjobb barátja! Ez az ízletes lencse bolognai tartalmaz minden tápanyagot, amire szükséged van és a mediterrán ízvilág is megmarad. Sőt elkészíteni is nagyon könnyen és gyorsan lehet!

LENCSE JÓTÉKONY HATÁSAI

1. Vitaminokban gazdag. Hazánkban nem elterjedt, de az angol és az indiai gasztronómia alapját képezi a lencséből őrölt liszt, ami igen egészséges, hiszen sokkal több vitamint tartalmaz, mint a búza. Bővelkedik A- B1-, B2-, B9-, B11-vitaminban, található benne magnézium, folsav, foszfor, kalcium, vas és cink, valamint kálium. A vas és a foszfor együttes hatása miatt kismamáknak különösen ajánlott fogyasztása.

2. Rendkívül jól hasznosítható a szénhidráttartalma. Egyre többet hallunk manapság a „jó” és a „rossz” szénhidrátok csoportjáról. A lencse egyértelműen a jók közé tartozik, mert alacsony a glikémiás indexe, ezért lassan szívódik fel. Éppen ezért a fogyókúrázók, a tudatosan étkezők és a cukorbetegek legjobb barátja lehet.

3. Magas a fehérjetartalma. A magas fehérjetartalom szintén nagyon megnyerő tulajdonság manapság, aki testépítéssel foglalkozik vagy fogyókúrázik, annak nagyon fontos, hogy milyen mennyiségben viszi be szervezetébe a fehérjét, hiszen az adja testünk számra a legtöbb energiát. A lencse, mivel hüvelyes növény, nagy mennyiségben tartalmaz könnyen emészthető fehérjét. Ha 10 dkg lencsét elfogyasztunk, azzal másfélszer annyi fehérjét viszünk be, mintha ugyanennyit ettünk volna marhahúsból.

4. Testünk támogatója. A rómaiak szerint, aki rendszeresen fogyaszt lencsét, annak biztosított a belső nyugalma és a türelme. A kínai orvoslás szerint az egész testet érintő méregtelenítés egyik legfőbb támogatója. Segíti a májműködést, az anyagcserét, javítja látásunkat, segíti a haj növekedését, és fokozza a férfiak termékenységét.

5. Ízletes és laktató ételek készíthetőek belőle. A magyar konyha a lencsét leves és főzelék formájában ismeri leginkább, de vannak, akik a lencsesalátát is kedvelik és rendszeresen készítik. A lencseleves gazdag egytálétel, ami után már nem is kell második fogás. Forrás: cityfood.hu

HOZZÁVALÓK (8 ADAG) LENCSE BOLOGNAIHOZ

  • 2 zöld paprika, apróra vágva
  • 4 db nagy sárgarépa (fél kg)
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • Esetleg egy kis zeller
  • 30 dkg vöröslencse
  • 2 db darabolt paradicsomkonzerv
  • 1 ek kakukkfű, oregano, rozmaring

Lencse bolognai ELKÉSZÍTÉSE

A paprikát olívaoljon megdinszteljük, rádobjuk a reszelt répákat és zellert. Mehet hozzá a megmosott lencse és a paradicsomkonzerv. Vizet is adunk hozzá, figyeljünk arra, hogy krémes legyen az álaga, de a lencse is meg tudjon puhulni. Végül fűszerezzük.

Közben megfőzzük a kedvenc tésztánkat (spaghetti, penne, fusili, farfalle stb.). Ha fogyasztunk sajtokat, akkor parmezánnal megszórhatjuk, de vegánoknak enélkül is nagyon ízleni fog ????

JÓ ÉTVÁGYAT!

Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná

Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.


Várunk szeretettel az év minden napján a neked való jógával

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.

Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.

Szvámí Visnu-dévánanda

A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.

Szvámí Sivánanda