Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

MIÉRT LEGYÜNK VEGETÁRIÁNUSOK?

A választ a „Jóga, az elme és a test harmóniája”  és az „Utak a boldogsághoz” című könyvekből gyűjtöttük ki Szvámí Sivánanda tanításai alapján:

„A jógi teste, mint a lélek hordozóeszközére tekint, ezért a legnagyobb tisztelettel és gondoskodással vigyáz rá. Igyekszik megérteni különböző formák lényegi egységét, a minden életben közös alapelveket. E mentalitáshoz egyszerű vegetáriánus ételek fogyasztása szükséges, az energia, a test és az elme tisztaságának biztosításához. 

Az emberi emésztőrendszer vegetáriánus étrenden működik a legjobban. A vegetáriánusoknál alacsony a koleszterinszint, ritkább a szívprobléma. Köztük 40%-al kevesebb a rákbeteg, és kisebb a valószínűsége, hogy ízületi gyulladás, elhízás, étrenddel összefüggő cukorbetegség, székrekedés, epekő vagy magas vérnyomás alakul ki náluk.” 

                                            

„Számos oka van, hogy valaki miért lesz vegetáriánus. A jógázók egyik legfontosabb elve az ahinszá, vagyis az erőszakmentesség. Mivel ez a rádzsa-jóga első jamája, a nem ártás előírását minden élőlénnyel szemben mindenkor be kell tartani. Az embertársaink iránti erőszakmentességet ki kell terjeszteni a környezetre is, ha meg akarjuk óvni bolygónkat. Túl sok példáját láttuk már a féktelen erőszaknak.                                                     

Jelenleg mintegy 900 millió éhező ember van a világon. Minden második percben meghal egy gyermek alultápláltság miatt. A fejlődő országokban évente közel 60 millió ember szenved éhhalált vagy hal meg éhezés miatti megbetegedésben. A szegényebb országokban az élelmiszert az állatokkal etetik meg, hogy a húsukat eladhassák a gazdagabb országoknak. Ugyanakkor az úgynevezett fejlődő országokban a túltápláltság miatt évente hatalmas összegeket költenek diétás termékekre. Földünk termőföldterületei korlátozottak. Nincs értelme húst termelni, hiszen egységnyi földterület sokkal több embert is el tudna tartani, ha nem takarmánytermelésre, hanem közvetlen emberi fogyasztásra szánt növények termelésére használnák. A hústermelés rendkívül költséges és pazarló folyamat. Amikor hüvelyesekből és gabonából állati takarmányt állítanak elő, a fehérje 90%-a, az energiaérték 96%-a, továbbá az összes rost és szénhidrát elvész. A hús ára tükrözi is ezt a pazarlást. A húsalapú táplálkozás jóval drágább, mint a vegetáriánus, és sokkal szegényebb tápanyagokban. A vegetáriánus variáció egészségesebb, táplálkozási szempontból kiegyensúlyozottabb.”

 

„Az emberi testnek két okból van szüksége ételre – egyrészt mint energiaforrást nyújtó üzemanyagra, másrészt mint önmaga regenerálására szolgáló nyersanyagra. A vegetáriánus étrend adja a legjobb üzemanyagot és a legtöbb energiát a test kifogástalan működéséhez.

Testünknek rendszeres időközönként táplálék formájában üzemanyagra van szüksége, mely a gyomorban és a belekben emésztődik meg, és alakul át a szervezet számára felhasználható tápanyaggá. A tápanyagok a belekben szívódnak fel, és a véráramon keresztül jutnak el a test minden sejtjébe.

Étrendünkben az élelmi rost a növények emészthetetlen része. Az egészség szempontjából azonban fontos, mivel felgyorsítja  a táplálék emésztőrendszerben való áthaladását, és felszívja a káros anyagokat. A hús nem tartalmaz élelmi rostot. A finomítási eljárások ezt az értékes anyagot a teljes értékű élelmiszerekből kivonják. A kevés rostbevitel sok betegség okozója. Az ételek építőelemei: rostok (zöldség, gyümölcs, gabona), szénhidrátok (a szövetek felépítéséhez és a sejtek regenerálásához szükséges – diófélék, sajtok, napraforgómag, tökmag, vesebab, árpagyöngy stb.), vitaminok (kis mennyiségben nélkülözhetetlenek a test működéséhez). A növények termelnek vitaminokat, és ásványi anyagokat is felvesznek a környezetükből, így a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend elegendő mennyiséget biztosít ezekből.”   

                                                                     

„A jóga fejleszti a természetünket, melyben az étkezés fontos szerepet kap. A jóga-írások az ételeket három csoportra osztják : szattvikus (tiszta), radzsaszikus (izgató) és tamaszikus (tisztátalan és romlott). A jógaétrend alapja a szattvikus, tiszta táplálék.

Amikor az ember felhagy a húsevéssel, és közvetlenül a természetből vett táplálékokat, érett és egészséges gyümölcsöket, gabonákat, magvakat és zöldségeket fogyaszt, mézzel, sajttal és tejjel kiegészítve, akkor számos betegség eltűnését figyelhetjük meg. Az emberek ellenálló képessége megnő, és hosszú életűek lesznek. Kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, nem pedig bőséges étrendre.                                                                     

Minden vágóhidat fel kellene számolni, és teljesen fel kellene hagyni az állati hús fogyasztásával. A húsevés szükségtelen, természetellenes és egészségtelen. A vegetáriánus étrendet követő számos híres filozófus, író, tudós, sportoló, szent jógi és risi este azt bizonyítja, hogy a növényi alapú étrend kimagasló képességeket eredményez mind fizikai.

A mészárlás és vérontás nagy szégyenfoltja a civilizációnak és a mai kultúrának. Az állatok leölése abból a célból, hogy megegyük őket, óriási hiba, s az ebből következő mentalitás potenciális veszélyeket rejt az emberiség egészére nézve. Ez a felismerés vezette George Bernard Shaw-t is arra, hogy úgy vélje: amíg az ember bántalmazza és leöli az állatokat, hogy a húsukat megegye, addig biztos lesznek háborúk a földön.”

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.