Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

MAHÁMANTRA – NAGY MANTRA RECITÁLÁSA

Az alábbi Sivánanda Jógaközpont álláspontban a mahámantra recitálásával kapcsolatos kérdésekre kaphatunk választ. A Sivánanda jógtradícióban a kali jugában (vas korszak) előírt mahámantra kírtana-t a védikus verzióban használjuk, ahogy a Krisna Jadzsurvéda-hoz tartozó Kali Szamtáranópanisad-ban van leírva.

हरे राम हरे राम राम राम हरे हरे
हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे

hare rāma hare rāma rāma rāma hare hare
hare kṛṣṇa hare kṛṣṇa kṛṣṇa kṛṣṇa hare hare

Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré
Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré

MIÉRT TALÁLKOZUNK AKKOR FORDÍTOTT VERZIÓVAL?

A választ a Divine Life Society (Isteni Élet Társasága – India, Sivánanda Ásram) elnökhelyettese Szvámí Advaitánanda adta meg nekünk:

A 15. században oly annyira megmerevedtek ezzel a mantrával kapcsolatos szabályok, hogy alig énekelhették, hallhatták néhányan a nagy mantrát, a mahámantrát. Ekkor öltött testet az Úr Visnu, Csaitanja Maháprabhu formájában, aki megfordította a két sort azzal, hogy „ez már nem az a mantra” és így erre nem érvényesek a szabályok. Bárki, bárhol énekelheti, kortól, kaszttól, nemtől, vallástól függetlenül. Az Úr Csaitanja Maháprabhu tanításait követve így terjeszti ma is a Bhakti jóga mozgalom. Köszönet érte!

A két verzió nem üti egymást, egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, mindkettő ugynanazt a három Szent Nevet tartalmazza és az ismétlés során egybeolvad.

MAHÁMANTRA EREJE

Énekeljük hittel (sradha), szeretettel (préma) és odaadással (bhakti), így a mantrában rejlő Isteni erő védelmét élvezhetjük. A nagy mantra Nárájana, az Úr Visnu három nevéből áll:

  • Hari – szent szótagot ismételve megszabadulunk a három féle fájdalomtól, melynek az egyéni Lélek (dzsíva) a fizikai testben ki van téve: amit magunknak okozunk, amit a többi élőlény okozhat, és végül a természet okozta fájdalom.
  • Ráma – szent Neve a tiszta lelkiismeretből fakadó elégedett, derűs állapotot biztosítja.
  • Krisna – jelentése „vonzó”, azaz segít kialakítani a bensőséges-szeretetteljes kapcsolatot Istennel.

 

MAHÁMANTRA a Kali Szamtáranópanisad szerint

A Dvápara juga (ezüst kor) végén Nárada Brahmához, a teremtőhöz fordult és azt kérdezte: „Ó Uram, hogyan tudom legyőzni a Kali juga (sötét kor) gonoszságát?”

Az Úr így válaszolt: „A Purusa nevének  ismétlésén keresztül, az Úr Nárájana az, aki megszabadít minden gonosz hatástól.”

És hozzátette: „Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré.” (Ó Hari, Ó Ráma, Ó Hari stb.)

A fenti 16 névből álló összeállítás megsemmisíti a jelenlegi sötét kor (kali) káros hatásait. Ezen kívül nincs más módja a felszabadulásnak* semmilyen más szentiratban. Ez a Dzsíva (egyéni lélek) tudatlanságának fátylát is elpusztítja, ami a pránával (életerő) kezdődő és a námannal (szent név) végződő tizenhat kálából (sugár) jön létre, amikor a transzcendens Brahman teljes dicsőségében nyilvánítja meg magát, hasonlóan ahogyan a napkorong fénylő környezete is fénylőn ragyog át a szétoszló felhőkön.

A bölcs Nárada így szólt „Ó Uram, hallván a további dicshimnuszt és az előnyökről szóló  részleteket igencsak helyénvaló, hogy semmilyen szabályt nem kell követni a szent név ismétlése közben, melyet minden időben megtehetünk, akár tiszta, akár tisztátalan állapotban is. Dicsőség Néked !”

(*A felszabadulás 4 féle lehet: azonosság a forrással, közelség hozzá, a formával való azonosulás és a teljes összeolvadás Brahmannal.- Így mondja az Upanisad.)

IDE KATTINTVA MEGHALLGATHATOD ÉS ÉNEKELHETED.

Hasonló álláspontokat ide kattintva találsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.