A pakóra mondhatni a rántott zöldség indiai megfelelője. Fogyasztható önmagában, ám ajánlott mellé csatnit tálalni. Fogyaszthatjuk emellett még uzsonnaként, de teljes étkezés kiegészítőjének, amolyan főzelékfeltétnek is remekül beválik, vagy rizzsel tálaljuk. Népszerű és ajánlott. A pakóra azoknak a recepteknek az egyike, amiket lehet és kell is variálni.
Kezdjük a tésztával. Indiában a pakóra tésztája általában tiszta csicseriborsólisztből készül. Ez tömör, ragacsos tésztát ad, ami jól megtapad a zöldségeken; ezenfelül igen laktató. A liszthez még szárazon keverjük hozzá a fűszereket. Ezek után adagoljunk hozzá nagyon hideg vizet és kevergessük folyamatosan. Egy kis tejföl vagy joghurt a víz egy része helyett simább, finomabb tésztát ad. A cél az, hogy palacsintatésztánál sűrűbb, mondjuk jó sűrű tejfölhöz hasonló állagú tésztát kapjunk. A pakóra sütéséhez nagy lángon mély, bő ghít forrósítunk. A későbbi sütés attól függ, mi van belül: ha nyers a dolog, aminek magának is meg kell sülnie, akkor vedd le kisebbre a lángot, hogy ne égjen meg kívül, mire belül megpuhul.
Jó étvágyat!
„Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”
„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”
Bhagavad Gítá 4/24.
Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.