Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

FŐ AZ EGÉSZSÉG

Részlet Szvámí Sivánanda: Utak a boldogsághoz c. művéből

Az egész világegyetemet, a leghatalmasabb csillagtól a legparányibb atomig, törvények irányítják. Tökéletes rend uralkodik mindenütt. A nap igen pontosan végzi feladatát – mindig a megfelelő időben kel, és mindig a megfelelő időben nyugszik. A csillagok és a bolygók meghatározott rend szerint keringenek – törvényeknek engedelmeskednek.

A mentális síknak is megvannak a maga törvényei, ugyanakkor megvannak a törvényei a fizikának, a csillagászatnak és a matematikának, valamint a higiéniának és az egészségnek is, melyek a saját létünket szabályozzák.

E tágas univerzumban az ember az egyetlen lény, aki megszegi és áthágja a szabályokat és a törvényeket. Ő a törvénytelenség és disszonancia egyedüli példája. Szándékosan semmibe veszi az egészség törvényeit, kicsapongó életet él, majd csodálkozik, hogy miért szenved betegségektől és diszharmóniától. Tudatosan figyelmen kívül hagyja a higiénia és a helyes életvezetés szabályait, majd siránkozik, amikor gyógyíthatatlan, végzetes betegség sújtja. Minden ember a saját egészségének vagy betegségének a kovácsa. A betegség azon megváltoztathatatlan törvények megszegésének az eredménye, melyek az életet irányítják.

Az egészség törvényei a természet törvényei. Ezeket nem lehet büntetlenül áthágni. Akik semmibe veszik az egészség törvényeit, gyógyíthatatlan betegségben fognak szenvedni, életük pedig sivár és örömtelen lesz.

Legnagyobb kincsünk az egészség

Ha valaki híján van a jó egészségnek, élete igen nyomorúságos, még akkor is, ha ő az egész földkerekség ura. Mi haszna a vagyonnak és a javaknak, ha az ember gyomorbetegsége miatt nem tud enni, ha reuma vagy paralízis miatt nem tud járni, ha hályog vagy szembetegség miatt nem tud a szép tájakban gyönyörködni?

Legnagyobb kincsünk, legfontosabb szükségletünk az életben az egészség. Ez minden tulajdonunk között a legértékesebb, mindennek az alapja. Egészség nélkül nem élet az élet. Az egészség nélküli élet csak egy erőtlen, szenvedéssel teli, félholt állapot. Az embereket sújtó nehézségek és problémák a rossz egészség következményei. Aki jó egészségnek örvend, annak van reménye. Aki remélni tud, annak mindene megvan.

A spirituális törekvések legfontosabb előfeltétele szintén az egészség. Jó egészség nélkül

 • nem leszel képes behatolni az élet hatalmas óceánjának benned rejlő mélységeibe, és nem tudod elérni a végső beteljesülést.
 • nem tudsz harcba szállni a féktelen érzékekkel és a háborgó elmével.
 • nem tudsz semmit elérni, nem tudsz önzetlen szolgálatot vagy karma jógát végezni.
 • nem tudsz imádkozni és meditálni.
 • nem tudod az ászanákat és a pránájámát gyakorolni.

Ezért állítják a szent iratok, hogy ez a test egy hajó, mellyel átszelhető a szanszára (létforgatag) óceánja, eszköz, mellyel az erényes tettek véghezvihetők, és a móksa (megszabadulás) elérhető. Az eszközt tisztán, ereje teljében és egészségesen kell tartani. Ez a test egy paripa, mely eljuttat a célhoz. Ha a ló útközben összeroskad, nem érsz el a célállomásra.

Mi az egészség?

Az egészség az az állapot, amikor

 • az ember jól alszik;
 •  jó az emésztése;
 • jól érzi magát, és mentes bármiféle betegségtől vagy rossz közérzettől;
 • minden szerve tökéletes összhangban, egymást kölcsönösen segítve végzi munkáját, és feladataikat kielégítően látja el;
 • a pulzusszám és a légzések száma az ideális értékeket mutatja;
 • a testhőmérséklet is normális;
 • az ember mindig mosolyog és nevet, derűs és boldog;
 • gördülékenyen, jókedvűen végzi napi kötelességeit;
 • képes hosszabb időn keresztül dolgozni anélkül, hogy fizikailag vagy mentálisan elfáradna.

Az egészség tehát egy kiegyensúlyozott állapot, nem pusztán a betegség hiánya. Az egészség az élet mögött rejlő erő, az Anyatermészet ajándéka. Az egészség születésednél fogva a tiéd, a betegség azonban nem. A jó közérzet olyan természetes, akár a világrajövetel.

Válj önmagad orvosává!

 • Légy józan és mértékletes gondolkodásodban tetteidben és viselkedésedben!
 • Tartózkodj sokat a szabadban! Sütkérezz a napon! A nap és a friss levegő a legjobb orvosaid.
 • Fogyassz egyszerű, tiszta ételeket!
 • Soha ne edd degeszre magad!
 • Végezz elegendő testmozgást!
 • Ha nem vagy jól, böjtölj, míg újra jól nem érzed magad!
 • Válj önmagad orvosává! Segítsd a természet munkáját, de soha ne kényszerítsd semmire! Hagyd, hogy a természet meggyógyítson! Ez a leghatékonyabb gyógyító eszköz. A gyógyszerek és az orvosok csak a természet regeneráló munkáját segítik. Egy meggondolatlan orvos, aki a természet munkáját hátráltatja, több kárt okoz, mint amennyire hasznos.

Az egészség és a táplálkozás

A töretlen egészség és boldogság titka az, hogy mindig érezzünk enyhe éhségérzetet. Ne terheld túl a gyomrodat! A túl sok evés a betegségek nagy részének okozója. Az emberek döntő többsége a túlzott evéssel ássa meg saját sírját. A gyomornak egy percnyi pihenést sem hagynak. Civilizált lényeknek tartjuk magunkat, ám amint evésre kerül a sor, rengeteg baklövést követünk el. Minden ember általában kétszer annyit eszik, mint amennyire a szervezetének szüksége lenne. Ez gátolja a kiválasztást, a felszívódást és a növekedést. A belső szervek, túlterheltségük miatt, hamar megbetegszenek. Kerüld hát a túl sok evést, és légy mértékletes a táplálkozásodban!

Létfontosságú a megfelelő táplálék. A betegségek fele a kiegyensúlyozatlan étrendből ered. A megfelelő étrend a tökéletes egészség és a magas fokú vitalitás fenntartásának alappillére. A jó minőségű táplálék nem kerül sokba, a kiegyensúlyozott étrend nem feltétlenül költséges. Csupán a táplálkozástudomány ismerete az, amiről oly fájdalmasan keveset tudunk.

Fogyassz mértékletességgel olyan dolgokat, amelyekről már tapasztalatból tudod, hogy számodra kellemesek és könnyen emészthetők! A legjobb az egyszerű étrend.

Testi egészség és szellemi egészség

Az elme és a test között szoros kapcsolat áll fenn. Bármi jár is a fejedben, az megjelenik a fizikai testben. A mások iránt táplált rosszindulat vagy keserűség azonnal kihat a testre, és valamilyen betegséget idéz elő. A heves szenvedély, gyűlölet, hosszan tartó keserű féltékenység, maró aggodalom, hirtelen indulatok valósággal elpusztítják a test sejtjeit, és károsítják a szívet, a májat, a vesét, a lépet és a gyomrot. Az aggódás olyan szörnyű újfajta betegségek okozója, mint a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, az idegösszeroppanás stb.

Minden betegség az elmében gyökerezik. A fizikai testet sújtó kínokat másodlagos betegségeknek hívjuk, az elmét befolyásoló vászanákat (lappangó vágyakat) pedig mentális vagy elsődleges betegségnek nevezzük. Ha a helytelen gondolatokat megsemmisítjük, minden testi betegség elmúlik.

Először az elmét vedd kezelésbe! A szellemi egészség fontosabb a testi egészségnél. A gyűlöletet megszüntetése az egyetemes szeretet, szolgálat, barátság, könyörületesség, megértés és együttérzés segítségével; a kapzsiság megszüntetése az önzetlen szolgálat, nemes cselekedetek és jótékonyság segítségével; a büszkeség letörése az alázat segítségével – mindezek nagy segítségedre lesznek a kiváló szellemi egészség elérésében.

Légy mindig derűs! Ápold ezt az erényt szüntelenül! A nevetés és a vidámság serkenti a vérkeringést, és vérpezsdítőként hat. Légy bátor! Légy derűs! Légy kedves! Légy türelmes! Imádkozz! Énekelj! Meditálj az Úron! Végezz dzsapát, ászanákat és pránájámát! Csodálatos fizikai és mentális egészségre teszel így szert, elméd mindig nyugodt, kiegyensúlyozott lesz.

A betegség csak a képzelet szüleménye

Még ha beteg vagy is, ha állandóan a betegség körül forognak a gondolataid, az csak még jobban megbetegít. Azzá válsz, amit gondolsz. Mindig érezd azt: „Egészséges vagyok testben és lélekben”!

A betegség csak a képzelet szüleménye, a fizikai és mentális síkon túl már nem létezik. Egyedül a test és az elme tud megbetegedni. Az Átman, valódi Önmagad ezek felett áll, így örökké mentes a betegségektől és a haláltól.

A szív legrejtettebb zugában lakozó Átman vagy Önvaló az egészség, erő, életkedv és vitalitás tárháza. A baktériumok, mikrobák, bacilusok, kolera, fogínysorvadás, pestis és hasonlók nem érinthetik. Gyengeségnek, lehangoltságnak, aggodalmaskodásnak, rosszkedvnek, betegeskedésnek itt nincs helye. A baktériumok és betegségek hanyatt-homlok menekülnek már attól is, ha valaki csak az Átmanra, azaz saját Önvalójára gondol.

A betegség ideje alatt ne azonosulj a fizikai testtel! Elmédet kapcsold össze a buddhival (értelemmel) és a lélekkel! Újra meg újra ismételd magadban: „Én a testetlen, betegségektől mentes, mindent átható, halhatatlan Lélek vagy Átman vagyok.” A betegségek így messze elkerülnek.

A modern idők tragédiája

Az emberek nagy többsége mélyen elmerül a világiasságban. Túlságosan lefoglalják őket a szenvedélyek és a szanszárához kötő tevékenységek. Nincs idejük azon tűnődni, hogy létezik egy belső, valódi, megbízható orvosság. Nem tudnak időt szakítani a belső vizsgálódásra és az önelemzésre, és nem is érdekli őket.

A világot mára elárasztották a különféle injekciók és erősítőszerek. Az emberek „bedőlnek” a fellengzős reklámoknak. Csillagászati összegeket költenek orvosra. A betegek valamilyen külső dologtól várják az azonnali enyhülést, ezért rögtön az orvosokhoz rohannak, akik képesítéseik és szakmai elismertségük ellenére számos dolgot illetően többnyire maguk is tudatlanok. Sokszor sötétben tapogatóznak; komplikáció esetén képtelenek felállítani a helyes diagnózist; nem rendelkeznek valódi, hiteles gyógymóddal olyan betegségek megszüntetésére, mint az asztma, malária, lumbágó, tüdővész, agyhártyagyulladás, tífusz, diabétesz, magas vérnyomás stb.; és még mindig csak kísérleteznek a pácienseken.

A régi szép időkben a bazárban kapható filléres készítmények is elegendőek voltak ahhoz, hogy az egyszerű vaidja (orvos) meggyógyítsa a betegét. Ma, a modern civilizáció és a tudományos fejlődés korában az orvosi kezelés igen költségessé vált. A szegények ezt nem tudják megfizetni. A pácienseket vér-, vizelet-, széklet- és köpetvizsgálatra küldik. Fel kell keresniük az orvosi szakma szapta risijeit. A beteg először a bakteriológushoz megy, ahol elő kell rukkolnia az első összeggel. A bakteriológus a fogorvoshoz irányítja fogkő-eltávolításra és fogínygyulladásának kezelésére, mely a közhiedelem szerint minden betegségnek az eredendő oka. Itt újabb tíz rúpiát fizethet. Ezután a radiológus következik, ahol röntgenfelvétel készül róla, ami megint csak huszonöt rúpia. Néha orvosok egész hadát kell megfizetnie a betegnek ahhoz, hogy szakszerű diagnózist felállítsanak. Valódi enyhülést azonban nem talál az elköltött vagyon ellenére sem.

Védánta az egészségért

A legjobb orvosság vagy erősítőszer bármely testi vagy mentális panaszra állandóan észben tartani: „Én a Lélek vagyok, az Átman, mely független a testtől és az elmétől, s amely anámaja, mentes a betegségektől.” Ismételd magadban ezt a mondatot napjában többször! Meditálj a jelentésén! Olyan krónikus, gyógyíthatatlan betegségeket lehet ezzel a módszerrel gyógyítani, melyeket kimagasló tudású orvosok egész sora tartott reménytelennek. Ez egy megbízható, csalhatatlan isteni gyógyír, viszont olykor türelmesen kell várnod az eredményre.

Az önszuggeszció a védántának csak egy oldalhajtása. Ennek az iskolának a jelmondata – Isten kegyelméből napról napra minden tekintetben egyre jobban érzem magam – szintén a védántából kölcsönzött állítás és megerősítés.

A mondás szerint: „Mindennap egy alma az orvost távol tartja.” Igen ám, de ez költséges, ráadásul kétséges is. Én azt mondom: „Élj a védánta kijelentésének szellemében! Egyedül az képes az orvost távol tartani, és semmibe sem kerül. Ez egy biztos és hatékony gyógymód, egy mentőöv, egy mindent meggyógyító módszer. Hatásos, könnyen elérhető orvosság, mely szolgálatodra áll, a közeledben van, könnyen hozzáférhető. Megtakaríthatod vele az orvosi kiadásokat, és több pénzed marad, ráadásul az Önmegvalósításban is részesülsz.” Higgy nekem! Ne kételkedj tovább! Biztosítalak, kedves testvérem, te nem ez a mulandó test vagy. Te a halhatatlan, mindent átható Lélek vagy: Tat tvam aszi – te Az vagy. Élvezd a belső szat-csit-ánanda (abszolút létezés, abszolút tudás és abszolút üdvösség) Átmant, és válj dzsívanmuktává (megszabadulttá) már ebben az születésedben.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.