SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

PAKÓRA

pakóra mondhatni a rántott zöldség indiai megfelelője. Fogyasztható önmagában, ám ajánlott mellé csatnit tálalni. Fogyaszthatjuk emellett még uzsonnaként, de teljes étkezés kiegészítőjének, amolyan főzelékfeltétnek is remekül beválik, vagy rizzsel tálaljuk. Népszerű és ajánlott. A pakóra azoknak a recepteknek az egyike, amiket lehet és kell is variálni.

Pakóra HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg liszt (gluténmentes változatát csicseriborsó lisztből is elkészítheted)
  • víz
  • tejföl vagy joghurt
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál őrölt római kömény
  • 1 kiskanál őrölt chilli
  • 1 kiskanál kurkuma
  • késhegynyi hing (hagyma helyett, de el is hagyható)
  • 1 kiskanál sütőpor
  • ghí (vagy növényi zsíradék)
  • zöldségek tetszés szerint (sárgarépa, cukkini, paprika, zeller, brokkoli, karfiol stb.)

ELKÉSZÍTÉS:

Kezdjük a tésztával. Indiában a pakóra tésztája általában tiszta csicseriborsólisztből készül. Ez tömör, ragacsos tésztát ad, ami jól megtapad a zöldségeken; ezenfelül igen laktató. A liszthez még szárazon keverjük hozzá a fűszereket. Ezek után adagoljunk hozzá nagyon hideg vizet és kevergessük folyamatosan. Egy kis tejföl vagy joghurt a víz egy része helyett simább, finomabb tésztát ad. A cél az, hogy palacsintatésztánál sűrűbb, mondjuk jó sűrű tejfölhöz hasonló állagú tésztát kapjunk. A pakóra sütéséhez nagy lángon mély, bő ghít forrósítunk. A későbbi sütés attól függ, mi van belül: ha nyers a dolog, aminek magának is meg kell sülnie, akkor vedd le kisebbre a lángot, hogy ne égjen meg kívül, mire belül megpuhul.

Jó étvágyat!

„Óm Brahmárpanam Brahma havir Brahmágnau Brahmaná hutam Brahmaiva Tena Gantavjam Brahma-karma-szamádhiná”

„Brahman az áldozat, Brahman az áldozati vaj, Brahman önti az áldozatot Brahman tüzébe, bizony Brahmanhoz megy az, aki mindenkor Brahmant látja minden cselekvésben.”

Bhagavad Gítá 4/24.

Hasonló receptek ide kattintva olvashatók.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL:

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.