Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Helyes testgyakorlás

A modern testedzés számos módszert talált arra, hogy fejlessze az izomzatot. Mivel a jóga úgy tekint a testre, mint a lélek járművére, amely a tökéletesedés felé halad, az ászanák (jóga testtartások) célja nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek fejlesztése is. A jóga testtartások nem tartalmaznak erőteljes izommozgást.

A közfelfogással ellentétben az izomfejlődés nem feltétlenül jelenti a test egészségét is. Az egészséges testben a szervek tökéletesen működnek az elme intelligens irányítása alatt.

A modern testedzés számos módszert talált arra, hogy fejlessze az izomzatot. Mivel a jóga úgy tekint a testre, mint a lélek járművére, amely a tökéletesedés felé halad, az ászanák (jóga testtartások) célja nem csak a test, hanem a szellem és a lélek fejlesztése is. A jóga testtartások nem tartalmaznak erőteljes izommozgást.

A közfelfogással ellentétben az izomfejlődés nem feltétlenül jelenti a test egészségét is. Az egészséges testben a szervek tökéletesen működnek az elme intelligens irányítása alatt. A jóga fizikai gyakorlatait ászanáknak nevezik, ami mozdulatlan testtartást jelent. A jóga ászanákat ki kell tartani egy bizonyos ideig. A test rugalmasságának fejlesztése a cél. A test fiatalságát a rugalmassága adja. A jóga eleinte a gerinc épségére, erősségére és rugalmasságára helyezi a hangsúlyt. A gerincoszlop védi a nagy fontosságú idegpályákat, a test üzenetvívő rendszerét. A gerinc rugalmassága és erőssége megőrizhető a gyakorlatok végzésével, amely javítja a keringést, s ezáltal az idegek tápanyag- és oxigén ellátása biztosított. Az ászanák a test belső működésére hatnak, a belső elválasztású mirigyekre, szervekre és izmokra egyaránt. Hatnak a test mélyebb és finomabb rétegeire is. A különböző ászanák serkentik és masszázsban részesítik a belső szerveket és hatékonyabb működésre hangolják.

A jóga ászanákkal egyidejúleg gyakoroljuk a mély légzést és az elme koncentrációját. A kitartott ászanák alatt a koncentrációs képesség növekszik, s egy óra gyakorlás során nem csak egy óra jóga testtartást, hanem egy óra mély relaxációt és egy óra meditációt is nyerünk. A jóga gyakorlatok rendszere nem hasonlítható semmi máshoz, hiszen teljes lényünkre ható, átfogó javulást eredményez. A lassan és tudatosan végzett gyakorlással az ászanák a fizikai testgyakorláson túl koncentrációs és meditációs gyakorlattá válnak.

Igazi előrehaladást akkor érünk el, ha a jógatartásokat nem csupán tornagyakorlatokként végezzük, hanem tudatában vagyunk annak, hogy melyik izomcsoportot használjuk, tudatában vagyunk a légzésnek és a relaxációnak.

Részlet „A Jóga-az elme és a test harmóniája” című könyvből.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.