Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

BRAHMA-CSARJA – AZ ÖNMEGTARTÓZTATÁS

Részlet: Szvámi Sivánanda: Utak a boldogsághoz című könyvéből)

A brahmacsarja vagyis az ácsára, az életvitel, amellyel eléred a Brahmant, amellyel eljutsz Hozzá. A brahmacsarja a gondolatok, szavak és tettek tisztasága. Maga az önmegtartóztatás és a mértékletesség. Szűkebb értelemben a cölibátust, tágabb értelemben azonban az összes érzékszerv feletti tökéletes uralmat jelenti. A brahmacsarja olyan a jógi számára, mint az elektromos áram a villanykörte számára. Brahmacsarja nélkül nincs spirituális fejlődés. A brahmacsarját férfiak és nők egyaránt gyakorolhatják. Bhísma, Hanumán, Laksmana, Mírábáí, Szulabhá és Gárgí mind brahmacsárík voltak.

Az életenergia

Dhanvantari egyik tanítványa Ájurvéda tanulmányai teljes elvégzése után tanítójához lépett, és megkérdezte tőle: „Ó, Bhagaván, kérlek, áruld el nekem az egészség titkát!” Dhanvantari így felelt: „A nemzőenergia maga az Átman. Az egészség titka ennek az életerőnek a megőrzésében rejlik. Aki elpazarolja ezt az energiát, nem fejlődhet sem fizikailag, sem mentálisan, sem erkölcsileg, sem spirituálisan.”

A vírja a mozgásban lévő Isten. A vírja a dinamikus akaraterő. A vírja a lélek ereje. A vírja az élet, a gondolat, az intelligencia és a tudatosság esszenciája. Az éltető energia, a vírja, amely fenntartja életedet, amely a pránák pránája, amely szikrázó szemedből fénylik, amely ragyogó arcodról sugárzik, nagy kincs számodra. Ez véred kvintesszenciája.

A szexuális izgalom és annak következményei

Amikor a szenvedély izgalomba hozza az embert, mozgásba jön a prána. Az éltető energia vagy prána mozgásba hozza a belső életnedvet, a férfimagot. A férfimag lefelé mozog, ahogyan a felhőkből fakadó eső is lefelé hullik, s ahogy a fa gyümölcse, virága és levelei is lefelé hullnak, amikor viharos szél fúj.

Ha a vírja elvész, a prána egyensúlyát veszti. Vibrálni kezd, az ember ideges lesz, és ilyenkor az elme sem képes megfelelően működni. Az ember elméje ingataggá válik, mentális gyengeség lép fel nála.

Gyenge emlékezet, korai öregedés, impotencia, különböző szembetegségek és különböző idegrendszeri megbetegedések fordulhatnak elő az életnedv túlzott elvesztése miatt.
A túlzott nemi élet kimerítő a női szervezet számára, és elapasztja minden életerejét, akárcsak a férfiét. Az ennek következtében fellépő idegfeszültség igen nagymértékű. Mivel a nők szervezete törékenyebb és érzékenyebb, őket általában jobban érintik a káros hatások.

A brahmacsarja szükségessége

Mitől reméled, hogy erős és egészséges leszel, ha a különböző módszerekkel, nagy nehézségek árán megszerzett energiát naponta elpazarolod? Már egy kevés önmegtartóztatás, vagy a mértékletesség csekély gyakorlása is „üdítőként” hat ránk. Belső erőt és az elme békéjét nyújtja számunkra. Hatására az elme és az idegek erőre kapnak. Segít megőrizni a fizikai és szellemi energiát. Növeli az emlékezőképességet, az akaratot és intelligenciát. Óriási erővel, energiával és vitalitással ajándékoz meg. Megújítja a szervezetet, újraépíti a sejteket és szöveteket, fokozza az emésztést, és erőt ad ahhoz, hogy az ember szembe tudjon nézni a nehézségekkel az élet mindennapi harcaiban. Aki tökéletesen képes uralni a szexuális energiát, semmilyen más módon meg nem szerezhető képességekre tesz szert.

Az étrend kiemelkedő szerepet játszik a brahmacsarja megtartásában. Az agyban különböző kamrák vannak, és minden étel sajátos hatást gyakorol az egyes kamrákra és általában véve az egész rendszerre. A cukrozott spárga nemi vágyat gerjeszt, mivel közvetlenül a nemi szerveket stimulálja. A fokhagyma, vöröshagyma, hús, hal és tojás fokozza a szenvedélyt.

Fordíts megfelelő figyelmet a táplálékodra! Étkezz mértékletesen! Fogyassz szattvikus ételeket, mint a tej, a gyümölcs és a gabona! A bizonyos időközönkénti böjtök nagy segítséget nyújtanak a szenvedély féken tartásában, az érzelmek megnyugtatásában, az indriják (érzékszervek) ellenőrzésében és a brahmacsarja gyakorlásában.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.