Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

LEGFŐBB SZÜKSÉGLETÜNK AZ EGÉSZSÉG

Az egész világegyetemet, a leghatalmasabb csillagtól a legparányibb atomig, törvények irányítják. Tökéletes rend uralkodik mindenütt.  E tágas univerzumban az ember az egyetlen lény, aki megszegi és áthágja a szabályokat és a törvényeket. Ő a törvénytelenség és disszonancia egyedüli példája. Szándékosan semmibe veszi az egészség törvényeit, kicsapongó életet él, majd csodálkozik, hogy miért szenved betegségektől és diszharmóniától. Minden ember a saját egészségének  vagy betegségének a kovácsa. A betegség azon megváltoztathatatlan törvények megszegésének az eredménye, melyek az életet irányítják. Az egészség törvényei a természet törvényei. Ezeket nem lehet büntetlenül áthágni.

AZ EGÉSZSÉG EGY KIEGYENSÚLYOZOTT ÁLLAPOT

Az egészség az az állapot, amikor az ember jól alszik, jó az emésztése, jól érzi magát, és mentes bármiféle betegségtől vagy rossz közérzettől. A tökéletes egészség állapotában minden szerv, úgymint a szív, a tüdő, az agy, a vese, a máj és a belek tökéletes összhangban, egymást kölcsönösen segítve végzik munkájukat, és feladataikat kielégítően látják el. Az egészséges ember mindig mosolyog és nevet, derűs és boldog. Az egészséges ember képes hosszabb időn keresztül dolgozni anélkül, hogy elfáradna. A  legmagasabb fokú mentális és fizikai hatékonyság jellemzi. Az egészség egy kiegyensúlyozott állapot, nem pusztán a betegség hiánya. Az egészség az élet mögött rejlő erő, az Anyatermészet ajándéka. Az egészség születésednél fogva  a tiéd, a betegség azonban nem.

HOGYAN LEGYÜNK EGÉSZSÉGESEK?

Légy józan és mértékletes, így egészséges leszel. Sütkérezz napon! Tartózkodj sokat a szabadban! Aludj a szabad ég alatt! A nap és friss levegő a legjobb orvosaid. Fogyassz egyszerű ételeket! Soha ne edd degeszre magad! Végezz elegendő testmozgást! Ha nem vagy jól, böjtölj, míg újra jól nem érzed magad! Válj önmagad orvosává! Segítsd a természet munkáját, de soha ne kényszerítsd semmire! Hagyd, hogy a természet meggyógyítson! Ez a leghatékonyabb gyógyító eszköz.  A gyógyszerek és az orvosok csak a természet regeneráló munkáját segítik. Egy meggondolatlan orvos, aki a természet munkáját hátráltatja, több kárt okoz, mint amennyire hasznos. Az egészséges ember nem feltétlenül erős, és az erős ember nem feltétlenül egészséges. Az egészséges és erős ember magára vonja a figyelmet. Erőt és egészséget sugároz mindenkire, akivel csak kapcsolatba kerül.

EGÉSZSÉG ÉS TÁPLÁLKOZÁS

A töretlen egészség és boldogság titka az, hogy  mindig érezzünk enyhe éhségérzetet. Ne terheld túl a gyomrodat! A túl sok evés a betegségek nagy részének okozója. Az emberek döntő többsége a túlzott evéssel ássa meg saját sírját. A gyomornak egy percnyi pihenést sem hagynak. Civilizált lényeknek tartjuk magunkat, ám amint evésre kerül a sor, rengeteg baklövést követünk el. Minden ember általában kétszer annyit eszik, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne. Ez gátolja a kiválasztást, a felszívódást és a növekedést. A belső szervek, túlterheltségük miatt, hamar megbetegszenek. Kerüld hát a túl sok evést, és légy mértékletes a táplálkozásodban!

Létfontosságú a megfelelő táplálék. A betegségek fele a kiegyensúlyozatlan étrendből ered. Semmi rejtélyes nincs a helyes táplálkozásban, nagyon könnyen elsajátítható. A megfeleő étrend a tökéletes egészség és a magas fokú vitalitás fenntartásának alappillére. A jó minőségű táplálék nem kerül sokba, a kiegyensúlyozott étrend nem feltétlenül költséges. Csupán a táplálkozástudomány ismerete az, amiről oly’  fájdalmasan keveset tudunk. A táplálkozás létfontosságú tényező az ember életében. Fogyassz mértékletességgel olyan dolgokat, amelyekről már tapasztalatból tudod, hogy számodra kellemesek és könnyen emészthetőek.

TESTI EGÉSZSÉG ÉS SZELLEMI EGÉSZSÉG

Az elme és a test között szoros kapcsolat áll fenn. Bármi jár is a fejedben, az megjelenik a fizikai testben. A mások iránt táplált rosszindulat vagy keserűség azonnal kihat a testre, és valamilyen betegséget idéz elő. A heves szenvedély, gyűlölet, hosszan tartó keserű féltékenység, maró aggodalom, hirtelen indulatok valósággal elpusztítják a test sejtjeit, és károsítják a szívet, a májat, a vesét, a lépet és a gyomrot. Az aggódás olyan szörnyű újfajta betegségek okozója, mint a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, az idegösszeroppanás stb.

Minden betegség az elmében gyökerezik. A fizikai testet sújtó kínokat másodlagos betegségeknek hívjuk, az elmét befolyásoló vászanákat (lappangó vágyakat) pedig mentális  vagy elsődleges betegségnek nevezzük. Ha a helytelen gondolatokat  megsemmisítjük, minden testi betegség elmúlik. Miután uralmat szereztél elméd felett, testednek is tökéletes ura leszel. A test pusztán az elme árnyéka; az elme gyártotta önforma, mely annak megnyilvánulását szolgálja. Amint legyőzted az elmét, a test a rabszolgáddá válik.

A BETEGSÉG CSAK KÉPZELT SZÜLEMÉNY

A betegség csak a képzelet szüleménye, a fizikai és mentális síkon túl már nem létezik. Egyedül a test és az elme tud megbetegíteni. Az Átman, valódi Önmagad ezek felett áll, így örökké mentes a betegségektől és a  haláltól.

A betegség ideje alatt ne azonosulj a fizikai testtel! Elméd kapcsold össze a buddhival (értelemmel) és a lélekkel. Még ha beteg is vagy, ha állandóan a betegség körül forognak a gondolataid, az csak még jobban megbetegít. Azzá válsz, amit gondolsz. Mindig érezd azt: „Egészséges vagyok testben és lélekben”!  A betegségek így messze elkerülnek.

MODERN IDŐK TRAGÉDIÁJA

Az emberek nagy többsége nem él ezzel a ritka csodaszerrel, jóllehet gyakran hallottak már róla szentektől és a spirituális könyvekből. Ez a mélyen gyökerező tudatlanságuk és a hit teljes hiánya miatt van így. A legtöbben mélyen elmerülnek a világiasságban. Nincs idejük azon tűnődni, hogy létezik egy belső, valódi, megbízható orvosság. Nem tudnak időt szakítani a belső vizsgálódásra és az önelemzésre, és nem is érdekli őket.

A világot mára elárasztották a különféle injekciók és erősítőszerek. Az emberek „bedőlnek” a fellengzős reklámoknak.  Csillagászati összegeket költenek orvosra. A betegek valamilyen külső dologtól várják az azonnali enyhülést, ezért rögtön az orvosokhoz rohannak, akik képesítéseik és szakmai elismertségük ellenére számos dolgot illetően többnyire maguk is tudatlanok. Sokszor sötétben tapogatóznak; komplikáció esetén képtelenek felállítani a helyes diagnózist; még mindig csak kísérleteznek a pácienseken. Néha orvosok egész hadát kell megfizetnie a betegnek ahhoz, hogy szakszerű diagnózist felállítsanak. Valódi enyhülést azonban nem talál az elköltött vagyon ellenére sem.

Részlet Srí Szvámí Sivánanda: Utak a boldogsághoz c. könyvéből

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.