Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Sivarátri – Siva éjszakája, amely a phálgun hónapban újhold napjára esik (vízöntő újholdkor). A védikus ünnepeket mindig a hold határozza meg, mely az elme uralkodó istensége. Ilyenkor, ahogyan a hold magához vonza a vizeket, ehhez hasonlóan az elme is alkalmas a tisztulásra és emelkedésre. Siva ekkor járja el tándava táncát, amellyel legyőzi a gonoszságot, így egyéni szinten is segíti a tisztulásunkat.

Idén február 18-án ünnepeljük.

Aki ezen a napon áhítattal ejti ki Siva nevét, az minden bűntől (karmától) felszabadul, és kiléphet a szanszárából, a születés és halál körforgásából.

AZ ÜNNEP JELENTŐSÉGE

Ez az ünnep egyben Siva és Párvatí menyegzője is. Ez az egyén tudatszintjén a megvilágosodást vagyis siva-sakti egyesülését jelképezi, amikor az anyagi tudat feloldódik a tiszta tudatban.

Az ünnepen használt, sivalingam (Siva jele) szobor is ezt jelképezi. A szobor függőleges része a lingam (jel), mely a tudatosságot (Sivát), a vízszintesen elhelyezkedő jóni (anyaméh) a teremtett világot (Saktit) jelképezi. A sivalingam különböző anyagokból készülhet (gránit, márvány, zsírkő, jég, stb.), melyet, ha egyszer valahol elhelyeznek, az szent hellyé válik.

Sivarátri alatt az emberek összegyűlnek és az egész éjszakán át tartó ébrenlét alkalmával mantrákatbhadzsanokat énekelnek és púdzsát (szertartás) végeznek. A púdzsá során a sivalingamot pancsámrittal (öt nektár) öntözik, s virágot szórnak a tetejére. A virrasztás egyben böjttel is együttjár, melyet pirkadatkot törnek meg ünnepi praszádammal (Sivának felajánlott étellel).

Több mitológiai történet is kapcsolódik a sivarátrihoz. Egyikben egy vadász az éjszakát egy erdőben volt kénytelen tölteni, egy fa tetején. Hogy el ne aludjon, leveleket tépet a fáról, s leejtette őket – pont a fa alatt elhelyezkedő sivalingamra. Ezzel kivívta Siva elismerését, aki darsanjában, isteni látványában részesítette és megáldotta.

ÜNNEP A SIVÁNANDA JÓGAKÖZPONTBAN

Sivarátri ünnepét szerte a világban a Sivánanda ásramokban is virrasztással, Siva neveinek éneklésével, púdzsával ünnepelik. Mi is kapcsolódni szoktunk ehhez az ünnephez.

Siva neveinek ismétlésével a virrasztás szimbolikusan azt is jelenti, hogy Nevével képes vagy uralmat szerezni az alvás, a tudatlanság felett, végső soron a halál felett.

Az aktuális ünneppel kapcsolatos információkat ide kattintva találod.

Hasonló ünnepeket ide kattintva találsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.