Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

INDIAI A SZENT ORSZÁG

Részlet Szvámí Sivánanda: Utak a boldogsághoz c. művéből

Az indiai civilizáció története igen messzire nyúlik vissza, és minden korban befolyással volt a világtörténelemre. A hinduk kultúrája, civilizációja és vallása évezredekkel korábbra nyúlik vissza, mint a világ bármely más országáé vagy népéé. Amikor a nyugati világ ősei még civilizálatlan vademberek voltak, akkor India már tele volt bölcsekkel, szentekkel, jógikkal, látókkal és megvilágosodott maharsikkal, valamint a legfejlettebb kultúrával és civilizációval rendelkezett. A hindu kultúra és civilizáció az ősi időkben élte fénykorát

A Rámájana és a Mahábhárata tisztán bemutatja az ősi Indiát, az akkori embereket, szokásokat, életvitelt, művészeteket, civilizációt és kultúrát, valamint a kézművesipart. Az otthon, a társadalom és a nemzet eszményeit még manapság is a Rámájana és a Mahábhárata nemes jellemeiről mintázzuk. A nagy nemzeti hősök mind a mai napig jelzőfényként mutatják az utat, hogy vezessék és lelkesítsék az embereket szerte a világon.

Nincs még egy ország, amely annyi nagy embert, nagy tanítót, nagy jógit, nagy látót, nagy risit, nagy prófétát, nagy ácsárját, nagy királyt, nagy hőst, nagy államférfit, nagy hazafit és nagy jótevőt adott volna a világnak, mint India.

 

India és a Nyugat

A Nyugat számára az a civilizált ember, akinek minél nagyobb igényei vannak. A nyugatiak barbárnak tartják azt, aki igénytelenül él. A jógi vagy a keleti kultúra követője vadember a nyugatiak szemében. A nyugati ember még nem ismerte fel azt az alapvető igazságot, miszerint „Minél kevesebb valakiben a vágy, annál nagyobb benne a boldogság.
A nyugati kultúra a nyugatiak önimádatát szolgálja, a keleti kultúra viszont az egész világot. A nyugati kultúra az elmét kifelé fordítja, a keleti kultúra az elmét befelé irányítja. A nyugati kultúra az ego növelését és a személyiség erősítését segíti, a keleti kultúra az ego és az individualitás megsemmisülését és az egyetemesség átélését segíti. A nyugati kultúra kötöttségeket szül, a keleti kultúra megszabaduláshoz vezet. A nyugati kultúra az embert anyagiassá és démonivá teszi, a keleti kultúra az embert isteni magaslatokba emeli. A Nyugat materiális, a Kelet spirituális.

India küldetése más, mint a többi országé. India küldetése a spirituális nagyság elérése, és nem a politikában való kiválóság vagy a katonai hatalomra való törekvés. A spiritualitás területén mindig India fogja vezetni a világot.

A katonai sikerek nem feltételei egy nemzet fejlődésének. India soha nem vágyott ilyesmire mások szabadsága árán. India, történelmének kezdete óta, soha nem tulajdonított fontosságot a gazdagságnak és a hatalomnak.

India mindig is a látók és bölcsek, a jógik és munik hazája marad. Ha utánozni kezdi a Nyugatot, elveszíti spirituális dicsőségét.
Akik Indiában a Nyugatot majmolják, elveszítik a lelküket. India jövőbeli sorsa sokkal inkább függ spirituális erejétől, semmint anyagi bőségétől. A bölcsesség, a gazdagság, az erő és a béke sziklaszilárd alapja csakis az Átman vagy Lélek.

 

Spiritualitás – az indiai kultúra bölcsője

India szent ország, számos szent folyóval és erőteljes spirituális rezgésekkel. Olyan föld ez, amely különösen alkalmas isteni elmélkedésre és a jóga gyakorlására. Az ősi Himalája a világ minden tájáról vonzza az embereket. Milyen elbűvölő a himalájai táj! Milyen édes Gangesz Anya! Milyen megnyugtatók és felemelők a rezgéseik! Milyen lélekemelő a jógik társasága! Milyen szép és kedves hely Risíkés a jógikkal, a Gangesszal és a Himalájával!

Anglia a kőszénről és a vasércről híres, Amerika a dollárról, Olaszország a szobrairól, India azonban vallási elkötelezettségének, a jógiknak és szenteknek köszönheti a hírnevét. India történelme a vallás történelme. Társadalmi előírásai és szabályai a vallásra épülnek. A jóga, a vallás és annak előírásai nélkül India nem lesz az többé, mint ami évezredek óta. India nem India a Gítá és az upanisadok nélkül.
Az idő múlása nem halványította el az indiai kultúra dicsőségét. Az ókori Egyiptom, Asszíria, Babilónia, Görögország és Róma civilizációi letűntek, de India ősi kultúrája, túlélve a történelmi korokat, máig fennmaradt.

India spirituális ország. A vallás irányítja a hindu élet minden oldalát. A hindu embernek fel kell ismernie a lélek szabadságát az élet minden területén. A vallás biztosítja a legnagyobb teret számára a valódi szabadság gyakorlására. Indiára jellemző egyedül, hogy itt mindenkinek van némi fogalma a filozófiáról. A tehénpásztor, aki a jószágot őrzi, a paraszt, aki a földet szántja, a hajós, aki az evezőt húzza, mind olyan dolgokról énekel, melyek bővelkednek filozófiai igazságokban. Még a borbély is az Aum Namah Siváját és a Sivóhamot ismételgeti, mielőtt kezébe venné a borotváját. A hinduizmus vándorló szerzetesei házról házra járva hirdetik a védánta magasröptű tanait. Egy marék rizsért cserébe vallásos énekeikkel minden házban terjesztik a hindu vallás és filozófia felbecsülhetetlen értékű gyöngyszemeit.

Ez a risik és bölcsek dicsőséges országa. Szent föld, melyet a Gangesz és a Jamuná vize táplál. Ez minden országok legszentebbike.

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.