Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

A MUDRÁK EREDETE

A mudrák (kéztartások) eredete a homályba vész. Valószínűleg már őseink is használtak bizonyos gesztusokat rituáléikban, amelyekkel megerősítették és megpecsételték szándékaikat.
De hétköznapjaink is tele vannak olyan gesztusokkal, amelyek eredetét alig ismerjük: például integetünk valakinek; tapsolunk, ha tetszik valami stb.
Indiában a mudrák a vallásos cselekedetek állandó részét képezik. A hindu istenek ábrázolásában nagy jelentősége van a különböző mudráknak és hastáknak (kartartások). A testtartás mellett ezzel fejezik ki az istenek jellemzőit, ismertetőjegyeit.
Az indiai tánc szintén gazdag mudrákban, hiszen szavak nélkül, kézzel, szemmel és a test mozgásával egész drámát adnak elő.
Ingrid Ramm-Bonwitt, mudrá -specialista, gyönyörű szavakkal ír erről:
A kéz fontos szimbólumok hordozója, amelyeket Keleten még ma is mindenhol megértenek. A mudrák spirituális jelentése az indiai kultúrában jutott tökéletes kifejeződésre. A hindu és a buddhista kultúrában az istenek ábrázolt gesztusai  ….  feladataikat szimbolizálják, vagy meghatározott mitológiai adottságokat hívnak életre.”
A hatha jóga is ismer mudrákat. A jógik tudták, hogyan fejezhetők ki gesztusokkal és testtartásokkal olyan hangulatok, mint például a bánat, az öröm, a düh, a felszabadultság stb. És azt is tudták, hogy bizonyos gesztusokkal hogyan tudják pozitívan befolyásolni a lelket.

Csin-mudrá

A mi titokzatos az Istennel is kapcsolatban áll – így végül minden mudrá összeköt bennünket a kozmukis tudattal. A jóga legismertebb kéz-mudrája a Csin-mudrá ezen szimbolikán alapul.
Ezt a mudrát kétféleképpen lehet kivitelezni.
Az első, a hüvelykujj hegyével érintsük meg a mutatóujj hegyét, a többi ujjunk legyen nyújtva.Kezünk legyen lazán a combunkon.
A második, aamikor a mutatóujj hegye megérinti a hüvelykujj első percét, és a hüvelykujj enyhe nyomást gyakorol a mutatóujj körmére. Az első változat passzív, befogadó jellegű, a második aktív, adó.
Ez a mudrá testi, eleki, szellemi szinten hat. Ezek a kéztartások az emberi (mutatóujj) és az isteni tudat (hüvelykujj) kapcsolatát szimbolizálják. A kinyújtott ujjak a három gunát jelképezik- azokat a tulajdonságokat, amelyek mozgásban tartják a mikro- és a makrokzmosz evolúcióját: tamasz (letargia), radzsasz (aktivitás) és szattva (kiegyenlítődés, harmónia).  A mutató- és hüvelykujj által bezárt kör a jóga célját mutatja : az egyéni lélek (átman) egyesülését a világlélekkel (brahman).
Ez a mudrá az éter elemet aktiválja, és az éter vezeti legjobban az energiát. E tanítás alapján az éter elem hozza létre a kapcsolatot a kozmosszal. A éter elem színe a fehér, a látszólagos üresség, amelyben a teljesség rejlik. A fehér a születés és a halál, az új kezdet és a beteljesülés színe, de az egység és a béke színe is. A fehér tisztítja a szellemet, és békét hoz a léleknek. Ehhez az elemhez tartozik az intuíció és az inspiráció. A mutatóujjhoz az inspiráció (külső energia), a hüvelykujjhoz az intuíció (belső energia) kapcsolódik. Ennél a kéztartásnál az intuíció és az inspiráció zárt egységet képez, és kölcsönösen támogatják egymást.

Érdekességek

Ez a mudrá univerzális segítség a feszültségek és a belső rendezetlenség ellen. Javítja az emlékezetet és a koncentációt. Tisztábbá teszi a szellemet. Álmatlanság és állandó álmoság, depresszió és magas vérnyomáss esetén is segít.
(Gertrud Hirschi – Mudrák c. könyvéből részlet )

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatosan friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.