Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Egy éves pránájáma gyakorlás után

Ezen az oldalon azon jógázóink tapasztalatait olvashatod, akik részt vettek az egy éves anulóma-vilóma pránájáma gyakorláson. Az egy éves anulóma-vilóma gyakorlást Nagy Dia jógaoktató társunk vezeti minden évben januártól-decemberig online formában. Reméljük mindenkit inspirálnak az alábbi beszámolók, váljon teljességetekre!

2021

„Hatalmasat javult a tüdőkapacitás és az elhatározottság. Egy éve gyakorlatilag szinte csak a 7:28:14 aránynál kellett kihagynom néhány alkalmat. Összekötöttem a gyakorlatot meditációval és a kettő együtt nagyon hatásos és mély élményeket lehet elérni vele.” – Ádám (2021 szeptember)

„Nekem most már hiányzik, ha kihagyom, mert érzem, hogy tisztulok tőle. Voltak mélypontjaim, motivációvesztés, gyengeség, betegség, amikor kihagytam pár napot, de nagyon nehéz számomra bármit önállóan gyakorolni, mivel az otthon számomra kevésbé az elcsendesedés, inkább a feladatok helyszíne, így sokszor ezt is egy feladatnak fogtam fel. Néha élénkítőnek is használom, ha már nem szeretnék kávét inni, vagy koncentráltabb szeretnék lenni. Nem csináltam végig minden arányt, de majd még szeretnék tovább menni, mert a mostanit elég komfortosnak érzem, és most kész vagyok a komfortzónámon is átlépni.” 🙂

„Dia segítségével, támogatásával kezdtem el az éves programot, kezdetkor nem hittem hogy kitartó leszek benne két kisgyerek mellett szinte mindig nyüzsi van 🙂 Az elején nagyon nehéz volt ráhangolódni, megkeresni azt az időt, amit nyugalomban tudok tölteni és örültem hogy sikerült, és minden nap hónapról-hónapra egy parányival is több időt tudtam az AV segítségével magamnak adni. A havi váltások nehézkesnek bizonyultak, azonban mindig sikerült továbblépni. Leginkább este szerettem, ill. éjszaka végezni a gyakorlatot, és ekkor is esett a legjobban, még akkor is ha gyakran fekve végeztem. Az idő előrehaladtával éreztem, hogy vágyom a napi gyakorlásra. Jó volt megélni hogy a gyakorlás által mindig jobban és jobban megy, és át tudom élni egyre jobban. A befelé figyelés is az esti gyakorlásoknál ment leginkább, hogy a gondolatok ne kalandozzanak el. A gyakorlás során, az idő múlásával éreztem, hogy az orrjáratok egyre inkább átjárhatóak, öröm volt így gyakorolni, nyugodtabb vagyok, kevésbé, nehezebben lehet kihozni a „sodromból”, illetve jó volt, hogy megtettem a napi gyakorlásokat magamért, időt adtam a zsúfolt napokban. És ami számomra a legfantasztikusabb, hogy a légúti fertőzések nem szoktak elkerülni, az elmúlt évben azonban ha volt is nátha, köhögés, akkor maximum 3 napig tartott. Úgy gondolom hogy az egészségemnek, immunrendszeremnek is a javára vált az elmúlt év. Most úgy gondolom, hogy folytatom egy alacsonyabb arányszámmal 4-16-8, vagy a 6-24-12, ezek voltak a kedvenceim.” – Kriszti (2021 szeptember)

„Az Anulóma Vilóma pránájáma éves gyakorlása után, boldogan mondhatom, hogy a légzőgyakorlat a mindennapjaim fontos elemévé vált. Csodálatos érzés volt megtapasztalni, hogy hónapról hónapra a kilégzéseket hosszabban bírtam, egyre jobban el tudtam merülni a gyakorlásban, és mennyire nyugtató ugyanakkor élénkítő hatása van. Amikor reggel végzem az AV-t, fejben is felébreszt, jobban indul a nap, amikor este csinálom, sikerül megnyugtatni és felkészít az alvásra. Futás és túrázás során is érzem, hogy a légzőkapacitásom megnőtt. Mára már a reggeli rutinom részévé vált az AV, és ha valami miatt kihagyom, érzem, hogy hiányzik. Persze mindig pótoltam. Talán érdemes is néha egy-egy napot kihagyni, hogy rájöjjünk tényleg mennyire különleges hatása van a légzőgyakorlatnak. Szeretem összekötni az AV-t a napüdvözlettel és/vagy az ászana gyakorlással. Nagyon köszönöm Diának, hogy egy éven keresztül támogatott, motivált, és hogy megadta a kereteket; nélküle nem sikerült volna. Ugyan az egy évnek vége, de az AV-t persze folytatom.” – jógaoktató

2022

„Hogy mit jelent nekem az anulóma vilóma? Egy mély elcsendesedést, befelé fordulást és magamra figyelést. Nagyon meglepő volt számomra, hogy gyakorlásról gyakorlásra egyre inkább ki tudtam zárni a külvilágot és mennyire koncentráltan tudtam a saját légzésemre figyelni. Hiszem, hogy a tudatos légzés jótékony hatással van ránk és nagyon várom már a következő indulást 😊” (Andrea)

„Az egyik legnagyobb áldás az életemben. Rendszert, fegyelmezettséget kíván, kitartásra tanít. Kiegyensúlyozott érzelmek, gondolkodás, ez az eredmény. Sok éve fennálló és orvosilag súlyosnak megítélt allergiás reakciók szinte teljesen megszűntek, természetesen egyéb technikák, meditáció és dzsala néti egyidejű alkalmazása mellett. A légúti megbetegedés teljesen eltűnt az életemből. A korábban gyakori fejfájás is megszűnt. Hála🙏” (Zita)

„A folyamatos gyakorlás sokat jelent az előrehaladásban. A pránájámában is kell a bemelegítés – mint a sportban -, akár naponta is, de ha már eléred az „utazó sebességed”, úgy érzed, hogy a végtelenségig tudod végezni a prána áramoltatását, s akkor jössz rá, hogy ilyen érzés még nem jutott részedül ebben az életben.” (Frigyes)

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.