Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Mahámantra

 

MAHÁMANTRA

हरे राम हरे राम राम राम हरे हरे
हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे

hare rāma hare rāma rāma rāma hare hare
hare kṛṣṇa hare kṛṣṇa kṛṣṇa kṛṣṇa hare hare

Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré
Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré

MAHÁMANTRA EREJE

Énekeljük hittel (sradha), szeretettel (préma) és odaadással (bhakti), így a mantrában rejlő Isteni erő védelmét élvezhetjük. A nagy mantra Nárájana, az Úr Visnu három nevéből áll:

  • Hari – szent szótagot ismételve megszabadulunk a három féle fájdalomtól, melynek az egyéni Lélek (dzsíva) a fizikai testben ki van téve: amit magunknak okozunk, amit a többi élőlény okozhat, és végül a természet okozta fájdalom.
  • Ráma – szent Neve a tiszta lelkiismeretből fakadó elégedett, derűs állapotot biztosítja.
  • Krisna – jelentése „vonzó”, azaz segít kialakítani a bensőséges-szeretetteljes kapcsolatot Istennel.

 

MAHÁMANTRA a Kali Szamtáranópanisad szerint

A Dvápara júga (ezüst kor) végén Nárada Brahmához, a teremtőhöz fordult és azt kérdezte: „Ó Uram, hogyan tudom legyőzni a Kali júga (sötét kor) gonoszságát?”

Az Úr így válaszolt: „A Purusa nevének  ismétlésén keresztül, az Úr Nárájana az, aki megszabadít minden gonosz hatástól.”

És hozzátette: „Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré.” (Ó Hari, Ó Ráma, Ó Hari stb.)

A fenti 16 névből álló összeállítás megsemmisíti a jelenlegi sötét kor (kali) káros hatásait. Ezen kívül nincs más módja a felszabadulásnak* semmilyen más szentiratban. Ez a Dzsíva (egyéni lélek) tudatlanságának fátylát is elpusztítja, ami a pránával (életerő) kezdődő és a námannal (szent név) végződő tizenhat kálából (sugár) jön létre, amikor a transzcendens Brahman teljes dicsőségében nyilvánítja meg magát, hasonlóan ahogyan a napkorong fénylő környezete is fénylőn ragyog át a szétoszló felhőkön.

A bölcs Nárada így szólt „Ó Uram, hallván a további dicshimnuszt és az előnyökről szóló  részleteket igencsak helyénvaló, hogy semmilyen szabályt nem kell követni a szent név ismétlése közben, melyet minden időben megtehetünk, akár tiszta, akár tisztátalan állapotban is. Dicsőség Néked !”

(*A felszabadulás 4 féle lehet: azonosság a forrással, közelség hozzá, a formával való azonosulás és a teljes összeolvadás Brahmannal.- Így mondja az Upanisad.)

Hasonló mantrákat ide kattintva találsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.