Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Sivánanda Gítá, melyet Szvámí Sivánanda 1946 január 1-én írt magáról.

1887. szeptember 8-án születtem P. S. Véngu Ájer és Párvatí Ammál gyermekeként, Pattamadaiban, Tamil Nádu állam Trinevelly kerületében, Appája Dikszit leszármazottjaként. Csillagom a Bháráni. Gyermekkoromban rendkívül csintalan voltam. Trichynopolyban végeztem egyetemi tanulmányaimat. 10 évig orvos voltam Malájziában. 1924-ben, Risíkésben mondtam le a világról. 15 éven át gyakoroltam a Tapaszt és a meditációt. Utána 10 évig előadó körutakat tettem. 1936-ban megalapítottam az Isteni Élet Társaságát, 1945-ben pedig a Világ Vallásai Szövetséget.

Gyermeki természetem van. Ezért mindenkivel érintkezem. Mindenkivel egynek érzem magam. Mindig boldog és jókedvű vagyok és másokat is boldoggá és jókedvűvé teszek. Teli vagyok építő humorral. A jókedvet humorral árasztom szét. Mindenkit tisztelek. Mindig én köszöntök másokat először. Mindig kedvesen beszélek. Sietve járok. Mialatt megyek, dzsapázok és meditálok, és ezt teszem munka közben is.

Mindig keményen dolgozom. Intenzív szorgalommal végzem a munkát. Soha nem hagyok semmit az utolsó pillanatra. Mindig ott és akkor megcsinálom, amit kell. Mindent nagyon gyorsan elvégzek. A szolgálat szellemét képtelen vagyok elnyomni magamban. Nem tudok szolgálat nélkül élni. Mérhetetlen örömömet lelem a szolgálatban. A szolgálattól emelkedetté váltam. A szolgálattól megtisztultam. Tudom a módját, hogyan bírjak rá másokat is a munkára. Kedvességgel, szolgálattal, tisztelettel és szeretettel bírok rá mindenkit.

Rendszeresen végzem az ászanákat és a gyakorlatokat. A pránájámát is rendszeresen gyakorolom. Ezek csodálatos egészséget és energiát adnak. Naponta körbefutom a Bhadzsan termet. Nem tudok lelkesítő beszédeket tartani úgy, ha valami díszes helyre kell ülnöm. A díszes ülőhelyről mindig fel kell pattannom. Felállok, vagy félrehajítom az ülést, és úgy kezdek beszélni. Még akkor sem ültem a nekem szánt helyre, amikor spirituális konferenciákon elnököltem. Örömömet lelem az adakozásban. Mindig adnom kell.

59 éves vagyok. Mindig fiatalnak érzem magam. Teli vagyok életerővel, tetterővel, vitalitással. Mindig jókedvű vagyok. Jókedvemben énekelek, táncolok, szaladok és ugrálok. Testalkatom robusztus és erős. Bármilyen ételt meg tudok emészteni. Folytonosan dolgozok, olvasok és írok. Soha nem megyek nyaralni a hegyekbe vagy a tengerpartra. Ha pihenni akarok, más munkába kezdek. A meditáció bőséges pihenést ad. A munka gyönyörűséggel tölt el. A szolgálat boldoggá tesz. Az írás örömet ad. A meditáció energizál, új erővel tölt fel. A kirtan felélénkít.

„Aham Brahmászmi” – Brahman vagyok

„Sivóham” – Siva vagyok

„Szóham” – Az vagyok

„Szatcsidánanda Szvarúpóham” – Öröklét, tudás, üdvösség formája vagyok

Ezek a kedvenc védikus formuláim a meditációhoz.

A „Csidánanda” ének a kedvenc dalom.

Haré Ráma Haré Ráma
Ráma Ráma Haré Haré,
Haré Krisna Haré Krisna
Krisna Krisna Haré Haré

Ez a Mahámantra Kirtan a kedvencem.

Jelen pillanatban én vagyok a világ leggazdagabb embere. Teli a szívem. Továbbá, az Úr minden kincse most már az enyém is. Így hát én vagyok a királyok királya, a császárok császára, a mahárádzsák mahárádzsája. Sajnálom a világi királyokat. Az én birodalmam határtalan. Az én gazdagságom kimeríthetetlen. A boldogságom leírhatatlan. A kincsem felbecsülhetetlen. Mindezt lemondással, fáradhatatlan önzetlen szolgálattal, Dzsapával, Kirtannal és Meditációval értem el.

Magas vagyok. Magasságom 180 cm. Testalkatom izmos, erős. Végtagjaim arányosak. Első osztályú tornász vagyok. Ékadasi napján böjtölök. Még egy csepp vizet sem veszek magamhoz ezen a napon. Vasárnaponként gyümölcsöt és tejet fogyasztok. Egyszerű, természetes módon élek. Rengeteg fiatalos erő van bennem. Ragyogok a jókedvtől. Szeretek böjtölni, pihenni, a szabadban lenni, fürödni, lélegezni, gyakorolni, napfürdőt venni, és élvezem a szabadságot, szépséget, bátorságot, nyugalmat és egészséget.

Szeretem a természetet, zenét, művészetet, verseket, filozófiát, szépséget, jóságot, egyedüllétet, meditációt, Jógát és a Védántát. Alázatos vagyok és egyszerű. Őszinte vagyok és egyenes. Tökéletesen toleráns vagyok és elfogulatlan. Irgalmas vagyok és együttérző. Spontán és korlátlanul szeretek adakozni. Nyílt szívű és vidám vagyok. Türelmes vagyok. Jól tűröm a sértést és a bántást. Megbocsátó vagyok. A bosszúálló természet hiányzik belőlem. A rosszért jót adok cserébe. Aki megsért, azt örömmel szolgálom.

Szeretem a Gangeszt és a Himaláját. A Gangesz az én Isteni Anyám. A Himalája az én Isteni Apám. Ők a tanítóim és vezetőim. Naponta megfürdök a Gangeszben. Imádattal adózom a Gangesznek. Táplálom a Gangesz halait. Fénnyel körözök a Gangesz Anya előtt. Imádkozom a Gangeszhez. Leborulok a Gangesz előtt. A Gangesz dicsőségét énekelem. Megírom a Gangesz nagyságát és dicsőségét. A Gangesz táplált engem. A Gangesz vigasztalt engem. A Gangesz az Upanisadok Igazságára tanított engem. Dicsőség az Isteni Gangesz Anyának!

Napi beosztásom olyan, mint az Úr Buddháé. Mindig a szobámban maradok. Gyakorolom a Dzsapát, Kirtant és meditációt. Szent könyveket tanulmányozok. Írok. Egy rövid időre elhagyom a szobámat, hogy dolgozzak, szolgáljak és néhány interjút adjak. Keveset beszélek. Sokat gondolkodok. Sokat meditálok. Próbálok sokat tenni és sokat szolgálni. Egyetlen percet sem pazarolok el. Mindig teljesen lefoglalom magam. Jól beosztott napirend szerint élek. Mindenkor az Önvalót imádom. Mindig mások javáért tevékenykedem.

A Gítá, Upanisadok, Bhagavata, Jóga Vasistha, Avadhúta Gítá, Vivékacsudamáni az állandó kísérőtársaim. Különös elegye vagyok a szolgálatnak, odaadásnak, Jógának és bölcsességnek. Srí Sankara követője vagyok. Én egy Kévala-Advaita Védántin vagyok. Egyáltalán nem vagyok egy levegőbe beszélő Védántin. Gyakorlatias Védántin vagyok. A Jóga Szintézist gyakorolom és hirdetem. Gyakorolom az Ahinszát, Szatjamot és Brahmacsarját. Dicsőség Srí Sankarának!

Tisztelem minden vallás szentjét és prófétáját. Tisztelek minden vallást, kultuszt, minden hitet és hitvallást. Mindenkit szolgálok, mindenkit szeretek, mindenkivel érintkezem és mindenkiben az Urat látom. Az ígéreteimet betartom. Szolgálom a szegényeket. Ez örömmel tölt el. Mentálisan leborulok a szamarak, kutyák, fák, téglák, kövek és minden teremtmény előtt. Tisztelem az idősebbeket és a szent embereket. Engedelmes vagyok. Mindenkit elégedetté teszek őszinte, önzetlen szolgálatommal. A vendégeket különleges figyelemmel veszem körül. Ide-oda szaladgálok, hogy kiszolgáljam őket. A betegek és szent emberek lábát megmosom.

Nagyon hamar válaszolok minden levélre. Egyszerre több dologgal is foglalkozom. Olyan gyorsan írok, mint egy elektromos írógép. Mindent elköltök. Sokat jótékonykodom. Semmit nem tartok meg magamnak. Határtalan örömömet lelem abban, amikor a szegényeknek és a tanítványaimnak ételt adhatok. Próbálok anyjukként gondoskodni róluk. Másoknak olyasmiről beszélek, amit magam is kipróbáltam. Sokszor tekintek önmagamba, vizsgálom, elemzem, megfigyelem magamat. Az én Trisulám, háromágú szigonyom – a spirituális napló, a szigorú napirend és az elhatározásaim. Ezekbe minden nap írok.

Mestereimet mindig őszinte, intenzív hittel és odaadással szolgáltam. Sok hasznos leckét megtanultam az életből. Sok erényt kifejlesztettem. Vándorló szerzetes koromban étel nélkül vándoroltam. Éjszaka az út mentén aludtam, ruha nélkül télvíz idején. Száraz kenyeret ettem vízzel. Makacsul ragaszkodom az elveimhez és az ideáljaimhoz. Nem vitatkozom sokat. Csendesen élek.

Az imádságot és a Kirtant mindig az egész világért, a betegek egészségéért és lelki békéjéért és az eltávozott lelkek, valamint a földön lévő lelkek békéjéért is végzem. Amikor megmártózom a Gangeszben, mindazokért teszem, akik arra vágynak, hogy megfürödhessenek benne. A Bhadzsan teremben minden vallás minden szentjének a nevét énekelem. A Mindenszentek és a Halottak Napja számomra is ünnep.

Szüntelenül a következőkön meditálok:

Pradnyánam Brahma, Aham Brahma Aszmi, Tat Tvam Aszi, Ajam Átma Brahma, Szatjam Dnyánam Ánantam Brahma, Szantam Sivam Advaitam. Aham Átma Gudákésa, Aham Átma Nirákarah, Szarvavjapí Szvabhavatah. Brahma Szatjam Dzsaganmitja Dzsívó Brahmaiva Naparah. Akarta, Abhókta, Aszanga Szaksí. Adzsó Nitjah Szaszvatójam Puránó Dzsjótisamapi Tat Dzsjótih.

Felemelni az elesetteket, vezetni a vakokat, megosztani másokkal amim van, megvigasztalni a szomorúakat, felvidítani a csüggedőket és a szenvedőket – ezek az ideáljaim. Tökéletesen hinni Istenben, úgy szeretni a szomszédomat, mint saját magamat, teljes szívemből és lelkemből szeretni Istent, megvédeni a teheneket, állatokat, nőket és gyerekeket – ezek a céljaim. Jelszavam a szeretet. Végcélom a Szahadzsa Szamádhi, a természetes, folyamatos tudatfeletti lét.

-Szvámí Sivánanda

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.