Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A guru maga Isten személyes megtestesülése, akinek feladata a tanítványok vezetése. A guru egységben létezik Istennel. Az ő személye ébreszti fel az odaadást másokban, jelenléte mindenkit megtisztít.
A guru ott áll a halhatatlanság küszöbén, és lehajolva egyik kezével a küszködő lelkeket segíti, a másikkal pedig felemeli őket az örök boldogság és végtelen igazság-tudatosság birodalmába.

Hogy lesz valakiből guru?

Ember csak embertől tud tanulni, ennélfogva Isten emberi testben tanít. A guru a tökéletességről alkotott emberi ideáljaink megtestesülése. Ő az a forma, amely mintául szolgál neked.

Ahhoz, hogy valakiből guru legyen, Isten utasítása szükséges. Csupán a könyvekből szerzett tudás senkit nem tesz guruvá. Csak arról lehet kijelenteni, hogy guru, aki már áttanulmányozta a Védákat, és személyes megtapasztalás révén közvetlen tudással bír az Átmanról (Lélekről) és Brahmanról (a Legfőbb Önvalóról).

Az igazi guru (szadguru) számtalan sziddhivel (különleges képességgel) van megáldva, a sziddhik birtoklása ugyanakkor nem azt a célt szolgálja, hogy egy bölcs ily módon nyilvánítsa ki nagyságát, s nem is jelent bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy elérte volna az Önmegvalósítást. A szadguru-k általában nem mutatják be csodás képességeiket, olykor azonban mégis megtehetik annak érdekében, hogy a tanítványokat meggyőzzék a fizikai síkon túli dolgok létezéséről, így adva bátorítást nekik és ültetve el a hitet szívükben.

Nem szabad azokkal példálózni, akik guru nélkül érték el a tökéletességet, ha a guru szükségessége kerül szóba, mivel ezek a nagy emberek a spirituális élet anomáliájának számítanak, nem pedig szokványos eseteknek. Előző születéseik során végzett odaadó szolgálatuk, tanulásuk és meditációjuk eredményeként ők már spirituális mesterként jönnek a világra. Korábban volt már gurujuk; a mostani élet csupán ennek a spirituális folytatása.

Egyes tanítók félrevezetik a tanítványaikat. Mindenkinek azt mondják: „Legyenek önálló gondolataid! Ne vesd alá magad egyetlen gurunak sem!” Amikor valaki azt mondja: „Egyetlen gurut se kövess!”, valójában ő maga akar a gurud lenni. Az ilyen álguruknak a közelébe se menj, és a tanításaikat se hallgasd meg!

Miért van szükség guru-ra?

Akik még csak a spirituális ösvény elején tartanak, azoknak szükségük van gurura. Hogy egy gyertyát meggyújts, szükséged van egy másik égő gyertyára. Ehhez hasonlóan csak egy megvilágosodott lélek képes egy másik lelket a megvilágosodáshoz juttatni.

Vannak, akik éveken át önállóan meditálnak, ám eljön az idő, amikor szükségét érzik a gurunak. Útjuk során akadályokba ütköznek, s képtelenek rájönni, miként hárítsák el őket. Ekkor kezdik el keresni a mestert.

A spirituális ösvényen még nehezebb megtalálni a helyes utat, hiszen az elme állandóan tévútra vezet. A guru képes elhárítani utadból a buktatókat és akadályokat, s végigvinni a helyes ösvényen.
Önmagad iránti elfogultságod nem engedi, hogy a saját hibáidat meglásd. Ahogy az ember nem látja a saját hátát, úgy nem látja a saját hibáit sem. Csak a guru képes rávilágítani a hibáidra. Ő tud segíteni, hogy gyökeresen megszabaduljon rossz tulajdonságaitól és hibáitól.

A szent iratokat olvasni olyan, mintha egy rengetegben bolyonganál: vannak bennük homályos kijelentések, eltérő fontosságú, ezoterikus jelentésű részek, valamint rejtett magyarázatok és utalások, egyes tanítások pedig ellentmondásosak. Gurura vagy tanítómesterre van szükséged, aki elmagyarázza a sorok helyes jelentését, eloszlatja a kételyeidet és a kétértelműségeket, s eléd tárja a tanítások lényegét.

Hogyan válasszunk guru-t?

Ha békességet érzel jelenlétében, ha beszédei lelkesítenek, ha képes eloszlatni a kétségeidet, ha mentes a kapzsiságtól, a haragtól és a testi vágyaktól, ha önzetlen, szerető és éntelen, akkor gurudnak választhatod őt. Aki képes eloszlatni kételyeidet, aki figyelemmel kíséri fejlődésedet, aki nem zavar össze hitedben, hanem továbbsegít arról a pontról, ahol vagy, akinek a puszta jelenlétében emelkedettnek érzed magad – ő a te gurud. Ha egyszer kiválasztottad a mestered, fenntartás nélkül kövesd őt!

Ne az eszedre hallgass a guru kiválasztásánál, mert melléfogsz. Ha nem sikerül a legjobb gurut megtalálnod, próbáld egy olyan szádhu utasításait követni, aki már évek óta járja a spirituális utat, aki rendelkezik belső tisztasággal és más erényes tulajdonságokkal, és ismeri valamennyire a szent iratokat. Ugyanúgy, ahogy egy felső osztályos tanuló is meg tud tanítani egy alsóst írni, ha éppen nincs kéznél egy diplomás tanár, ahogy egy ápolónő is képes ellátni egy beteget, ha a főorvos éppen mással van elfoglalva, ugyanúgy egy ilyen másodrangú guru is a segítségedre lehet.

Ha még ezt a másodrangú gurut sem sikerül megtalálnod, próbáld követni azokat az írásokat. Fokozatosan sugallatokat fogsz kapni, a guru megjelenhet álmodban, s a kellő időben beavatásban és további inspirációban részesíthet. Az őszinte törekvő számára titokzatos módon érkezik a segítség. Amikor eljön az ideje, az Úr rejtélyes módon összehozza a gurut és a tanítványt.

Az alkalmas tanítványok soha nincsenek híján a megfelelő gurunak. A felébredett lelkek nem ritkák. Az átlagos, tudatlan emberek nem egykönnyen ismerik fel őket. Csak néhányan, akik már megtisztultak, és az összes erényes tulajdonságot megtestesítik, képesek megérteni a megvalósított lelkeket, és csupán nekik válhat hasznukra a társaságuk.

Amíg a világ világ, mindig lesznek guruk és Védák, hogy vezessék az Önmegvalósításért küzdő lelkeket. Minden embernek a saját képességeinek, vérmérsékletének és felfogásának megfelelő úton kell haladnia. A szadguru majd elébe jön, hogy ezen az úton vezesse tovább.

Tarts ki egy guru-nál!

Ha vizet keresel, ne sekély gödröket áss! Ezek hamarosan kiszáradnak. Egyetlen helyen áss le jó mélyre! Minden erőfeszítésedet erre az egy helyre koncentráld! Itt annyi vizet fogsz találni, amelyből egész évben meríthetsz. Ehhez hasonlóan, egyetlen tanítótól igyekezz alaposan magadba szívni a spirituális tanításokat! Semmi értelme kíváncsiságból egyik személytől a másikig vándorolni, és rövid időn belül mindegyikből kiábrándulni. Elméd ne olyan legyen, mint a prostituált csapongó elméje! Egyetlen ember tanításait kövesd! Ha különböző tanítókat keresel fel, és különféle személyek útmutatásait követed, összezavarodsz, és állandó dilemmába kerülsz.

Ha egy orvoshoz mész el, az gyógyszert ír fel neked. Ha két orvost keresel fel, azok konzultálni kezdenek egymással. Ha három orvoshoz mész, már el is hamvasztanak! Ehhez hasonlóan, ha valakinek sok guruja van, összezavarodik. Elveszíti a fonalat, mit is kellene tennie. Az egyik guru azt mondja: „Ismételd a szóham mantrát!”, a másik azt: „A Srí Rám mantrát gyakorold!”, a harmadik pedig azt: „Az anáhata hangokra figyelj!” Ettől aztán tanácstalanná válsz. Egyetlen guruhoz ragaszkodj, és az ő útmutatásait kövesd!

Hallgasd meg mind, de egyet kövess! Tiszteld mindet, de egyet zárj a szívedbe! Gyűjtsd be a tudást mindenkitől, de egyetlen mester tanításait alkalmazd! Ekkor gyors spirituális fejlődést fogsz tapasztalni.

Részlet Szvámí Sivánanda: Utak a boldogsághoz c. művéből

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.