Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

Siva a megsemmisítő erő a három fő aspektus (Trimúrti: Brahmá (teremtő) – Visnu (fenntartó) – Siva (pusztító) közül.

Ezt érthetjük úgy, hogy amikor eljön valaminek az elmúlási ideje, vagy amikor véget ér egy betegség, illetve amikor a spirituális törekvő negatív tulajdonságai megszűnnek az mind Siva kegyelméből történik.

Siva szimbólumai

Sivát általában meditálva ábrázolják egy tigris bőrön ülve. Ő az első jógí, ő adta át a Hatha Jóga Pradípikát, vagyis a Hatha Jóga Lámpását, azt a tudását mely elvezetheti a törekvőt a tiszta tudat állapotába (szamádhi). Első tanítványa felesége Párvatí volt.

Sivalingam – Siva jele, mely egy kupola formájú múrti (szobor). Ahogyan az égre felnézve azt is kupola szerűnek látjuk, a Sivalingam is arra emlékeztet minket, hogy Ő maga az univerzum, vagyis bárhol is vagyunk Benne vagyunk, az Ő oltalmában.

Táncoló Siva, azaz Nátárádzsa, amikor eljárja a tándava (pusztító) táncát a gonoszság, a tudatlanság, vagy az anyag felett.

Sivarátri

Sivarátri – Siva éjszakája, amely a phálgun hónapban újhold napjára esik (vízöntő újholdkor). A védikus ünnepeket mindig a hold határozza meg, mely az elme uralkodó istensége. Ilyenkor, ahogyan a hold magához vonza a vizeket, ehhez hasonlóan az elme is alkalmas a tisztulásra és emelkedésre. Siva ekkor járja el tándava táncát, amellyel legyőzi a gonoszságot, így egyéni szinten is segíti a tisztulásunkat.

Aki ezen a napon áhítattal ejti ki Siva nevét, az minden bűntől (karmától) felszabadul, és kiléphet a szanszárából, a születés és halál körforgásából.

A Sivarátriról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Siva szó jelentése

Siva szó jelentése kedvező, tiszta1, azaz Siva az a jóságos minőség, amely időről-időre megszabadít minket a negativ befolyástól, illetve eggyé válhatunk ezen tulajdonságaival.

MANTRÁJA

Ha tudatosan szeretnénk a fentiekben fejlődni, akkor ismételjük mantráját:

AUM Namah Sivája

Dicsőség az Úr Sivának

Ez a mantra külső és belső harmóniát és kiegyensúlyozottságot ad. Intuitív tudással, az elme és az értelem egységével, és a spirituális gyakorláshoz szükséges hatalmas erővel ajándékoz meg. Megvédi az egyént a múlt rossz karmáinak hatásától.

Váljon teljességedre!

1Forrás: Dictionary of Sanskrit Names (Szanszkrit nevek szótára) a Nemzetközi Integrál Jóga kiadásában. Ezt a szervezetet Szvámí Sivánanda egyik megvilágosodott tanítványa Szvámí Szaccsidánanda hozta létre az Amerikai Egyesült Államokban.

Istenség szobrokat a SHOP-ban találsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.