Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A FIATALSÁG MEGŐRZÉSE JÓGAGYAKORLÁSSAL

Az ősi idők bölcsei kifejlesztettek egy olyan átfogó rendszert, amellyel késleltethető az öregedés folyamata, és jó erőben tarthatók a testi és szellemi képességek. Közelről megfigyelve Földünk modern lakóinak életstílusát, a jóga bölcsességeit öt alapelv köré csoportosították:
  • helyes testgyakorlás
  • helyes légzés
  • helyes relaxáció
  • helyes táplálkozás
  • pozitív gondolkodás és meditáció
Fizikai testünket egy autóhoz hasonlíthatjuk. Ahhoz, hogy egy autó működni tudjon, szükség van üzemanyagra, elektromos áramra, hűtésre, olajozásra és egy intelligens vezetőre, aki a járművet irányítja. Tudjuk, hogy a fentebb említett tartozékok nélkül egyetlen jármű sem képes elindulni; ehhez hasonlóan testünk sem fog hosszabb időn át jól működni, ha nincs biztosítva számára az üzemanyag,elektromosság, olajozás és a vezető értelme.
A fizikai test a működéséhez szükséges üzemanyagot a megevett ételből, a megivott folyadékból, a belélegzett levegőből, egy nagyon kis mennyiséget pedig a nap sugaraiból nyeri.
Az idegpályákon áramló energia felel meg az emberi testben az elektromosságnak.
Fizikai testünk hosszú távon való működéséhez szükség van megfelelő hűtésre, melyet relaxációval érhetünk el.
Az ízületek megfelelő olajozásának a testmozgás az eszköze.
Végül de nem utolsó sorban szükség van egy intelligens vezetőre, az elmére, amely az egész rendszert irányítja. A megértés, a szeretet, a bátorság, a valós és valótlan dolgok közötti különbségtétel mind segít abban, hogy elménk egyre inkább be tudja tölteni az intelligens vezető szerepét.
Ahhoz, hogy a jógagyakorlás minél több jót nyújtson, törekednünk kell arra, hogy a fentiekben felsorolt öt elemet mindvégig alkalmazzuk. Minden jógagyakorlás a feszítésen és lazításon, a mélylégzésen, valamint a fokozott keringésen és koncentráción alapszik.
Részlet a JÓGA az elme és a test harmóniája című könyvből.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.