Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

RÁDHÁ TÖRTÉNETE

Szvámí Sivánanda Rádhá – Egy asszony útkeresésének naplója című könyvből olvashatunk itt egy részletet.

„A szatszang előtt megleltem Szvámí Vénkatésánandát, és így szóltam hozzá: Mivel úgy tűnik, Rádhá volt az előző nevem, szeretném megismerni a történetét. Kedves mosolyával, abbahagyta, amit éppen csinált és megkért, hogy üljek le. Majd mesélni kezdett.
„A hagyomány szerint Rádhá egy férjes asszony volt gyerekekkel. Olyan őszinte és nyílt odaadással szerette az Úr Krisnát, hogy várható volt, hogy egy nap személyes élményben lesz része vele. Mélységes vágyakozásának és odaadásának könnyei a nyakában lévő füzér fagolyóit igazgyönggyé változtatták. Egy nap az Úr Krisna elküldte hozzá egyik hírnökét, hogy egy gyöngyöt elkérjen a füzérből. Ám Rádhá nem akarta megbontani a füzért, és a 108 golyó szent számát akár eggyel is csökkenteni, ezért azt mondta a hírnöknek, hogy nem adhat.

 

Egy kis idő elteltével a hírnök újra visszatért ugyanazzal a kéréssel, de ugyanazt a választ kapta Rádhától. Mire a hírnök azzal válaszolt, hogy az Úrnak azért van szüksége egy gyöngyszemre, mert gyöngyfát akar ültetni. „Ostobaság” , felelte Rádhá, „senki nem ültethet gyöngyfát.” Az Úr Krisna hírnöke egyenesen a szemébe nézve így szólt. „Elfelejtetted, hogy semmi sem lehetetlen az Úr számára.” Rádhá elgondolkodott ezen, majd gyors elhatározással levette a füzért a nyakából és átnyújtotta a hírnöknek a következő szavakkal. „Tessék, vidd el neki az egész füzért.”

 

Rádhá ezután folytatta szertartásos imádatát az Úr Krisna iránt. Egy nap a hírnök megint megjelent és most arra kérte Rádhát, hogy kövesse őt, mert az Úr szeretné megmutatni neki a gyöngyfát. Rádhá sértve érezte magát a büszkeségében, hogy az Úr ennyire ostobának gondolja, hogy ehiszi azt a mesét, s azt gondolta, hogy ha elmenne, kinevetnék és kigúnyolnák a naivitásáért. Másrészt viszont nagyon kíváncsi volt, ezért végül követte a hírnököt.
Amikor az erdőben egy ligetbe értek, az Úr Krisna megjelent, s közelebb intette magához Rádhát, még a fák is széthajoltak, hogy utat engedjenek. S egyszerre ott állt középen a gyöngyfa, szikrázóan, csillogóan. Rádhá ámulatba esett. Nem tudott hinni a szemének. Ekkor az Úr Krisna leszakított egy gyöngyöt a fáról, és belehelyezte a Rádhától kapott füzér másik 107 golyója mellé, majd odafordulva hozzá a nyakába akasztotta a füzért.

 

„Érdekes dolog,” folytatta Vénkatésánanda, „hogy a kereszt, amelyet Gurudévnek hoztál Rádhá és Krisna színeit idézi – fekete ónix arany szegéllyel, mely Rádhá gyötrelmét és tiszta vágyódását jelképezi – s hogy a gyöngyök mit szimbolizálnak rajta, azt mostmár te is tudod.”

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

Várunk szeretettel az év minden napján a Neked való jógával

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.