Quiche, francia lepény
A Quiche, francia lepénnyel a Sivánanda Jógakonferencia büféjében találkozhattunk. Mindenkinek nagy kedvence volt, egy morzsa sem maradt belőle. Ez nem mást mint egy sós pite, azaz sós tésztaágyon mindenféle finomság. Fogadjátok szeretettel!
HOZZÁVALÓK Quiche, francia lepényhez
Tészta
- 200 g finomliszt
- 1 tk. só
- 120 g vegán vaj (margarin) vagy gee, vagy vaj
- 4-5 ek. hideg víz (igény szerint lehet több)
Töltelék
- 10-15 nagyobb szem koktélparadicsom
- 2 nagy marék bébispenót
- 1 tk. kurkuma
- 1 tk. himalájai fekete só
- 1/2 tk. cayenne bors
- só ízlés szerint
- 150 g füstölt tofu (sima is jó)
- 2 dl növényi tej
ELKÉSZÍTÉS:
Mivel a tésztát pihentetnünk kell, ezt készítsük el először. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. A hideg növényi vajat vagy margarint felkockázva hozzáadjuk a liszthez és egy villával elkezdjük összemorzsolni. Amikor már apró darabos a keverékünk, adjunk hozzá 2-3. ek. hideg vizet és állítsuk össze egy labdává. Ha úgy látjuk, hogy nem áll össze, adjunk hozzá apránként további 1-2 ek. vizet. Gyúrjuk kicsit össze, majd letakarva helyezzük a hűtőbe pihenni 30-40 percre.
A töltelékhez először pirítsuk meg a félbevágott koktélpardicsomokat egy kevés olajon. Sózzuk, borsozzuk, de csak óvatosan, mert a füstölt tofu amúgy is kissé sós. Alaposan hagyjuk lekaramelizálódni, átsülni őket, majd legvégül keverjük hozzá a bébi spenótot. Vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Egy blender vagy turmixgép tartályában turmixoljuk simára a tofut, a növényi tejet és a fűszereket, amíg egy viszonylag sűrű mártást nem kapunk. Ezt is tegyük félre.
A tésztát vegyük ki a hűtőből és alaposan belisztezett felületen nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra vagy ha vastagabban szeretitek, félujjnyi is lehet. Óvatosan emeljük át egy pite sütőformába, majd 170 Celsius fokon süssük elő 10-12 percig úgy, hogy a közepébe kerámiagolyókkal vagy szárazbabbal lesúlyozott sütőpapírt helyezünk, nehogy felpúposodjon a tésztánk alja sütés közben.
Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el belőle a sütőgyöngyöket vagy babot. Kanalazzuk bele a sült zöldségek felét, oszlasszuk el a tésztakosár alján arányosan, majd öntsük rá a tofus, fűszeres szószt, ezt is egyengessük el. A quiche tetejét dekoráljuk a maradék sült zöldséggel majd helyezzük vissza a sütőbe most már 180 Celsius fokon és süssük 40-50 percig vagy amíg a teteje szép barna nem lesz. A tálalással érdemes várni addig, míg a quiche hűl egy kicsit. Friss, kevert salátával vagy egy tányér finom krémlevessel fantasztikus ebéd vagy vacsora. Remélem, ízleni fog!
Forrás: fatimablankablog.hu
JÓ ÉTVÁGYAT!
Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam
Brahmaiva Téna Gantavjam Brahma-karma-szamádhináBrahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe,
bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben. –Bhagavad Gítá 4/24.
Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.
***
VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:
- Jógatanfolyamok kezdőknek és haladóknak.
- Oktató képzések.
- Jógafilozófia az alapoktól a felsőfokig.
- Jógaterápia és ájurvéda.
- Jógaéletmód, elvonulások és jógatáborok.
„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda
„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.” – Szvámí Visnu-dévánanda
Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.