Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

AUM mantra

 

AUM mantra – MINDEN HANG ALAPJA

“Minden tárgyat hangok fejeznek ki, és minden hang beleolvad az Ómkárába. Minden beszéd vagy szó egyetlen hangban, az Aumban végződik.

A méhek zümmögése, a fülemüle édes éneke, a zenei skála hét hangja, a mridanga és az üstdob hangja, a lant és a fuvola, az oroszlán üvöltése, a szerelmes éneke, a lovak nyerítése, a kobra sziszegése, a betegek jajgatása, a csecsemő sírása, a közönség tapsa a szónok beszédének végén – ezek mind az Ómkárából áradnak ki.

A hömpölygő Gangesz hangja, a távolból hallott hang és a piaci lárma, a lendkerék hangja a motor beindításkor, az eső hangja – ez mind csak az Aum. Ha egy szót kettéhasítasz: az Aumot találod benne. Az Aum mindent áthat, mint az ákása, mint a Brahman.

Az Aum minden hang alapja. Az Aum három betűből áll, „A”-ból, „U”-ból és „M”-ből. Az A, U, M lefedi a hangrezgések teljes skáláját. A gége és a szájpadlás hangképző szervek. Amikor kiejted az „A” hangot, a nyelvet és a szájpadlást egyáltalán nem érinted. Amikor az „U”-t ejted ki, a hang végiggördül a száj hangképző szervének gyökerétől egészen a leghátsó részéig. Az „M” az utolsó hang, melyet a két ajak összezárásával képezünk. Ekképpen minden hang az Aumban összpontosul. Minden nyelv az Aumból ered.

A négy Véda esszenciája egyedül az Aum. Aki az Aumot zengeti vagy ismételgeti, az valójában a világ összes szent könyvét ismétli. Az Aum minden vallás és szent irat forrása vagy anyaméhe. Az Aum, az Ámen és az Ahamin mind egyek. Az igazságot vagy Brahmant, az egyetlen Létezést képviselik. Aum nélkül nincsen istentisztelet.

Az „A” a Brahman. Az „M” a májá (a Brahman illuzórikus ereje). Az „U” a kettő közötti kölcsönhatás.”

Szvámí Sivánanda

További mantrákat ide kattintva találsz.

***

Várunk szeretettel az év minden napján a Neked való jógával:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.