Barion Pixel

SIVÁNANDA JÓGAKÖZÖSSÉGI PORTÁL ÉS A SPIRITUART JÓGA ALAPÍTVÁNY
1028 Budapest, Szegfű utca 2. | +36 1 397 5258 | +36 30 689 9284 | joga@sivananda.hu
Számlaszámunk: 16200106-11604543      Adószámunk: 18079492-1-41

JÓTÉKONYSÁG

Szvámí Sivánanda írása arról, hogy miért érdemes jótékonykodni? Kiderül, hogy fizikai jólétünk és spirituális felemelkedésünk is nagyban függ ennek az erénynek kiművelésétől. Fogadjátok szeretettel:

„A jótékonyság olyan jellemvonás, melyben az egyetemes szeretet nyilvánul meg. Aki jótékony, az jóindulatúan gondol másokra, igyekszik jót tenni nekik. Emberséges és nagylelkű az elesettekhez. Minden tetted, mely a nélkülöző szükségét csillapítja, jótékonyság. A jótékonyság vágy, hogy hasznosak legyünk mások számára anélkül, hogy ellenszolgáltatást vagy viszonzást várnánk. A szeretet a tetteinkben nyilvánul meg.

Először gondoskodj magadról, de ne állj meg itt. Tágabb értelemben az egész világ az otthonod, az emberiség része vagy, erősítsd hát magadban a nemes érzést az egész világ jóléte iránt.

Oktalanság a pénzed felhalmozni. A jólét az Úr adománya. Aki úgy tekint vagyonára, hogy az valójában az Úr tulajdona, és ő maga csupán kezelője annak, adományaival segít a rászorulóknak, az felszabadultan, boldogan él.
Ahogyan a Gangesz sem apad ki, mert emberek szomját oltja, a jóléted sem csökken, mert jótékonyságot gyakorolsz. Add jövedelmed egy tizedét jótékony célra. Tedd ezt derűsen, tétovázás nélkül! Ne halogasd a halálodig, gyakorold a jótékonyságot naponta!

Imáid elvisznek az Istenhez vezető út feléig. A böjtölés által megteszed az út hátralévő részét, egészen a kapuig, majd a jótékonyság nyitja azt ki számodra.

Minden jótett adomány. Vizet adni a szomjazónak, biztató szavakkal bátorítani a szorongót, gyógyítani a beteg nincstelent, eltávolítani tüskét, üvegcserepet az útról, mind-mind jótékony cselekedet. Kedvesnek lenni és szeretni, feledni és megbocsájtani a sérelmeidet, vigasztalni a szenvedőt a jóindulat megnyilvánulásai.

Ha jótékonyság gyakorlásáról beszélünk, ne kizárólag dollárra, rúpiára vagy shillingre gondolj. A szenvedők felé küldött szerető gondolatok, az ő jólétükért elmondott imák a pénznél több jót tehetnek.

A jótékonyság legjobb formája a vidjá-dána, a bölcsesség továbbadása. Ha enni adsz egy koldusnak, ő újra élelmet akar, ha megéhezik, a bölcsesség azonban megszünteti a tudatlanságot, a születés kiváltó okát, és örökre megsemmisíti a nyomorúság és szenvedés minden formáját. A jótékonyság második legjobb formája a gyógyszer adományozása a betegeknek. A jótékonyság harmadik legjobb formája az anna-dána vagy ételosztás az éhezőknek.

Kezdetben megválogathatod, kivel jótékonykodsz! A későbbiekben gyakorold a különbségtétel nélküli jótékonyságot! Amikor azt érzed, hogy minden lény az Úr megnyilvánulása, nehéz különbséget tenni, hogy ki a jó, és ki a rossz.

Adj a szegényeknek, betegeknek, kétségbeesetteknek és elhagyatottaknak! Adj az árváknak, rokkantaknak, vakoknak és gyámoltalan özvegyeknek! Adj a szádhuknak, szannjászíknak, a vallási és társadalmi intézményeknek! Köszönd meg annak, aki lehetőséget ad, hogy jótékonykodásoddal szolgáld őt! Adakozz helyes hozzáállással, és ismerd fel Istent a jótékony cselekedetek révén!

Dicsőség azoknak, akik a helyes szellemben jótékonykodnak!

Adj, adj, és megint csak adj! Ez a bőség titka. Sugározd a jóság, és szeretet gondolatait! Bocsásd meg mások hibáit! Áldd meg, aki méltánytalanságot követ el veled szemben! Oszd meg másokkal, amid van! Terjeszd a spirituális tudást, használd a rád bízott anyagi javakat, ismereteket és spirituális bölcsességet isteni rendeltetéssel!

Az emberek egy jó része azért adományoz, hogy személye nyilvánosságot kapjon, neve gondosan szidolozott táblácskákon jelenjen meg, fényképét sajtóorgánumok közöljék. A jótékonykodás azon módja, mely önmagát hirdeti nem más, mint hivalkodás, gőg és magamutogatás, tamaszikus (alantas tulajdonság) módja a segítségnyújtásnak. Ne tedd közzé, ha jótékonyságot gyakoroltál! Ne tetszelegj ebben a pózban! A bensődben sem szabad túlfűtöttséget, magasztaltságot érezned, amikor az emberek hálásak, és dicsérnek téged. Nem helyesek az olyan gondolatok, mint például: Milyen nagylelkű, és bőkezű voltam. Senki sem ad ennyit a környéken. Ezzel minden bűnömet jóvátettem, és a mennyországban kamatostól kapom majd vissza. Lehet, hogy gazdag emberként fogok újraszületni. A kérkedés kicsinyes, és szánalomra méltó. Adj csendben! Ne hencegj! Amit a jobb kezeddel adsz, arról a bal ne is tudjon. Jótékonyságod legyen spontán, korlátoktól mentes, és emeld be azt napi szokásos tevékenységeid közé. Nem könnyű úgy átérezni az adás örömét, hogy közben érzelmeidben nem jelenik meg a büszkeség, önmagad dicsőítése.

Az egyszeri professzor egy takarót adott a hajléktalannak. Később gyötörni kezdte a gondolat, talán mégsem kellett volna megválnia attól, és szerette volna visszavenni azt. Ha ilyen érzésekkel adsz, akkor szíved nem tisztul meg, cselekedetedből semmi üdvözítő sem származik. Világunk bővelkedik az ilyen típusú jótékonykodókban.

Sokan bőkezűek önmagukhoz, asztalukra válogatott, drága ételek kerülnek. Barátaiknak már a javától megfosztott étkeket kínálják, az idegenek pedig abból kapnak, melyekre a négylábú házi kedvencek a várományosok. Inkább hagyják megromlani az ételt, mintsem abból másoknak juttassanak, és még a szemétbe is fájó szívvel dobják. A gazdagok többségének életében gyakoriak az ilyen szívet szaggató események. Mennyire kificamodott gondolkodásúak is ezek az emberek! Szívük helyén egy aszott húsdarab van csupán, sorsuk nem csak szánalmas, de sajnálatra méltó is. Valójában nem is tudják, hogy mit tesznek.

Napjainkban a családos emberek nagy része egyértelműen önző. A pénzük a vérük. Arcukra kiül az örömtelenség, és az aggodalom. Vágyak, szenvedély, féltékenység, gyűlölködés, fásultság és más ördögi tulajdonságok tapadnak a fösvény emberhez, és rágják a szívét. Bármennyi pénze legyen is, nem talál benne örömet, mind többért és többért könyörög. Egy petákot sem adna jótékony célra. Tovább halmozza pénzét, ilyen, vagy olyan módon, mely lehet, hogy azután orvosi kezelésre megy el, vagy gyermekei tékozolják, italozással, szerencsejátékkal, féktelen, feslett életvitellel.

Oszd meg másokkal mindazt, amid van, létezzen az fizikai, mentális vagy spirituális síkon! Mindig legyen nálad némi aprópénz, melyet a szegényeknek adhatsz. Barátaidnak, szomszédaidnak, az utadba kerülő idegennek mindig a legjobbat add, a legjobb ételedet, a legjobb ruhádat. Az osztozásban az öröm és a béke érzése tölt majd el. Megszabadulsz az önzéstől, megtisztítod a szívedet, fejleszted egységtudatodat.

Add adományaidat hittel, szerényen, rokonszenvvel és együttérzéssel! Szíved kitárul, ráébredsz az élet tágabb összefüggéseire, megtapasztalod a benned lakozó mélyebb Értelem támogatását, mely roppant belső erőt ad neked.”

Szvámí Sivánanda: Utak a boldogsághoz (Bliss Divine)

Hasonló tanításokat ide kattintva olvashatsz.

***

VÁRUNK SZERETETTEL AZ ÉV MINDEN NAPJÁN A NEKED VALÓ JÓGÁVAL

„A Jóga gyakorlásával megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámí Sivánanda

„Bárki jógázhat, nem számít, mennyi idős, milyen vallású, milyenek az anyagi és egyéb körülményei. Fiatal vagy öreg, beteg vagy egészséges – mindenkinek hasznára válhat ez az évezredes tudomány.”  – Szvámí Visnu-dévánanda

Látogass el a FACEBOOK oldalunkra is, ahol folyamatos friss híreket és tanításokat olvashatsz a jógával kapcsolatban.