Kiváló csonterősítő, a szervezet remekül tudja hasznosítani a benne található magnéziumot és a kálciumot együttesen. Vérnyomás szabályozó hatása van a benne megtalálható kálciumnak és káliumnak együtt, valamint remekül hat a szabályos szívverésre, a szívműködésre.
Kitünően hasznosítható a rákos megbetegedések kialakulása ellen, mivel nagy mennyiségben találunk benne béta-karotint. Ez nagy mértékben elősegíti a szervezet és az immunrendszer jó működését. A káposztában található A-vitamin ajánlani szokták gyulladásos megbetegedésekre, és az E-vitamin tartalma ezt még jobban elősegíti. Az idegrendszerre és az emésztésre jótékony hatással van a B-vitamin tartalma, viszont ha a B-vitaminhoz még csatlakozik 1-2 ásványi anyag (pl mangán és magnézium), akkor többszöri fogyasztása után sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzünk magunkat.
Ájurvédikus szempontból:
Jó a pittának, de a kaphának és a vátának kerülni kell.
A rizsek között a basmati rizsnek a legalacsonyabb glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így ez tekinthető a legdiétásabbnak. Fontos B-vitaminokat tartalmaz, mint például a tiamin és a niacin. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai pedig segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.
Ájurvédikus szempontból: Jó a vátának és a pittának, de a kaphának kerülni kell.
Jó étvágyat!
„Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”
„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”
Bhagavad Gítá 4/24.
Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.